iStock

ΑΝ ΨΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΨΑΡΙ, Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΟΥ ΘΑ ΣΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ

Αν σκέφτεσαι να φας ψάρι, ψήσε το με τον τρόπο που θα δεις παρακάτω και τα οφέλη για τον εγκέφαλό σου θα είναι σημαντικά.

Είναι η εποχή που παίρνουμε σβάρνα ταβέρνες και ουζερί, και τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Μπορεί μια τόσο απλή απόφαση όσο το να βγούμε για ψάρι μία φορά τη βδομάδα να επηρεάσει την υγεία μας και δη τον εγκέφαλο;

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Penn State, μπορεί. Και εξηγώ: Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 260 άτομα, τα οποία συμμετείχαν σε μια 10ετή μελέτη που αρχικά σχεδιάστηκε για να αποκαλύψει τους παράγοντες του τρόπου ζωής που είναι σημαντικοί για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Ποιο ψάρι αγαπά ο εγκέφαλος;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψάρι ψημένο στον φούρνο, στο γκριλ ή ανάλογη πηγή θερμότητας είχαν πιο υγιή εγκέφαλο σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τηγανητό ψάρι ή δεν έτρωγαν ψάρι. Μάλιστα, μία μερίδα την εβδομάδα ήταν αρκετή για να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες τα οφέλη της.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία του εγκεφάλου μετρώντας τον όγκο της φαιάς ουσίας των συμμετεχόντων (όσο μεγαλύτερος ο όγκος, τόσο πιο υγιής ο εγκέφαλος). Σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ψάρια, εκείνοι που έτρωγαν ψητά ψάρια είχαν 14% περισσότερη φαιά ουσία στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη γνωστική λειτουργία και 4% μεγαλύτερο όγκο στην περιοχή που ελέγχει τη μνήμη. Από την άλλη, όσοι επέλεξαν τα τηγανητά ψάρια δεν παρουσίασαν τέτοιες αλλαγές.

ψάρια και εγκέφαλος
iStock

Πού μπορεί να οφείλονται οι βελτιώσεις αυτές; Σύμφωνα με τον Cyrus Raji, συγγραφέα επικεφαλής της μελέτης , τα είδη ψαριών που συνήθως ψήνουμε, όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι προστατεύουν από την απώλεια μνήμης και την έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας. Όμως, τα ωμέγα-3 δεν δρουν μόνα τους. «Τα ψάρια έχουν επίσης αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, που πιθανότατα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα λιπαρά οξέα, εξασφαλίζοντας καλύτερη εγκεφαλική υγεία».

Δυστυχώς, όταν τηγανίζουμε τα ψάρια χάνουμε μεγάλο μέρος από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του τηγανίσματος. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί σε αυτή τη μελέτη ο εγκέφαλος όσων έτρωγαν τηγανητά ψάρια δεν παρουσίασε βελτιώσεις. Επίσης, ο Raji πιστεύει ότι το είδος ψαριού παίζει ρόλο, καθώς τα ψάρια που τείνουμε να τηγανίζουμε, όπως ο μπακαλιάρος, δεν είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και άλλα αντιοξειδωτικά.

ψάρια και εγκέφαλος
iStock

«Αυτό υποδηλώνει ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, σε αυτήν την περίπτωση η κατανάλωση ψαριών, περισσότερο από τους βιολογικούς παράγοντες συμβάλλουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο», συμπληρώνει ο καθηγητής James Becker, ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.