iStock

CREME FRAICHE VS SOUR CREAM: ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η sour cream και η crème fraîche έχουν μεταξύ τους δύο βασικές διαφορές, που καθορίζουν σε ποιες συνταγές και πώς μπορείς να τις χρησιμοποιείς.

Sour cream (ξινόκρεμα) και crème fraîche (κρεμ φρες). Θα τις έχεις ακούσει ή θα τις έχεις διαβάσει στο μενού εστιατορίων. Αυτές οι δύο κρέμες μπορούν να προσθέσουν γεύση και σώμα σε διάφορα πιάτα.

Ξέρεις σε τι διαφέρουν και πώς να τις αξιοποιήσεις στην κουζίνα σου; Μάλιστα, αν έχεις όρεξη μπορείς να τις φτιάξετε και στο σπίτι σου.

Τι είναι η crème fraîche

Είναι μια γαλλική διπλή κρέμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση κι έχει μια ελαφρώς όξινη γεύση. Η υφή της είναι πιο πηχτή και η γεύση της πιο πλούσια, επειδή το σύνολο σχεδόν των θερμίδων της προέρχεται από το λίπος.

Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ως πηκτικό παράγοντα σε σάλτσες, αρτοσκευάσματα, και αλμυρά πιάτα και ταιριάζει με επιδόρπια με φρέσκα φρούτα, κρέπες και σούπες.

iStock

Τι είναι η ξινόκρεμα

Παρασκευάζεται με κρέμα και καλλιέργεια γαλακτικού οξέος, η οποία πήζει και ξινίζει την κρέμα. Σε αντίθεση με την crème fraîche, η sour cream περιέχει λιγότερα λιπαρά και μπορεί να πήξει με τη χρήση σταθεροποιητών, όπως η ζελατίνη.

Χρησιμοποιείται ως υλικό ή συνοδευτικό σε γλυκές συνταγές (π.χ. σε κέικ, φρουτοσαλάτες, τάρτες, μπισκότα), αλλά και σε αλμυρές δημιουργίες (π.χ. σε ντιπ, σάλτσες, ντρέσινγκ, ψητές πατάτες, τηγανητά).

iStock

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους

Οι δύο βασικές διαφορές μεταξύ της sour cream και της crème fraîche είναι η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και η διαδικασία ζύμωσης. Αν θες να προσθέσεις πλούσια γεύση σε ένα ζεστό πιάτο, χρησιμοποίησε την δεύτερη, καθώς έχει περισσότερα λιπαρά και δεν θα πήξει όσο σιγοβράζει, κάτι που μπορεί να συμβεί με την πρώτη.

Σε περίπτωση που στο σπίτι έχεις μόνο sour cream, περίμενε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και όταν βγάλεις το δημιούργημά σου από τη φωτιά, την προσθέσεις. Η sour cream έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορεί να «κόψει» στις υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, η crème fraîche αποδίδει καλά σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε σάλτσες, σούπες και στιφάδα.

Αν δεν μπορείς να βρεις crème fraîche, η ξινόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο σε αναλογία 1:1. Μπορεί, επίσης, να γίνει και το αντίστροφο. Απλά έχε στο νου σου ότι η sour cream είναι λίγο πιο ξινή και λιγότερο πλούσια γευστικά.

Τέλος, αν δεν μπορείς να βρεις καμία από τις δύο, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μασκαρπόνε ή πλήρες γιαούρτι. Το μασκαρπόνε είναι παρόμοιο σε υφή και γεύση με την crème fraîche, ενώ το γιαούρτι δεν είναι τόσο πλούσιο.

Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.