ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ;
Μπορεί το πλύσιμο να φαίνεται αυτονόητο βήμα στη μαγειρική, όμως δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένεις. Τι συμβαίνει στην περίπτωση των μανιταριών, του κρέατος, των αβγών και άλλων τροφών;
Ώρες ώρες δεν μπορώ να πιστέψω τις συμβουλές που βλέπω να ανεβαίνουν στα social media. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στο feed μου ξεπηδούσαν σύντομα βιντεάκια με ανθρώπους που επέβαλαν το κρέας, το οποίο θα μαγείρευαν, σε ανελέητο πλύσιμο με απορρυπαντικό (!).
Αν εξαιρέσουμε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξισώνουν το πλύσιμο με την καθαριότητα. Αφού πλένουμε τα σεντόνια, τα πιάτα, το σώμα μας, μήπως πρέπει να πλένουμε και ό,τι βάζουμε στο πιάτο μας; Η απάντηση δεν είναι μια, αλλά εξαρτάται από το τρόφιμο.
Ποια τρόφιμα χρειάζονται πλύσιμο και ποια όχι;
– Τα πουλερικά
Σε αντίθεση με την πρακτική πολλών παραδοσιακών νοικοκυρών, τα ωμά πουλερικά δεν πλένονται. Μπορεί να μην μας αρέσει αυτή η… γλίτσα στην επιφάνειά τους, αλλά ας το ξεπεράσουμε. Οι ειδικοί λένε και ξαναλέμε ότι είναι ασφαλέστερο να καταστρέφουμε τα βακτήρια με το μαγείρεμα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή πλύνουμε τα πουλερικά, τότε η επιμόλυνση καραδοκεί. Μελέτη που εξέτασε άτομα που έπλυναν ωμά πουλερικά πριν το γεύμα, έδειξε ότι το 60% είχε βακτήρια στον νεροχύτη μετά την πρακτική αυτή και το 26% είχε μεταφέρει τα βακτήρια και στο μαρούλι που χρησιμοποίησαν για σαλάτα.
– Προπλυμένες σαλάτες
Είναι η εύκολη λύση που επιλέγουμε πολλοί, προκειμένου να βάλουμε λίγο πράσινο στη διατροφή μας. Πριν, ωστόσο, ρίξουμε το περιεχόμενο στο μπολ κι αρχίσουμε να τρώμε, ας ρίξουμε μια ματιά στη συσκευασία. Αν τα λαχανικά είναι προπλυμένα, δεν χρειάζεται να τα πλύνουμε κι εμείς.
– Κόκκινο κρέας
Σωστά το μάντεψες. Ούτε το κόκκινο κρέας πλένεται. Όσο και να το μουλιάζουμε και να το τρίβουμε, τα βακτήρια μπορεί να βρίσκονται βαθιά στις ίνες. Το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι να επιμολύνουμε τον νεροχύτη και οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτόν. Ο ασφαλέστερος τρόπος να σκοτώσουμε όλα τα βακτήρια είναι να μαγειρέψουμε σωστά το κρέας σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 145 βαθμών.
– Αβγά
«Τα αβγά περιβάλλονται από μια επιδερμική μεμβράνη, που τα προστατεύει από την εισχώρηση μικροβίων στο εσωτερικό τους», καθώς το κέλυφός τους είναι από τη φύση του πορώδες, γράφει σε άρθρο της η συντάκτρια του OW Κέλλυ Σώκου. Αν, λοιπόν, τα πλύνουμε αφαιρούμε τη φυσική τους προστασία και αντί να απομακρύνουμε μικρόβια, μπορεί να ωθούμε τα βακτήρια μέσα στο αβγό.
– Ψάρι
Το ψάρι ανήκει στην ίδια κατηγορία των κρεάτων, επομένως αν το πλύνουμε, θα διασπείρουμε βακτήρια στην κουζίνα. Αντίθετα, το μαγείρεμα μπορεί να τα καταστρέψει. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα όστρακα, όπως κυδώνια, στρείδια, μύδια και χτένια, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ξέπλυμα για να φύγει η άμμος και η βρωμιά.
– Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι μικρά… σφουγγάρια που απορροφούν νερό. Για να τα καθαρίσουμε, δεν χρειάζονται απαραιτήτως πλύσιμο, γιατί μετά θα πρέπει να περιμένουμε αρκετή ώρα να στραγγίξουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα καθαρίσουμε με ένα υγρό χαρτί κουζίνας ή, αν είναι πολύ βρώμικα, να τα ξεφλουδίσουμε, αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι.
– Αβοκάντο
Αφού δεν τρώμε τη φλούδα του αβοκάντο, γιατί να το πλύνουμε; Υπάρχει λόγος. Όταν το κόβουμε, μπορεί να μεταφέρουμε βακτήρια και βρωμιά από τη φλούδα στη σάρκα.
– Πεπόνι
Μεγαλώνει στο έδαφος, οπότε παράσιτα και μικροοργανισμοί από το χώμα και τα λιπάσματα καλύπτουν την επιφάνειά του. Καλό είναι, λοιπόν, να μην προσπερνάμε το προσεκτικό πλύσιμό του πριν το κόψουμε, ώστε να μην τα μεταφέρουμε από τη φλούδα στη σάρκα.