iStock

ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ερευνητές ανακάλυψαν ποιο είδος διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες («Post-traumatic stress disorder» ή εν συντομία «PTSD») είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν βιώσει ή έχουν γίνει μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος ή μιας σειράς τραυματικών γεγονότων, όπως συμβάντα που περιλαμβάνουν βία, θάνατο ή σοβαρούς τραυματισμούς.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει στη ζωή του μετατραυματικό στρες. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το PTSD αναπτύσσεται σε περίπου 1 στα 3 άτομα που βιώνουν σοβαρό τραύμα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν την πάθηση ενώ άλλοι όχι.

Επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι η διατροφή θα μπορούσε να αποτελεί ένα μέρος αυτής της εξήγησης. Μάλιστα, μέσω έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, ερευνητές ανακάλυψαν ποια είναι εκείνη η διατροφή που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες. «Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου και του εγκεφάλου», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Yang-Yu Liu.

Ποιες τροφές βοηθούν στα συμπτώματα του PTSD

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 191 γυναίκες που συμμετείχαν σε προηγούμενες μελέτες: 44 άτομα με συμπτώματα PTSD, 119 άτομα που είχαν υποστεί τραύμα αλλά δεν είχαν συμπτώματα PTSD και 28 άτομα που δεν είχαν παρουσιάσει τίποτα από τα δύο.

Συνέλεξαν δείγματα κοπράνων (μία φορά στην αρχή της μελέτης και ξανά έξι μήνες αργότερα), καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών. Ο λόγος για τα δείγματα ήταν ότι ήθελαν να έχουν πληροφορίες μικροβιακού DNA και να επιβεβαιώσουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου των συμμετεχουσών ήταν σταθερό για έξι μήνες. Έπειτα, οι ερευνητές εξέτασαν συσχετίσεις μεταξύ της συνολικής σύνθεσης μικροβιώματος και άλλων μεμονωμένων παραγόντων, όπως τα συμπτώματα ενός ατόμου, ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία και η διατροφή.

μεσογειακή διατροφή
iStock

Αξιολογώντας τη σχέση μεταξύ διατροφής και συμπτωμάτων PTSD, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή –η οποία περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και ψάρια– είχαν λιγότερα συμπτώματα PTSD. Μάλιστα, η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με συμπτώματα PTSD, σε αντίθεση με την κατανάλωση φυτικών τροφίμων που δεν παρουσίασε συσχέτιση.

Επιπλέον, ο Liu και η ερευνητική του ομάδα εντόπισαν ένα είδος βακτηρίων του εντέρου που έμοιαζε να σχετίζεται με τη μεσογειακή διατροφή και φαινόταν να προστατεύει από τα συμπτώματα της πάθησης. «Ίσως αυτά τα εμπλουτισμένα συστατικά μιας μεσογειακής διατροφής βοηθούν αυτό το συγκεκριμένο μικρόβιο να ευδοκιμήσει στο περιβάλλον του εντέρου», ανέφερε ο Liu.

Ναι μεν, αλλά...

Ωστόσο, οι συσχετισμοί που παρατηρήθηκαν στη μελέτη δεν αποδεικνύουν απαραίτητα σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Μάλιστα, ο Christopher Lowry, καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με την απόδοση οποιουδήποτε οφέλους σε συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου μέχρι τα ευρήματα να επιβεβαιωθούν από πρόσθετες μελέτες. Παρ' όλα αυτά, υποψιάζεται ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην ανακούφιση ή την πρόληψη των συστημάτων PTSD σε μεγάλο βαθμό καθώς περιλαμβάνει τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή.

Όπως ανέφερε ο Yang-Yu Liu, «είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του PTSD, της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου. Σε μια μελλοντική μελέτη, θα προσπαθήσουμε να επικυρώσουμε την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών ως μεθόδου πρόληψης του PTSD».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.