iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ BURGER ΣΟΥ

Σου δίνουμε μερικές ιδέες για να κάνεις το πιο υγιεινό burger, και με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες!

Ψωμάκι, τσένταρ, μαρούλι, πίκλες, μπέικον και φυσικά ένα ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Αυτά περιλαμβάνει το πιο απλό burger. Συνήθως το συνοδεύει μια μερίδα τηγανητές πατάτες και ένα αναψυκτικό για τους πιο μερακλήδες.

Το burger πολλοί αγάπησαν, τα λιπαρά του όμως κανείς! Θυμηθείτε ότι όπως ακριβώς όταν τρως σουβλάκι ή πίτσα πάντα μπορείς να κάνεις ορισμένες υγιεινές επιλογές, το ίδιο ισχύει και για το burger. Και διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φτιάξετε μια πιο υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου σας «fast food».

7 τρόποι για να κάνετε πιο υγιεινό το burger

1. Επιλέξτε μοσχαρίσιο κιμά χωρίς λίπος

Όλοι ξέρουμε ότι το λίπος δίνει νοστιμιά στο μπιφτέκι, όμως ο κιμάς περιέχει κυρίως κορεσμένο λίπος το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της LDL (της λεγόμενης «κακής») χοληστερόλης. Και τα υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ιδανικό είναι να φτιάχνετε το δικό σας μπιφτέκι στο σπίτι, όπου θα χρησιμοποιείτε άπαχο μοσχαρίσιο κρέας το οποίο είναι και πιο υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες.

burger
Pexels Maria Fernanda Perez

2. Προτιμήστε ψωμάκι ολικής άλεσης

Για burger στο σπίτι, οι περισσότεροι προτιμούν τα λευκά στρογγυλά συσκευασμένα ψωμάκια, το οποία όμως συγκαταλέγονται στις υπερ-επεξεργασμένες τροφές.

Αντί για αυτά, επιλέξτε ψωμάκια ολικής άλεσης, αφού τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα μπορούν να προσφέρουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, υπάρχει πάντα η επιλογή να μην χρησιμοποιήσετε ψωμάκι αλλά να τυλίξετε το μπιφτέκι σε ένα φύλλο μαρουλιού ή να κάνετε «ψωμάκια» από πουρέ πατάτας!

burger
iStock

3. Συνοδέψτε το burger με πράσινη σαλάτα αντί για πατάτες

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνοδεύουν το burger τους με πατάτες τηγανητές. Αν θέλετε να το απολαύσετε στην πιο υγιεινή εκδοχή του τοποθετήστε δίπλα στο πιάτο σας μια δροσερή πράσινη σαλάτα αντί για πατάτες. Έτσι, θα κάνετε στον οργανισμό σας «δώρο» τις φυτικές ίνες που χρειάζεται.

4. Επιλέξτε ένα «εναλλακτικό» κρέας

Όταν λέμε «εναλλακτικό» προφανώς δεν εννοούμε κάποιο κρέας όπως το συνθετικό που πήρε πρόσφατα άδεια πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εννοούμε ένα διαφορετικό είδος κρέατος, και όχι το μοσχαρίσιο. Το μπιφτέκι γαλοπούλας, για παράδειγμα, έχει άπαχο κρέας και με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το μοσχαρίσιο κρέας. Προσέξτε το, όμως, στο μαγείρεμα γιατί αν το παραψήσετε μπορεί να στεγνώσει.

Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε μια χορτοφαγική ή vegan επιλογή, όπως το burger με μανιτάρια πορτομπέλο.

5. Αυξήστε την περιεκτικότητα του burger σε φυτικές ίνες

Θέλετε να αυξήσετε την υγρασία στο burger χωρίς όμως να προσθέσετε έτοιμες σάλτσες που έχουν και πρόσθετη ζάχαρη; Γεμίστε το με λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως κομμένα κολοκυθάκια, ή άλλα υγιεινά λαχανικά όπως τα κρεμμύδια.

burger
Pexels Julia Avamotive

6. Βρόμη αντί για τριμμένη φρυγανιά

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την τριμμένη φρυγανιά ή το ψωμί που βάζετε στο μπιφτέκι με βρόμη, που είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και συνολικά πιο υγιεινή, ή ακόμα και με σπόρους chia.

7. Προσθέστε λαχανικά στο burger

Τέλος, αποφύγετε τα κίτρινα τυριά που έχουν πολλά λιπαρά και το μπέικον και εμπλουτίστε το burger σας με υγιεινές τροφές, όπως μαρούλι, ντομάτα, φέτες αβοκάντο, πιπεριές και σοταρισμένα μανιτάρια.

Ακόμη, μην ξεχάσετε να βάλετε μπαχαρικά, όπως σκόνη τσίλι, σκόνη σκόρδου, κύμινο και πάπρικα, που δίνουν έξτρα γεύση χωρίς να σας γεμίζουν με περιττές θερμίδες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.