iStock

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

Ένα από τα βασικά συνοδευτικά πιάτα, αν μείνει εκτός ψυγείου μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Μάθε γιατί και πώς θα το διατηρήσεις σωστά.

Δεν ξέρω αν αρέσει και σε σας να τρώτε τα γεμιστά από το ψυγείο, σίγουρα πάντως δεν πρέπει να τα αφήνετε μαγειρεμένα εκτός ψυγείου για πολλή ώρα. Αυτή την πληροφορία έψαξα και έμαθα πρόσφατα, όταν μία συνάδελφος ανέφερε πως το ρύζι που έχει αφήσει εκτός ψυγείου για πολλή ώρα τής μυρίζει δυσάρεστα.

Ομολογώ ότι δεν το είχα παρατηρήσει ποτέ, γι' αυτό και έκανα μια μικρή έρευνα. Αυτό που βρήκα στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Συστήματος Υγείας προς μεγάλη μου έκπληξη είναι ότι το ρύζι δεν πρέπει να μένει εκτός ψυγείου περισσότερο από 1 ώρα αφότου μαγειρευτεί, διότι μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Πώς το ρύζι προκαλεί δηλητηρίαση

Αυτό μπορεί να συμβεί για τον εξής λόγο: Το άψητο ρύζι ενδέχεται να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Ρύζι
iStock

Ο βακτηριακός σπόρος αποτελεί μία ανθεκτική μορφή του βακτηρίου, που χάρη στα παχιά του τοιχώματα και στο μικρό ποσοστό νερού που περιέχει εξασφαλίζει την επιβίωση και τη διαιώνιση του είδους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, μήνες ακόμη και χρόνια.

Αυτοί λοιπόν οι σπόροι στην περίπτωση του ρυζιού είναι ικανοί να επιβιώσουν ακόμη και κατά το μαγείρεμά του. Αν το ρύζι παραμείνει μετά το μαγείρεμα αρκετή ώρα εκτός ψυγείου, οι σπόροι μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν

Τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και μπορεί να παράξουν τοξίνες οι οποίες προκαλούν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και πιο συγκεκριμένα εμετό ή διάρροια. Μάλιστα, όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων.

Τα συμπτώματα αδιαθεσίας εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση, ο έμετος μεταξύ 30 λεπτών έως 6 ωρών και η διάρροια 6 έως 15 ώρες μετά, είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Πότε πρέπει να μπει στο ψυγείο

Αν δεν καταναλώσετε το ρύζι μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμά του, θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο και ιδανικά να μην το αφήσετε εκεί για περισσότερες από 24 ώρες.

Φυσικά, μπορείτε να ξαναζεστάνετε το κρύο ρύζι, αλλά μόνο μία φορά και φροντίζοντας να το καταναλώσετε όσο είναι ακόμη ζεστό.

Ρύζι
iStock

Φαγητό σε πακέτο: τι να προσέξετε

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ρύζι που παραγγέλνετε. Το ρύζι σε πακέτο πρέπει να καταναλώνεται λίγο μετά την αγορά ή λίγο μετά την παράδοσή του.

Και αυτό επειδή τα περισσότερα καταστήματα συνηθίζουν να προμαγειρεύουν το ρύζι και στη συνέχεια να το ξαναζεσταίνουν προτού το σερβίρουν στους πελάτες. Το αν είναι ασφαλές να ξαναζεσταθεί το μαγειρεμένο ρύζι εξαρτάται από τον τρόπο φύλαξης/συντήρησης και από το αν είχε ολοκληρωθεί το μαγείρεμά του.

Πώς να το καταψύξετε με ασφάλεια

Αν θέλετε να το καταψύξετε, είναι πιο ασφαλές να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία: χωρίστε το ρύζι σε μικρότερες ποσότητες και κρυώστε το αμέσως μετά το μαγείρεμα είτε μέσα σε δοχείο με κρύο νερό, είτε στο ψυγείο.

Μόλις κρυώσει, καλύψτε το και τοποθετήστε στην κατάψυξη. Αν το ρύζι αποθηκευτεί στην κατάψυξη μέσα σε 1 ώρα από το μαγείρεμα, σταματάει ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων και η παραγωγή τοξίνης.

Προτού το φάτε, θα πρέπει να ακολουθήσετε την αντίθετη διαδικασία: ξεπαγώσετε το ρύζι στο ψυγείο και στη συνέχεια ξαναζεστάνετε σε ικανοποιητικό βαθμό και καταναλώστε το αμέσως.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.