EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο εξόφθαλμος είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη και να έχει διάρκεια, δυσκολεύοντας τη ζωή του ατόμου.

«Είναι η πρώτη μου εμφάνιση χωρίς γυαλιά», σχολίασε γελώντας σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην εκπομπή Στούντιο 4 η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στη συνέχεια, η αγαπημένη ερμηνεύτρια αναφέρθηκε στον εξόφθαλμο, ένα πρόβλημα στα μάτια της που την ταλαιπώρησε τα τελευταία 6-7 χρόνια και που συνεχίζει να την ταλαιπωρεί, αν και πλέον «είναι κάπως καλύτερα».

Το OW επικοινώνησε με την οφθαλμίατρο Τζένη Τσάπελη, η οποία περιέγραψε τι περιλαμβάνει η εν λόγω κατάσταση, ποιες είναι οι αιτίες της, πώς αντιμετωπίζεται και γιατί μπορεί να έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Τι είναι ο εξόφθαλμος;

«Ο εξόφθαλμος είναι σύμπτωμα μιας κατάστασης κατά την οποία οι οφθαλμοί –συνήθως και οι δύο– προβάλλουν προς τα έξω. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται σταδιακά, σε άλλες συμβαίνει εντελώς ξαφνικά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που ο εξόφθαλμος δεν είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η προβολή των οφθαλμών συνοδεύεται από ερυθρότητα, δακρύρροια, φωτοφοβία και διπλωπία. Σπάνια μπορεί να επηρεαστεί και η όραση», περιγράφει η κ. Τσάπελη.

Τι είναι ο εξόφθαλμος που ταλαιπωρεί την Ελένη Τσαλιγοπούλου τα τελευταία χρόνια;
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κυριακή 4 Ιουνίου 2023. EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Από τη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου στον Όρμο της Αφροδίτης στα πλαίσια των "Ημερών Θάλασσας" του δήμου Πειραιά, Κυριακή 4 Ιουνίου 2023.

Η ίδια σημειώνει, πάντως, ότι για να διαγνωστεί σωστά είναι σημαντικό ο εκάστοτε οφθαλμίατρος να παραπέμψει τον ασθενή σε οφθαλμίατρο που εξειδικεύεται σε προβλήματα οφθαλμικού κόγχου, ο οποίος θα διαθέτει και ένα ειδικό εργαλείο, το εξοφθαλμόμετρο.

Τι κρύβεται πίσω από τον εξόφθαλμο

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή του ατόμου και υποδηλώνει πως κατά πάσα πιθανότητα κάποια άλλη πάθηση υποκρύπτεται.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις ο εξόφθαλμος προκαλείται από θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια –κατά κανόνα από τη νόσο του Graves, στην οποία υπερλειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας», λέει η κ. Τσάπελη. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο παράγονται παραπάνω ορμόνες από το φυσιολογικό που διογκώνουν τον αδένα και προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση στα μαλακά μόρια του οφθαλμικού κόγχου. Έτσι διογκώνονται οι εξοφθάλμιοι μυς και αυξάνεται ο όγκος του λίπους του οφθαλμικού κόγχου.

Τι είναι ο εξόφθαλμος που ταλαιπωρεί την Ελένη Τσαλιγοπούλου τα τελευταία χρόνια;
iStock

«Σπανιότερα, ο εξόφθαλμος μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο του οφθαλμικού κόγχου», λέει η κ. Τσάπελη. Για τον λόγο αυτό ο γιατρός που θα κάνει τη διάγνωση θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία οφθαλμικού κόγχου και ορμονολογικό έλεγχο.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία του εξόφθαλμου έχει να κάνει με την αιτία. «Άλλες φορές είναι φαρμακευτική, συνήθως με κορτιζόνη και ανοσοκατασταλτικά, και άλλες μπορεί να είναι χειρουργική, ειδικά στην περίπτωση του όγκου», λέει η κ. Τσάπελη. Την ίδια ώρα, η χρήση φυσικών δακρύων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας που μπορεί να τον συνοδεύει, ενώ ένα ζευγάρι καλά γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τη φωτοευαισθησία που μπορεί να νιώθει ο/η ασθενής.

«Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που δεν επανέρχεται πάντα. Αν ο εξόφθαλμος οφείλεται σε θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής. Μπορεί, επίσης, να έχει περιόδους ύφεσης και περιόδους έξαρσης. Σίγουρα βοηθά το να το προλάβει κανείς σε αρχικό στάδιο», σημειώνει η οθαλμίατρος.

Συνεπώς, αν παρατηρήσεις ότι τα μάτια σου αρχίζουν να προβάλλουν ασυνήθιστα, μην καθυστερήσεις να επισκεφθείς οφθαλμίατρο, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο σημάδι ότι κάτι μη φυσιολογικό συμβαίνει γύρω από το μάτι σου ή στον θυροειδή σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.