Καρολίνα Δωρίτη

ΓΡΗΓΟΡΗ ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Απολαμβάνουμε τα σπαράγγια στην εποχή τους, σε μια πρωτότυπη ομελέτα που είναι ιδανική για πρωινό, για γρήγορο γεύμα ή και σε σάντουιτς για το γραφείο.

Την άνοιξη, τα σπαράγγια βρίσκονται στην εποχή του για ένα χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο και είναι ευκαιρία να τα απολαύσουμε. Ένα από τους ευκολότερους –και νοστιμότερους– τρόπους είναι σε ομελέτα. Απλή συνταγή με λίγα υλικά, που γίνεται πολύ γρήγορα.

Αν τα σπαράγγια είναι φρέσκα και τρυφερά, τα κρατάω ολόκληρα, κόβοντας μόνο το κάτω μέρος τους, όσο έχει ίνες. Μου αρέσει οπτικά η ομελέτα με τα ολόκληρα σπαράγγια. Αν προτιμάμε, μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ και λίγο βούτυρο, που γευστικά ταιριάζει τέλεια με τα σπαράγγια, ενώ με το τυρί κάνω την ομελέτα μου πιο πικάντικη και ενδιαφέρουσα. Την ομελέτα μπορούμε να την απολαύσουμε ως έχει, αλλά μπορούμε και να τη βάλουμε σε σάντουιτς ή wrap. Μπορούμε να τη σερβίρουμε ως πρωινό, αλλά είναι και ένα ωραίο γρήγορο γεύμα για οποιαδήποτε ώρα.

Τα σπαράγγια έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως Α, C, E, K και B6, αλλά και μέταλλα, όπως σίδηρο και ασβέστιο. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και θεωρούνται ιδανικά σε δίαιτες, γιατί είναι θρεπτικά και χορταίνουν. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ένα αμινοξύ που λέγεται ασπαραγίνη, τα σπαράγγια είναι φυσικό διουρητικό και ιδιαίτερα ωφέλιμα σε λοιμώξεις του ουροποιητικού. Ταυτόχρονα, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φολικό οξύ, που σημαίνει ότι είναι τέλεια τροφή για γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνταγή για ομελέτα με σπαράγγια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά
  • Vegetarian

σπαράγγια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για μια ομελέτα 2 μερίδων

  • 4 αβγά
  • 9-10 σπαράγγια λεπτά
  • 50 ml γάλα
  • 2 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή πικάντικη γραβιέρα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

σπαράγγια
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα σπαράγγια, τα οποία βράζουμε για 4 λεπτά.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το χρώμα τους ζωντανό και την υφή τους σωστή, αμέσως μόλις τα βγάλουμε τα βουτάμε σε κρύο νερό με παγάκια. Σουρώνουμε.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά και τα χτυπάμε με αβγοδάρτη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τυρί και αλατοπίπερο κατά βούληση.

ομελέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, τα σπαράγγια και λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύοντας να αρωματιστούν με το βούτυρο.

Στήνουμε τα σπαράγγια στη σειρά, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

ομελέτα
Καρολίνα Δωρίτη

Μόλις αρχίσουν να σηκώνονται λίγο οι άκρες της ομελέτας περιμετρικά, σε 3 λεπτά περίπου, την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και την ψήνουμε ακόμα ένα λεπτό.

Αν αυτό μας δυσκολεύει, μπορούμε απλά να την καλύψουμε με ένα καπάκι μέχρι να ψηθεί και από πάνω.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.