CAROLE BETHUEL/NETFLIX

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΠΤΙΚΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ Η ΜΙΝΤΙ ΤΟΥ «EMILY IN PARIS»

Στο νοσοκομείο με σηπτικό σοκ νοσηλεύτηκε η Άσλεϊ Παρκ, η Μίντι της σειράς «Emily in Paris». Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση αυτή και τι χρειάζεται να προσέχεις;

Κι εκεί που σκρολάρω στο Instagram περιμένοντας το λεωφορείο, διαβάζω την είδηση ότι η Άσλεϊ Παρκ (η Mindy της σειράς «Η Έμιλι στο Παρίσι» και η Naomi της σειρά «Beef» του Netflix) αναρρώνει εδώ και λίγες μέρες από σηπτικό σοκ. «Αυτό που ξεκίνησε ως αμυγδαλίτιδα εξελίχθηκε σε σηπτικό σοκ, το οποίο επηρέασε αρκετά από τα όργανά μου. Είμαι ευγνώμων που η υγεία μου έχει βελτιωθεί, παρά τα όσα μας είχαν πει αρχικά», γράφει σε ανάρτησή της.

Στην ίδια ανάρτηση ευχαριστεί τον σύντροφό της (ηθοποιό Πολ Φόρμαν, επίσης στο καστ της «Έμιλι στο Παρίσι»), που ήταν δίπλα της σε ασθενοφόρα, νοσοκομεία και ΜΕΘ, και της κράτησε το χέρι στις επισκέψεις στα επείγοντα, ανάμεσα σε ακτινογραφίες, εξετάσεις και ενέσεις. Φυσικά, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της και στους επαγγελματίες υγείας που τη φρόντισαν.

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας υποχωρούν μόνες τους ή με θεραπεία, σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί είτε επειδή δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα είτε επειδή δεν ολοκληρώθηκε όπως θα έπρεπε η απαιτούμενη θεραπεία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley Park (@ashleyparklady)

Τι είναι η σήψη

Τι είναι, όμως, η σήψη; «Κάθε απειλητική για τη ζωή δυσλειτουργία, η οποία είναι αποτέλεσμα της μη ρυθμισμένης απάντησης του ξενιστή σε μία λοίμωξη». Έτσι την ορίζει σε ενημερωτικό δελτίο το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης. Με απλά λόγια, είναι η ακραία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια μόλυνση. Στη σήψη έχουμε μια λοίμωξη τόσο σοβαρή, που οι φυσιολογικοί μηχανισμοί του σώματος για την αντιμετώπισή της αρχίζουν να δυσλειτουργούν, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να δυσλειτουργούν και ένα ή περισσότερα συστήματα οργάνων.

Τα πρώιμα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με εκείνα μιας υπάρχουσας λοίμωξης και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, υποθερμία, ταχυκαρδία, ταχύπνοια κ.ά.

Αν νομίζεις ότι είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, η European sepsis alliance αναφέρει ότι κάθε λεπτό περισσότερα από ένα άτομα πεθαίνουν από σήψη στην Ευρώπη.

σηπτικό σοκ
Marie Etchegoyen/Netflix

Τι είναι το σηπτικό σοκ ή σηπτική καταπληξία

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, προκαλεί βλάβη ή διακοπή λειτουργίας των οργάνων (π.χ. στους πνεύμονες, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο). Το σηπτικό σοκ είναι η πιο σοβαρή μορφή σήψης, άρα πρόκειται για εκτεταμένη φλεγμονή. Τα συμπτώματα του σηπτικού σοκ περιλαμβάνουν μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης, δυσλειτουργία οργάνων και σύγχυση.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και στο προχωρημένο αυτό στάδιο ο ασθενής εισάγεται σε ΜΕΘ.

σηπτικό σοκ
Evan Agostini/Invision/AP Photo

Η σημασία της πρόληψης

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον τροχό. Τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να προλάβεις μια τέτοια εξέλιξη περιλαμβάνουν την τήρηση των κανόνων υγιεινής (όπως το πλύσιμο των χεριών), το να διατηρείς καθαρά και προστατευμένα τυχόν τραύματα μέχρι να επουλωθούν, τον τακτικό εμβολιασμό, τη λήψη ιατρικής φροντίδας σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων και τη λήψη άμεσης ιατρικής βοήθειας αν υποψιάζεσαι ότι πάσχεις από κάποια λοίμωξη.

Η γρήγορη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της σήψης. Στα περιστατικά με απλή σήψη οι ασθενείς αναρρώνουν, αν και απαιτείται χρόνος. Χωρίς θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς σε πιο σοβαρά στάδια καταλήγουν, ενώ ακόμα και με θεραπεία τα ποσοστά θνητότητας των ατόμων με σηπτικό σοκ είναι υψηλά.

Ο Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος είναι Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής ντης Β΄ Παθολογικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.