Καρολίνα Δωρίτη

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ: ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΠΡΙΟΣ

Φτιάξε αφράτα ψωμάκια που θυμίζουν μπριός και κάνε τη διαφορά, από τα σάντουιτς και τα μπέργκερ μέχρι το γιορτινό τραπέζι.

Υπάρχουν κάποια υλικά που σε εμπνέουν να δημιουργείς χωρίς όρια – ένα από αυτά είναι για μένα σίγουρα η κολοκύθα. Λατρεύω να τη χρησιμοποιώ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική με πρωτότυπους τρόπους, γιατί είναι ένα λαχανικό με τεράστιες δυνατότητες: ήπια σε γεύση, με φυσικές γλυκές νότες, υπέροχο χρώμα και υφή όταν λιώνει. Πραγματικά, μπορεί να μεταμορφώσει κάθε συνταγή. Αυτά τα μικρά ψωμάκια είναι ένα από τα πιο ωραία παραδείγματα του πόσο ευέλικτη μπορεί να γίνει η κολοκύθα. Θυμίζουν μπριός, είναι αφράτα και γίνονται πανεύκολα.

Η κολοκύθα τούς χαρίζει υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα, ενώ ταιριάζουν τέλεια τόσο σε σάντουιτς και μπέργκερ όσο και ως συνοδευτικό στο τραπέζι. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα για γιορτινά τραπέζια του χειμώνα, όπως Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά, αλλά και σε γιορτινά brunch.

Το ακόμα πιο ωραίο είναι ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τα ψωμάκια από κολοκύθα όπως θέλουμε, π.χ. μπορούμε να τα κάνουμε πιο αρωματικά ή πικάντικα με ξερά ή φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε τυρί ή να τα κάνουμε πιο γλυκά, σαν μικρά τσουρεκάκια, βάζοντας επιπλέον ζάχαρη ή μέλι και μπαχαρικά όπως κανέλα, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη κολοκύθα στον ατμό, αρκεί να λιώνει καλά στο μπλέντερ.

Συνταγή για αφράτα ψωμάκια με κολοκύθα

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας (με αναμονές): Περίπου 3–3½ ώρες

ψωμάκια με κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για περίπου 9–10 ψωμάκια (ή ανάλογα με το μέγεθος)

  • 300 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη (ή 250 γρ. ήδη βρασμένη)
  • 500–550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. ζάχαρη (1 κ.γ. για τη μαγιά, τα υπόλοιπα στη ζύμη)
  • 1 αβγό
  • 80 ml γάλα χλιαρό
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για επάλειψη

  • 3–4 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα, την καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά.

Τη σουρώνουμε πάρα πολύ καλά και την αφήνουμε να σταθεί σε σουρωτήρι για περίπου 10 λεπτά για να στεγνώσει. Στη συνέχεια, την πολτοποιούμε σε λείο πουρέ και τον αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με 1 κ.γ. ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί μέχρι να αφρίσει.

μαγιά
Καρολίνα Δωρίτη

Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ (με το εξάρτημα του γάντζου) κοσκινίζουμε 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, το αβγό, τη μαγιά και τέλος το λιωμένο βούτυρο.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία, ελαστική και να μην κολλάει (περίπου 5–8 λεπτά). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι, πολύ λίγο κάθε φορά, μέχρι το ζυμάρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή, χωρίς να σκληρύνει.

Πλάθουμε σε μπάλα, την τοποθετούμε μέσα στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε 1–1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9-10 κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια.

Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, με μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30–40 λεπτά.

Με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια με γάλα.

ψωμάκια με κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) ή στους 160°C στον αέρα, για 18–20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τα αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο.

ψωμάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Τα ψωμάκια διατηρούνται μαλακά 2–3 μέρες σε αεροστεγές σκεύος, σε δροσερό σημείο. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ζεστάνουμε ελαφρώς σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 5-10 λεπτά.