Unsplash Mateo Avila Chinchilla

ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Όταν η λάμπα Led Omnilux ανάβει, μια συνεδρία φωτοθεραπείας «σβήνει» τα σπυράκια της ακμής και η ψυχολογία του πάσχοντος ανεβαίνει. Γιατί, πώς να το κάνουμε; Η ακμή δεν σαμποτάρει μόνο την εμφάνιση, αλλά και τη διάθεσή μας.

Στην εφηβεία, τη νεαρή ηλικία ως και τις αρχές της μέσης ηλικίας, η ακμή παρέμενε η πιστή μου ακόλουθος. Στο σχολείο, στα πάρτι και αργότερα στο πανεπιστήμιο, στους έρωτες και τους χωρισμούς, παντού και πάντα ήταν εκεί: στο πρόσωπό μου με εξάρσεις και υφέσεις, με μισοκαλυμμένα κάτω από make-up σπυράκια προχείρως ζουλιγμένα αλλά –δυστυχώς– όχι εξαφανισμένα.

Σήμερα, μετά από θεραπείες που κατά καιρούς ακολουθήθηκαν πιστά ή λιγότερο πιστά, καθαρισμούς και πίλινγκ από δερματολόγους, η ακμή δεν είναι πια εδώ. Μένει όμως η θύμησή της, που με έχει κάνει ευαίσθητο δέκτη κάθε επιστημονικού νεότερου, που έρχεται από το μέτωπο των θεραπειών. Και κάπως έτσι αναζήτησα την πληροφορία για τη Led Omnilux, την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία στην φωτοθεραπεία.

Η καθηγήτρια Δερματολογίας Αφροδισιολογίας, στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, δρ Ευαγγελία Παπαδαυίδ, Διευθύντρια Β΄ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ, έλυσε τις εύλογες απορίες μας.

–Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε ταλαιπωρηθεί από την ακμή ζούσαμε το καλύτερό μας πρόσωπο στις καλοκαιρινές διακοπές. Ο ήλιος συντελεί στην ύφεση της ακμής;

Ναι. Σε αυτό βοηθάνε συγκεκριμένα μήκη κύματος του ορατού φωτός. Αλλά υπάρχουν και μήκη κύματος τα οποία κάνουν κακό στο δέρμα και γι’ αυτό πρέπει να προστατευόμαστε είτε με αντηλιακά είτε με πολύ περιορισμένη έκθεση χωρίς υπερβολές.

–Πώς δρα η φωτοθεραπεία με τεχνολογία Led Omnilux;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές ενέργειας, που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, το θεραπευτικό φως εφαρμόζεται με πιο έντονο τρόπο από αυτόν που υπάρχει στο περιβάλλον, με πιο ακριβή επιλογή χρώματος (μήκος κύματος) ώστε να είναι υποστηρικτικό για την εκάστοτε θεραπεία.

Το μπλε φως (με μήκος κύματος 415nm) εξουδετερώνει το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής (P acnes) και είναι το πλέον κατάλληλο για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής. Καταπραΰνει την ερυθρότητα και την φλεγμονή του δέρματος και εξισορροπεί τα επίπεδα του pH.

ακμή BioLight

Το κόκκινο φως (με μήκος κύματος 630nm) διεισδύει βαθύτερα στην επιδερμίδα ενισχύοντας την αγγειοδιαστολή και την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στους ιστούς. Το θεραπευτικό φως ενεργοποιεί τους ινοβλάστες να συνθέσουν τέσσερις φορές περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη προσφέροντας έτσι καλύτερη στήριξη της επιδερμίδας, μείωση των ρυτίδων και των ουλών ακμής.

Η θεραπεία είναι μη επεμβατική, ασφαλής, ανώδυνη, καλά ανεκτή και προσφέρει άριστα αποτελέσματα.

Έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αναγεννητική, αντιγηραντική και επουλωτική δράση για το δέρμα. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος και ηλικία, τόσο για τις νεαρές ακνεϊκές επιδερμίδες, όσο και για τις πιο ώριμες που χρήζουν εντατικής περιποίησης και φροντίδας τόσο για την ακμή όσο και για την αντιγήρανση.

–Ενδείκνυται σε κάθε μορφή ακμής;

Κάθε δέρμα αλλά και κάθε μορφή ακμής διαφέρει. Ο δερματολόγος θα επιλέξει την ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης συνδυάζοντας ορισμένες φορές τη φωτοθεραπεία με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, σε βαρύτερης μορφής ακμή, η ασφαλέστερη μέθοδος χωρίς φάρμακα είναι η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT), ο συνδυασμός δηλαδή της Led Omnilux με τη χρήση ειδικής φωτοευαισθητοποιούς κρέμας. Σε περιπτώσεις ακμής σε ενήλικες επίσης επιλέγουμε τη φωτοδυναμική θεραπεία η οποία έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες και στη συνέχεια διατηρούμε το αποτέλεσμα με τη χρήση της Led Omnilux.

Στην φαγεσωρική ακμή, που εμφανίζεται κυρίως στους έφηβους, συνδυάζουμε τη φωτοθεραπεία με βαθύ καθαρισμό (deepfacial) και peeling.

ακμή
Unsplash

–Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της φωτοθεραπείας;

Στις πιο συχνές θεραπείες της ακμής, που αφορούν στη χορήγηση αντιβιοτικών, αυτά δρουν όσο τα λαμβάνουμε. Συνήθως όμως η ακμή υποτροπιάζει με τη διακοπή της χορήγησής τους. Από την άλλη, τα ρετινοειδή έχουν συσχετιστεί με σημαντικές παρενέργειες όπως το ξεφλούδισμα, η ξηρότητα, η κατάθλιψη, η αύξηση των ηπατικών ενζύμων, των τριγλυκεριδίων. Ακόμη, σπανιότερα, μπορεί να παρουσιαστεί σακχαρώδης διαβήτης, πτώση των αιμοπεταλίων, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, γενετικές ανωμαλίες κ.ά.

Κατά συνέπεια, η ασφαλέστερη μέθοδος χωρίς συστηματική χορήγηση φαρμάκων και χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες είναι η φωτοθεραπεία, που υποστηρίζεται από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Και στην περίπτωση, βέβαια, της φωτοθεραπείας ισχύει ο χρυσός κανόνας για την ακμή: Δεν την ξεχνάμε για να μη μας θυμηθεί και επαναλαμβάνουμε σε αραιά διαστήματα τις συνεδρίες, ώστε να διατηρήσουμε το άριστο αποτέλεσμα.

–Η φωτοθεραπεία ενδείκνυται για έγκυες;

Είναι απόλυτα ασφαλής και χρησιμοποιείται με αποτελεσματικότητα για κηλίδες, δυσχρωμίες και πανάδες που μπορούν να εμφανιστούν στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

–Αποτελεί αντένδειξη για αισθητικές θεραπείες προσώπου;

Η φωτοθεραπεία συνδυάζεται με θεραπείες όπως ο καθαρισμός προσώπου, η διαμαντοθεραπεία με μικροκρυστάλλους, η δερμοαπόξεση, η ενυδάτωση, η έγχυση υαλουρονικού οξέος, αλλά και με θεραπείες με Lasers / IPL. Επίσης επιτρέπεται η χρήση ήπιων χημικών peeling και κρεμών, που δίνουν και καλύτερα αποτελέσματα.

–Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για να προγραμματίσει τις θεραπείες του;

Στην ήπια κοινή ακμή συνίσταται μία εικοσάλεπτη θεραπεία με λάμπα 1-3 φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και ανάλογα με τη βαρύτητα, η συχνότητα ή η διάρκεια αλλάζουν.

Η θεραπεία είναι απόλυτα ανώδυνη και συνεπώς δεν γίνεται χρήση αναισθητικού. Στην περίπτωση της κοινής ακμής, ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός. Όσο πιο έντονη είναι η ακμή, τόσο πιο έντονη θεραπεία θα ακολουθήσουμε και συνεπώς ο χρόνος αποθεραπείας θα αυξηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος: ένα υγιές και λαμπερό πρόσωπο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.