iStock

ΤΟ ΣΕΛΗΝΙΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΝΕΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ 

Τελικά, το σελήνιο δεν κάνει καλό μόνο στοn θυρεοειδή. Μια νέα έρευνα εντόπισε τα οφέλη του στην ανανέωση των εγκεφαλικών κυττάρων, δίνοντας ελπίδες για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Μέχρι σήμερα, για το σελήνιο ήταν ευρέως γνωστό πως συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς και πως υπάρχει άφθονο στα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα Brazilian Nuts. Τώρα, νέα έρευνα φωτίζει μία ακόμη πτυχή των δυνατοτήτων του: την ενίσχυση και αναζωογόνηση των εγκεφαλικών κυττάρων. 

Η έρευνα που διεξήχθη από το Queensland Brain Institute διερεύνησε κατά πόσο τα συμπληρώματα διατροφής σεληνίου θα μπορούσαν να έχουν τα ίδια οφέλη με την άσκηση για τον εγκέφαλο. Για την επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό εδώ και 20 χρόνια πως η σωματική άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέους νευρώνες στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη νευροπλαστικότητά του. 

Πώς το σελήνιο ενισχύει τη νευροπλαστικότητα

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland έδειξε ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και το σελήνιο. Τα ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν συμπλήρωμα σεληνίου κατά τη διάρκεια της έρευνας βελτίωσαν τη γνωστική (μαθησιακή) λειτουργία τους και ανέπτυξαν νέους εγκεφαλικούς νευρώνες. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης αν το σελήνιο μπορεί να έχει θετική επίδραση σε έναν εγκέφαλο που έχει υποστεί κάποιο επεισόδιο και έχει χάσει την ικανότητά του να αφομοιώνει γνώσεις. 

Σελήνιο και εγκέφαλος
iStock

«Διαπιστώσαμε ότι οι μαθησιακές ικανότητες και τα ελλείμματα μνήμης που επηρεάστηκαν και στα ποντίκια μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τη συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Dr Tara Walker. 

H ίδια τόνισε ότι η πρόσληψη σεληνίου μπορεί να είναι ωφέλιμη σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, καθώς και σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις. Σε κάποιον νεότερο, όμως, που έχει μια ισορροπημένη διατροφή, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, καθώς το σελήνιο σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το σελήνιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση, που έχει πολλαπλά οφέλη, παρά μόνον να την ενισχύσει. 

Τι είναι το σελήνιο και πού ωφελεί

Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο που απορροφάται από το έδαφος και το νερό. Bρίσκεται πλούσιο στα δημητριακά, το κρέας και τους ξηρούς καρπούς, ενώ στη μεγαλύτερη συγκέντρωση το βρίσκουμε στα Brazilian Nuts. 

Το σελήνιο είναι ένα από τα πιο διάσημα αντιοξειδωτικά που μας προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες και έχει αντικαρκινική δράση. Το σελήνιο που καταναλώνουμε αλληλεπιδρά με ορισμένες πρωτεΐνες. με αποτέλεσμα τον σχηματισμό νέων πρωτεϊνών, που ονομάζονται selenoproteins. Οι πρωτεΐνες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθούν στο να αποτραπεί η καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. 

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η λήψη σεληνίου μπορεί να κάνει καλό σε όλους. Ακόμη και οι ελεύθερες ρίζες είναι χρήσιμες στον οργανισμό, εφόσον δεν υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα και δεν διαταράσσουν την ισορροπία του. Και είναι βέβαιο ότι η υπερβολική λήψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ζαλάδα, ναυτία, εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση, δερματικό εξάνθημα, κόπωση και ευερεθιστότητα, όλα αυτά εξαιτίας της τοξικότητάς του. 

Brazilian Nuts: Όχι στην υπερβολή

Από την άλλη, τα οφέλη του στη θυρεοειδική λειτουργία, τον μεταβολισμό, την καρδιαγγειακή υγεία, το αναπαραγωγικό και, όπως αποδεικνύεται, το νευρολογικό σύστημα, έχουν καταστήσει τα Brazilian Nuts μία από τις πιο μοντέρνες υπερτροφές των τελευταίων χρόνων. Πόσα πρέπει να καταναλώνουμε; 

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου για τους ενήλικες έχει καθοριστεί στα 55 mg /μέρα, ενώ για τις έγκυες το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει και στο 70 mg. Μια δόση μέχρι και 200 mg ημερησίως δεν θεωρείται επιβλαβής, αλλά το μέγιστο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης είναι τα 400 mg / ημέρα. 

Αυτό, αν πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής, μεταφράζεται σε 200 mg, ενώ αν πρόκειται για Brazilian Nuts σε 2-3 καρπούς

Αν όμως παίρνετε επαρκείς ποσότητες σεληνίου από τις τροφές, ίσως και αυτά να είναι πολλά για τον δικό σας οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, προσέξτε να μην υπερβαίνετε τα 3 βραζιλιάνικα φιστίκια την ημέρα, αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί έναν ειδικό που θα κρίνει από το ιστορικό σας πόσο σελήνιο προσλαμβάνετε και πόσο επιπλέον σας χρειάζεται. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.