Pexels

3 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΟΥ

Υπάρχουν 3 σημαντικοί λόγοι που θα σε κάνουν να προσθέσεις λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού στο νερό σου, γιατί θα σου εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη.

Για καιρό συζητούσαμε αν το λεμόνι στο νερό αδυνατίζει. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι να προσθέσεις λίγες ή περισσότερες σταγόνες λεμονιού στο νερό σου. «Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι το πιο σημαντικό βήμα για να παραμείνεις υγιής. Σημαντικότερο από τη διατροφή, την άσκηση, τη διαχείριση του άγχους και τον ύπνο», αναφέρει η Dana Cohen, M.D., θεραπεύτρια ολιστικής ιατρικής.

1. Το νερό με λεμόνι ευνοεί την πεπτική λειτουργία

Τα όξινα συστατικά που περιέχει ο χυμός λεμονιού κάνουν αποδεδειγμένα το έντερο να λειτουργεί. Επιπλέον, το κιτρικό οξύ που περιέχει το λεμόνι ενισχύει την πέψη. Μελέτη του 2022 επιβεβαίωσε ότι ο χυμός λεμονιού αυξάνει τις κενώσεις 1,5 φορές περισσότερο από ό,τι το σκέτο νερό, πιθανόν λόγω του επιπέδου της οξύτητάς του. «Το νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή πεπτικών υγρών που διασπούν την τροφή σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα», εξηγεί η Cohen.

Βέβαια, η ποσότητα λεμονιού που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά μεγάλη. «Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση νερού με λεμόνι βοηθά στην πέψη και λειτουργεί επίσης ως διουρητικό, αλλά οι σχετικές έρευνες είναι περιορισμένες και η δοσολογία που απαιτείται αρκετά μεγάλη, σχεδόν όσο δύο μέτρια λεμόνια», επισημαίνει η Monique Richard, M.S., RDN, LDN, εκπρόσωπος Τύπου της Academy of Nutrition and Dietetics.

Αυτοί είναι οι 3 λόγοι για να βάλεις λεμόνι στο νερό σου
Pexels

2. Το νερό με λεμόνι μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πρόσφατες έρευνες μελέτησαν πώς τα φλαβονοειδή που εντοπίζονται στη φλούδα του λεμονιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Science διαπίστωσε ότι η νομπιλετίνη, μια ένωση που εντοπίζεται στις φλούδες των εσπεριδοειδών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναστολή του εκφυλισμού του εγκεφάλου σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν γίνει σε ζώα, συνεπώς δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν στον άνθρωπο», αναφέρει η Richard. «Μια συγκεκριμένη φυτική ένωση όπως είναι η νομπιλετίνη δεν θα είναι φυσικά αποκλειστικά υπεύθυνη για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, αλλά είναι πιθανότατα ένα από τα πολλά στοιχεία που συμβάλλουν».

Αυτοί είναι οι 3 λόγοι για να βάλεις λεμόνι στο νερό σου
Pexels

3. Το νερό με λεμόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. «Η βιταμίνη C υποστηρίζει την παραγωγή και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς δρα ως αντιοξειδωτικό», αναφέρει η ανοσολόγος Jenna Macciochi, Ph.D. Δεν μπορεί όμως να αποτελέσει άμεση λύση για το κρυολόγημα ή οποιαδήποτε άλλη ίωση. «Ενώ το νερό με λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, η ποσότητα είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με αυτή που κανείς μπορεί να αντλήσει από άλλες πηγές, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών», εξηγεί η Macciochi. «Έτσι, ενώ το νερό με λεμόνι μπορεί να συμβάλει στη συνολική πρόσληψη βιταμίνης C, αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος μιας διατροφής που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.