iStock

ΦΤΙΑΞΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ 

Τρεις ιδέες για αρωματικά λάδια κατάλληλα για διαφορετικά είδη φαγητού μπορούν να μας κάνουν να δείχνουμε «MasteChef» στην κουζίνα! Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα καλό ελαιόλαδο και μερικά αρωματικά.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό στο μαγείρεμα, έχουμε να πούμε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική επιλογή! Ειδικά σε φαγητά που «σηκώνουν» λίγο επιπλέον λαδάκι στο πιάτο μας, όπως τα αβγά στο τηγάνι, οι δροσερές σαλάτες ή τα λεγόμενα «λαδερά», αξίζει να χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικά γευστικό, αρωματικό και υγιεινό λάδι.

Λέγεται ότι στην αρχαιότητα οι άνθρωποι αναφέρονταν στο ελαιόλαδο με το όνομα «υγρός χρυσός» ενώ αυτό κατέχει εξέχουσα θέση και στη μεσογειακή διατροφή (η οποία παρεμπιπτόντως θεωρήθηκε η καλύτερη για το 2023). Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του στομάχου και το καρδιαγγειακό σύστημά μας καθώς μεταξύ άλλων έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και τοκοφερόλες.

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείτε για να το απολαμβάνετε σε ωμές τροφές, όπως πάνω από σαλάτες, παξιμάδια, μεζέδες ή κρύα πιάτα, μπορείτε να το αρωματίσετε με διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Ακολουθούν τρεις ιδέες για αρωματικά λάδια.

λάδι
iStock

1. Λάδι με δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι

Το λάδι αυτό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ψητά κρέατα και ψάρια. Πριν ξεκινήσετε να το φτιάχνετε βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαραίτητα υλικά, όπως αναφέρονται παρακάτω:

 • 1 λίτρο ελαιόλαδο
 • 3 κλαράκια δεντρολίβανο
 • 7 κόκκους μαύρο πιπέρι
 • 1 γυάλινο μπουκάλι
 • 1 πετσέτα
 • 1 χωνί

Πλένετε το δεντρολίβανο και το σκουπίζετε προσεκτικά με μια πετσέτα. Το τοποθετείτε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και στη συνέχεια ρίχνετε τους κόκκους του πιπεριού και το λάδι με τη βοήθεια ενός χωνιού. Σχεδόν έτοιμο! Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου 4 εβδομάδες. Μην ξεχνάτε να το ανακινείτε ανά διαστήματα.

2. Λάδι με δυόσμο ή βασιλικό

Αν τα ψητά κρέατα και τα ψάρια δεν είναι το φόρτε σας, και προτιμάτε να μαγειρεύετε ρύζι, μακαρόνια και βραστές πατάτες, αυτό το λάδι σίγουρα θα δώσει ξεχωριστό άρωμα στα πιάτα σας. Θα χρειαστείτε:

 • 1 λίτρο ελαιόλαδο
 • 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ή βασιλικού
 • 2 γυάλινα μπουκάλια
 • 1 πετσέτα
 • 1 χωνί

Πλένετε τον δυόσμο ή τον βασιλικό (βάλτε ό,τι προτιμάτε) και τον σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. Τοποθετείτε τα φύλλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και έπειτε ρίχνετε το ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός χωνιού. Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για περίπου 2 εβδομάδες (και αυτό χρειάζεται τον χρόνο του για να αρωματιστεί επαρκώς). Μην ξεχνάτε να το ανακινείτε ανά διαστήματα. Μόλις περάσουν οι 2 εβδομάδες ανοίγετε το μπουκάλι και σουρώνετε το ελαιόλαδο, αποθηκεύοντάς το σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.

λάδι
iStock

3. Λάδι με θυμάρι

Το ελαιόλαδο με άρωμα θυμαριού ταιριάζει ιδανικά πάνω από κριθαρένια παξιμάδια, ψητή φέτα, ψητά κρέατα και μαρινάτες. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:

 • 1 λίτρο ελαιόλαδο
 • 3 κ.σ. θυμάρι
 • 2 γυάλινα μπουκάλια
 • 1 χωνί

Βάζετε το θυμάρι σε ένα γυάλινο μπουκάλι και έπειτα ρίχνετε το ελαιόλαδο με ένα χωνί. Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 20 μέρες. Στη συνέχεια, σουρώνετε το ελαιόλαδο μεταφέροντάς το σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.

αρωματικά λάδια για το φαγητό
iStock

3 tips για την παρασκευή

Γενικά, συνιστάται να χρησιμοποιούμε το αρωματικό λάδι μόνο σε ωμές τροφές, όπως αναφέραμε παραπάνω, γιατί στο μαγείρεμα υπάρχει ο κίνδυνος να επισκιάσει το άρωμα άλλων υλικών. Επίσης, φροντίστε να μην φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες αρωματικών λαδιών γιατί το άρωμά τους ξεθυμαίνει σχετικά γρήγορα και μπορεί να μην έχετε προλάβει να τα καταναλώσετε. Τέλος, να θυμάστε ότι το μπουκάλι αλλά και τα αρωματικά που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι καλά πλυμένα και εντελώς στεγνά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.