Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΤΗΣ NATALIE PORTMAN ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ COOL ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Η σαλάτα που σημάδεψε την παιδική ηλικία της Natalie Portman χρειάζεται μόνο πέντε υλικά, είναι ελαφριά, δροσερή και γεμάτη διατροφικά οφέλη.
Δεν ξέρω τι πιθανότητες υπάρχουν να κάνεις το τραπέζι στη Natalie Portman, σε περίπτωση όμως που συμβεί να θυμάσαι ότι είναι vegan, κατά των φρούτων στη σαλάτα και ότι αρκείται στα απλά. Τόσο απλά όσο μια αγγουροντομάτα.
Η βραβευμένη ηθοποιός και γνωστή vegan, μίλησε πριν κάποιο καιρό στο podcast Dish για τις αγαπημένες της συνήθειες στο φαγητό. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι το φαλάφελ είναι το αγαπημένο της υλικό για σάντουιτς, πως προτιμά τις πατάτες τηγανητές και ότι απολαμβάνει το τόφου ψημένο με κύμινο και κουρκουμά (όπως το φτιάχνει η μαμά της). Κι όταν ρωτήθηκε για την πιο χαρακτηριστική γεύση από την παιδική της ηλικία, η απάντηση ήταν μια απλή: δροσερή σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα, η οποία υπήρχε σχεδόν σε κάθε γεύμα. «Ήταν η κλασική ψιλοκομμένη μεσανατολική σαλάτα, θα έλεγα. Την τρώγαμε πρωί, μεσημέρι, βράδυ, συνέχεια», είπε η Portman.
Τα υλικά πολύ απλά: «Συνήθως ήταν μόνο αγγούρι και ντομάτα, καμιά φορά με μαϊντανό, αλλά συνήθως μόνο με λεμόνι, ελαιόλαδο και αλάτι. Ήταν το απόλυτο καθημερινό μας πιάτο».
Γιατί να τη δοκιμάσεις;
Πέρα από ευκολία και νοστιμιά, η σαλάτα συνοδεύεται και από πολλά διατροφικά οφέλη:
- Ντομάτες: Πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ρίχνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Τα καροτενοειδή τους βοηθούν και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή πέψη και την υγεία του δέρματος.
- Αγγούρι: Αποτελείται κατά 95% από νερό, ενυδατώνει άμεσα και είναι ιδανικό για χαμηλοθερμιδικές δίαιτες. Τα αντιοξειδωτικά του, όπως φλαβονοειδή και τανίνες, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη τύπου 2, ενώ η βιταμίνη Κ ενισχύει την υγεία των οστών.
- Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο, ιδίως το εξαιρετικά παρθένο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, που συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του, όπως η βιταμίνη Ε, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και δρουν αντιγηραντικά.
- Λεμόνι: Πλούσιο σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, ενισχύει το ανοσοποιητικό, υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου και βοηθά στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.
- Μαϊντανός (προαιρετικά): Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, A και Κ, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, την υγεία των οστών και την όραση, ενώ περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η απιγενίνη, που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Μπορείς να τη σερβίρεις μόνη της είτε σαν συνοδευτικό ή ακόμα και πάνω σε ψητό ψωμί τύπου bruschetta. Αν θέλεις, πρόσθεσε και λίγο κρεμμύδι ή φρέσκο δυόσμο για έξτρα ένταση στη σαλάτα (και οφέλη για την υγεία. Το κρεμμύδι περιέχει κερκεντίνη και θειούχες ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ ο δυόσμος, με τη μενθόλη και τα αντιοξειδωτικά, διευκολύνει την πέψη, μειώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες).
Θες να κάνεις τη σαλάτα πιο γκουρμέ;
Αν έχεις λίγο παραπάνω χρόνο, μπορείς να δοκιμάσεις και μια πιο σύνθετη εκδοχή, όπως αυτή που προτείνει το EatingWell: Αναμειγνύεις 1 κ.σ. λευκό ξίδι, 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και ¾ κ.γλ. αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτεις ψιλοκομμένο αγγούρι, 500 γρ. ντομάτες και λίγο κρεμμυδάκι εσαλότ. Την αφήνεις 1-2 ώρες για να «δέσουν» οι χυμοί των συστατικών και προσθέτεις μαϊντανό ή βασιλικό πριν το σερβίρισμα.