Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαλλιάρης

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ 3 ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΓΛΥΚΑ ΓΙΑ ΤΟ OW – ΔΕΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ο Στέλιος Παρλιάρος μοιράζεται με τους αναγνώστες του OW τρεις συνταγές για πασχαλινά γλυκά: Διπλοφουρνιστά κουλουράκια, γλυκά «Πάσχα», σαρλότ με τσουρέκι.

Οι γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες στο μυαλό μας με τα γλυκά – και επομένως με τον Στέλιο Παρλιάρο, τον άνθρωπο που έχει βάλει τη ζαχαροπλαστική στα ελληνικά σπίτια. Η δική του αγαπημένη γιορτή είναι το Πάσχα και όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα που το συνοδεύουν. Άλλα τα προτιμάει στην κλασική τους μορφή και άλλα επιλέγει να τα κάνει πιο δημιουργικά, παρουσιάζοντας νέες, ευφάνταστες συνταγές για πασχαλινά γλυκά.

Αν βρίσκεις κι εσύ προκλητικά τα πασχαλινά γλυκά και –πέρα από το σοκολατένιο αβγό που θα πάρεις για το βαφτιστήρι σου και το τσουρέκι που απαραιτήτως υπάρχει στο σπίτι αυτές τις μέρες–, έχεις κέφι να μπεις στη κουζίνα και να φτιάξεις γλυκά στη σπιτική τους εκδοχή, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

Ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει 3 αγαπημένα του πασχαλινά γλυκά

1. Διπλοφουρνιστά πασχαλινά κουλουράκια

Τα διπλοφουρνιστά πασχαλινά κουλουράκια συνοδεύονται ιδανικά από ένα φλιτζάνι καφέ και το μυστικό τους κρύβεται στον τρόπο ψησίματος: Είναι διπλοφουρνιστά! Η συνταγή που ακολουθεί είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα εγγυημένο.

Συνταγή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος: 50 λεπτά

Υλικά:

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 240 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. χυμός από πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 800 γρ. αλεύρι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε δυο μακρόστενα μπαστούνια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά τους ανά περίπου 1 εκ. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στους 160°C για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα μπαστούνια σε φέτες (εκεί που είναι χαραγμένα). Τοποθετούμε τις φέτες σε σχάρα φούρνου και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά στους 130°C.

2. Ατομικά γλυκά «Πάσχα»

Αν σου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού, αξίζει να δοκιμάσεις το γλυκό με το όνομα «Πάσχα». Εδώ, ο Στέλιος το προτείνει στην ατομική εκδοχή του.

Χρειάζεσαι 4 απλά υλικά και λίγη διάφανη μεμβράνη για να τυλίξεις τα γλυκάκια σου και να τα βάλεις στο ψυγείο. Στη συνέχεια, την αφαιρείς και έχεις εντυπωσιακά ατομικά γλυκά «Πάσχα» για όλη την οικογένεια ή ολόκληρη την παρέα.

Συνταγή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Υλικά (για περίπου 6 ατομικά γλυκά «Πάσχα»):

  • 600 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 120 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και τριμμένο
  • 400 γρ. ποικιλία από γλυκά του κουταλιού, στραγγισμένα, σκουπισμένα και ψιλοκομμένα
  • 120 γρ. βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το τυρί με τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο. Όταν δημιουργηθεί μια λεία κρέμα, ρίχνουμε το αμύγδαλο και τα γλυκά του κουταλιού. Ανακατεύουμε καλά.

Κόβουμε τη διάφανη μεμβράνη σε κομμάτια. Σε κάθε ένα από αυτά –στο κέντρο τους– ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα και τυλίγουμε σαν πουγκιά.

Βάζουμε τα γλυκά στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και σερβίρουμε.

3. Σαρλότ με τσουρέκι

Για το τέλος κρατήσαμε ένα γνωστό γαλλικό γλυκό, τη σαρλότ με τσουρέκι –το οποίο λατρεύει– αντί για τα κλασικά σαβαγιάρ. Δεν είναι μια εξαιρετικά απλή συνταγή, το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει!

Συνταγή

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Χρόνος: 40-50 λεπτά

Υλικά:

  • 1 κιλό τσουρέκι
  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αβγού
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο στη μέση κάθετα
  • 15 γρ. ζελατίνης (3 φύλλα)
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
  • 4-5 σταγόνες μαστιχέλαιο

Εκτέλεση:

Βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, και ανακατεύουμε.

Σε μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το περιεχόμενο μέσα στο μείγμα με το γάλα.

Πριν αρχίζει να βράζει, δηλαδή στους 84-85°C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν η κρέμα στέκεται ομοιόμορφα στο κουτάλι), κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος για να μην μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί το αβγό.

Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

Στο κρύο μείγμα προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και το μαστιχέλαιο.

Κόβουμε το τσουρέκι σε πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε σε μια φόρμα σαρλότ όρθιες, περιφερειακά, τη μία δίπλα στην άλλη. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα που φτιάξαμε, καλύπτουμε με φέτες από τσουρέκι και επαναλαμβάνουμε την ίδια την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα (κρατάμε λίγη για την επιφάνεια), τελειώνοντας με φέτες από τσουρέκι.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και την αφήνουμε έως ότου παγώσει πολύ καλά. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζοντας. Ανακατεύουμε την κρέμα που έχουμε κρατήσει πριν κρυώσει και πήξει με λίγη κρέμα γάλακτος έτσι ώστε να φτιάξουμε μια παχύρρευστη σος. Με αυτήν καλύπτουμε την επιφάνεια της σαρλότ.