Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΟ CHECK UP ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πριν φύγεις για τις καλοκαιρινές σου διακοπές, μην ξεχάσεις να ελέγξεις ότι η υγεία σου βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ζητήσαμε από έναν ειδικό παθολόγο να μας πει ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει το check up πριν από τις διακοπές.

Συχνά οι άνθρωποι αγνοούμε τη σημασία της πρόληψης και αναβάλλουμε συνεχώς τις ιατρικές εξετάσεις. Κάπως έτσι, τρέχουμε και δεν φτάνουμε όταν έρθει η ώρα να πάμε στον οδοντίατρο για ένα δόντι που μας πονούσε από καιρό αλλά κάναμε τα στραβά μάτια, ή όταν βλέπουμε σοκαρισμένοι τα αποτελέσματα των αιματολογικών μας εξετάσεων (ποιος ξέρει πόσα χρόνια πριν είχε γίνει η τελευταία αντίστοιχη εξέταση).

Μιας και τυπικά διανύουμε περίοδο διακοπών, είναι σημαντικό να φέρουμε ξανά τη σημασία του ιατρικού ελέγχου στην επιφάνεια. Πριν αναρωτηθείς τον λόγο, αρκεί να σου υπενθυμίσω ότι οι διακοπές είναι συνώνυμο του φαγητού, του ποτού, της ξεκούρασης αλλά και της διασκέδασης. Είτε επιλέξει κανείς ένα ελληνικό νησί είτε αποφασίσει να κάνει εναλλακτικές διακοπές, αναζητώντας την ηρεμία του για παράδειγμα σε κάποιο βουνό, το σίγουρο είναι ένα: μία (ή περισσότερες) ατασθαλίες θα τις κάνει.

Έτσι, λοιπόν, πριν φύγουμε για διακοπές, ένα πράγμα δεν πρέπει να αμελήσουμε: να κάνουμε ένα check up για να βεβαιωθούμε ότι η υγεία μας είναι σε καλό δρόμο και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στο ταξίδι. Ζητήσαμε από έναν ειδικό παθολόγο να μας πει τι πρέπει αυτό να περιλαμβάνει.

check up
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Το check up των διακοπών είναι απαραίτητο

Ρωτήσαμε τον ειδικό παθολόγο Στυλιανό Δερμιτζάκη πόσο απαραίτητο είναι πριν φύγει κάποιος για διακοπές να κάνει ένα check up. «Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας πριν απομακρυνθούμε από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας μας να έχουμε υποβληθεί σε έναν καλό ιατρικό έλεγχο (check up), ο οποίος φυσικά πρέπει να είναι προσωποποιημένος ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τις πιθανές ιατρικές ιδιαιτερότητες του καθενός. Γι΄ αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι πριν εκδράμουν, κάνουν τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχό τους απευθυνόμενοι στον προσωπικό τους γιατρό», εξήγησε ο ειδικός.

Τι θα πρέπει, λοιπόν, να περιλαμβάνει αυτό το check up; Όπως μας απάντησε ο κ. Δερμιτζάκης, σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να περιλαμβάνει:

  • έναν αιματολογικό έλεγχο (γενική αίματος, ουρία, κρεατινίνη, σάκχαρο, χοληστερίνη, ουρικό οξύ, ηλεκτρολύτες κλπ.),
  • έναν καρδιολογικό έλεγχο (τρίπλεξ καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα),
  • ενδεχομένως και ένα υπερηχογράφημα άνω κοιλίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.