Pexels Garon Piceli

ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Διαλέγεις τα γυαλιά ηλίου που σου αρέσουν και ταιριάζουν στο πρόσωπό σου, αλλά να ξέρεις ότι είναι κάτι παραπάνω από αξεσουάρ. Είναι η ασπίδα που χρειάζονται οπωσδήποτε τα μάτια σου ενάντια στις επιθέσεις του ήλιου.

Στην ερώτηση «Θα έβγαινες ποτέ από το σπίτι σου χωρίς αντιηλιακή κρέμα στο πρόσωπο;» η απάντηση θα έπρεπε να είναι «Όχι». Αλλά, παρότι ζούμε στην Ελλάδα –της ηλιοφάνειας για 360 από τις 365 ημέρες τον χρόνο–, ουδείς μας εξηγεί όταν είμαστε παιδιά τι εστί φωτογήρανση, δηλαδή η καταστροφή που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρώτα τη ζούμε και μετά προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να σωθούμε. Για την ιστορία, η φωτογήρανση αρχίζει από την εφηβεία, αλλά χρειάζονται από 10 έως 40 χρόνια για να γίνει εμφανής.

Η καταστροφική δράση του ήλιου εξαρτάται από το πόσο συχνά είμαστε εκτεθειμένοι στις ακτίνες του, πόσο μένουμε εκτεθειμένοι και πόσο έντονη είναι η ακτινοβολία. Αναλόγως αποκτούμε αργά ή γρήγορα ξηρό και τραχύ δέρμα, ρυτίδες, χαλάρωση, δυσχρωμίες, αλλά και ηλιακή υπερκεράτωση.

Τα σημάδια έρχονται ως συνέπεια της καταστροφής του DNA των κυττάρων που έχουμε «ψήσει», ενώ μπορεί να προκληθεί ακόμη και καρκίνος του δέρματος.

Φοβάμαι πως η εκνευριστική αδιαφορία της χώρας μας ως προς την πρόληψη θα οδηγήσει στην ίδια απάντηση («Όχι») και στη δεύτερη ερώτηση που έχω να σου κάνω: Ξέρεις πως είναι ανάγκη να φοράς κάθε ημέρα γυαλιά ηλίου, για να έχεις υγιή μάτια;

γυαλιά ηλίου
Pexels Pixabay

Το έμαθα την ημέρα που γιατρός με ενημέρωσε ότι έχω ευαισθησία στο φως (οι επαγγελματίες υγείας το λένε φωτοφοβία). Κάτι που μπορεί να έλθει με τον χρόνο. Εγώ το επίσπευσα. Πράγμα που σημαίνει ότι αν τυχόν υπάρχει αναμμένο φως ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου, νιώθω σαν να καίει κάποιος τους βολβούς μου με φλόγιστρο. Επίσης, δακρύζω σε κάθε απευθείας επαφή με τον ήλιο (π.χ. όταν οδηγώ χωρίς γυαλιά ηλίου). Στην παραλία, αν δεν πάρω τα μέτρα μου, πολύ γρήγορα ζαλίζομαι και δεν μπορώ να λειτουργήσω.

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ

Το 74% των ερωτηθέντων σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ το 2022 ενημέρωσε ότι ήταν πιο πιθανό να φορέσει γυαλιά ηλίου αφότου ανακάλυψε ότι αυτά μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των ματιών τους.

γυαλιά ηλίου
Pexels Leonardo Rossatti

Το 61% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα δήλωσε ότι ήταν πιο πιθανό να φορέσει γυαλιά ηλίου αν γνώριζε ότι τα μεγαλύτερα γυαλιά ηλίου προσφέρουν επίσης καλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (δεν επιτρέπουν την «είσοδο» του ήλιου από πλάι).

Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε όλοι ότι οι καλοί κρύσταλλοι (οι φακοί που προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία) δεν κοστίζουν ακριβά. Με 50 ευρώ μπορείς να εξασφαλίσεις κάτι που θα κρατά μακριά από τα μάτια σου την επιβλαβή ακτινοβολία. Ή μακριά από τα μάτια του παιδιού σου.

γυαλιά ηλίου
Pexels Francesco Paggiaro

Βλέπεις, η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη και καρκίνου στο μάτι, με το υπεριώδες φως να μας αφορά είτε έχει ήλιο είτε συννεφιά. Είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό, σε όλες τις ηλικίες. Καλό είναι να προφυλασσόμαστε από όταν είμαστε μικροί.

Έχε πρόχειρη και την πληροφορία ότι το επίπεδο της προστασίας μας δεν σχετίζεται με το χρώμα του φακού. Τα διαφορετικά χρώματα στα γυαλιά ηλίου εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες που σχετίζονται με αντιθέσεις. Δηλαδή, αν παίζεις βόλεϊ στην παραλία, θες να μπορείς να βλέπεις την μπάλα. Αν παίζεις ρακέτες δίπλα στα κεφάλια λουόμενων, συγγνώμη αλλά δεν με ενδιαφέρει τι θες να βλέπεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.