Freepik

6 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι τοξίνες του περιβάλλοντος βλάπτουν την υγεία με πολλούς τρόπους. Μπορεί να ακούγεται γενικόλογο, αλλά δεν είναι. Τουλάχιστον γνωρίζοντας ποια προβλήματα μπορεί να προκληθούν από αυτές, ίσως μπορέσουμε να λάβουμε ορισμένα μέτρα πρόληψης.

Όσο κι αν ακούμε ξανά και ξανά ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι απειλούν την υγεία, ότι η κλιματική κρίση βλάπτει ποικιλοτρόπως και ότι το περιβάλλον αποτελεί έναν παράγοντα επιδείνωσης της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν πηγαίνουμε στον γιατρό για να βρούμε τι έχουμε μοιάζει να το ξεχνάμε.

Κάνουμε σα να μην υπάρχει πρόβλημα στο περιβάλλον, τόσο εμείς όσο και οι γιατροί. Σα να είναι κάτι εντελώς «δικό μας» αυτό που μας συμβαίνει ή σα να αφορά ανθρώπους με πραγματικά κακές συνθήκες διαβίωσης (πράγματι, το πού και πώς ζει κανείς μπορεί να του στερήσει μέχρι και 30 χρόνια ζωής).

Κι όμως, οι τοξίνες του περιβάλλοντος δεν είναι αδιάφορος παράγοντας. Επηρεάζουν με διάφορους μηχανισμούς αρκετά οργανικά συστήματα του σώματός μας, σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές έρευνες.

Η Dr. Jill Carnahan έχει ασχοληθεί επισταμένως με τις τοξίνες, τη μούχλα και τα πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό και αναφέρει ορισμένα από αυτά.

Περιβαλλοντικές τοξίνες
iStock

Θα αναρωτηθείτε εύλογα, αν ήδη έχει εμφανιστεί ένα θέμα υγείας –και μάλιστα σοβαρό– τι ωφελεί αυτή η πληροφορία; Έχετε δίκιο. Στο πολύ σοβαρό πρόβλημα αυτή η πληροφορία δεν είναι και τόσο χρήσιμη.

Μαθαίνοντας όμως ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με τις τοξίνες του περιβάλλοντος, είμαστε σε θέση:

  1. να πάρουμε τα μέτρα μας προληπτικά,
  2. να βοηθήσουμε στη διαχείριση ενός ήσσονος σημασίας θέματος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο.

Επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με περιβαλλοντικές τοξίνες

Η κατ' επανάληψη έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες που διαταράσσουν την υγεία μπορεί να συμβάλει σε ένα σωρό διαφορετικές και σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως:

– Καρκίνος

Στην Ευρώπη μόνο, ένα 10% των καρκίνων προκαλούνται από την περιβαλλοντική ρύπανση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όμως που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του καρκίνου δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι μελέτες δεν σταματούν όσο και το ίδιο το περιβάλλον εξελίσσεται και αλλάζει διαρκώς. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διεθνή επιστημονικά δεδομένα έχουν καταγραφεί 120 χημικές ουσίες ως καρκινογόνες, 81 ως «πιθανώς καρκινογόνες» και άλλες 299 ως «εν δυνάμει καρκινογόνες».

– Ορμονικές ανισορροπίες

Ο μηχανισμός που οι περιβαλλοντικές τοξίνες επηρεάζουν τις ορμόνες είναι η ιδιότητά τους να μιμούνται τις φυσικές ορμόνες που παράγονται από το σώμα. Σύμφωνα με τη Dr. Carnahan, οι τοξίνες ξεγελούν το σώμα να ανταποκριθεί σε αυτές σαν να είναι οι δικές του ορμόνες.

– Μεταβoλισμός και αύξηση βάρους

Υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία τοξινών γνωστών ως «παχυσαρκογόνα», που είναι γνωστό ότι προκαλούν αύξηση βάρους, διαταράσσοντας τον μεταβολισμό και μεταβάλλοντας την κανονική παραγωγή ορμονών.

Περιβαλλοντικές τοξίνες
Freepik

Στην πραγματικότητα, υποδεικνύουν στο σώμα να αυξήσει την αποθήκευση λίπους, ώστε να έχει αποθέματα που εσφαλμένα θεωρεί απαραίτητα. Παχυσαρκογόνα βρίσκονται ακόμη και στα πλαστικά, στα φυτοοιστρογόνα, ενώ και τα parabens είναι τέτοιες ουσίες.

– Αυτοάνοσα νοσήματα

Η συσσώρευση τοξινών μπορεί να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωρίζοντας ότι στα αυτοάνοσα ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένα τα δικά του κύτταρα, οι τοξίνες έχει βρεθεί ότι υπεισέρχονται στον μηχανισμό που λειτουργεί η φυσιολογική άμυνα του σώματος και μπορεί να την «μπερδέψουν».

– Προβλήματα γονιμότητας

To κεφάλαιο «γονιμότητα» είναι μάλλον το πιο ευρέως συνδεδεμένο με το περιβάλλον, ίσως επειδή η γονιμότητα μειώνεται παγκοσμίως. Φυσικά, αυτή η σύνδεση ισχύει. Οι περιβαλλοντικές τοξίνες μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα, μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, διαταράσσοντας τον κύκλο των γυναικών, βλάπτοντας την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, ακόμη και αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής.

– Προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος

Οι περιβαλλοντικές τοξίνες επιβαρύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου ποικιλοτρόπως. Έρευνες έχουν αποοδείξει ότι ουσίες όπως ο καπνός των τσιγάρων και τα πτητικά φυτοφάρμακα, αλλά και η ρύπανση της ατμόσφαιρας βλάπτουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες της μνήμης και της συγκέντρωσης και ανοίγουν την πόρτα σε διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.