iStock

MEAT OUT DAY: ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΑΣ

Η πρώτη μέρα της άνοιξης έχει καθιερωθεί στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ ως Ημέρα Χωρίς Κρέας. Η Meat Out Day μας καλεί να γίνουμε vegan και μας δίνει μερικούς πολύ καλούς λόγους.

Ανάμεσα στα αμερικάνικα έθιμα, τις γιορτές και τα πολιτιστικά προϊόντα που συχνά υιοθετούμε χωρίς δεύτερη σκέψη, υπάρχει και μία μέρα που ξεχωρίζει, αλλά δεν έχει πάρει τη δημοσιότητα που θα της άξιζε. Λέγεται Meat Out Day και γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, την πρώτη μέρα της άνοιξης, από το 1985.

Όχι τυχαία ξεκίνησε στις ΗΠΑ, διότι εκεί η κατανάλωση κρέατος είναι ίσως η μεγαλύτερη από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη, οπότε η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι αναλόγως μεγάλη. Όχι τυχαία, επιλέχτηκε η πρώτη μέρα της άνοιξης ως μια συμβολική μέρα να ξεκινήσει κανείς την προσπάθεια να αφαιρέσει από τη διατροφή του το κρέας και οτιδήποτε ζωικό και να γίνει vegan ή vegetarian.

Φυτοφαγία: οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον

Το ότι η φυτοφαγία –ή έστω ένα διατροφικό μοντέλο μεσογειακής διατροφής προσανατολισμένο στη φυτοφαγία– αποδεικνύεται το καλύτερο για την υγεία και τη μακροζωία είναι κάτι λίγο-πολύ γνωστό. Μια δίαιτα κατά βάση φυτοφαγική μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει θεραπευτικά σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων και σίγουρα προληπτικά.

vegan
iStock

Όμως ο θεσμός της Ημέρας Meat Out δεν στοχεύει μόνο στην καλύτερη υγεία, αλλά και στην προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος. Ως πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Farm Animal Rights, ένα κίνημα για την προώθηση του χορτοφαγικού τρόπου ζωής και την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.

Meat Out Day: Ας αποτρέψουμε την εκτροφή ζώων

Η Ημέρα Meat Out γεννήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη της Εθνικής Εβδομάδας Κρέατος από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό ως προς τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει η υψηλή ζήτηση του κρέατος, καθώς μεγάλο μέρος προέρχεται από ζώα εκτροφής.

Το κίνημα στοχεύει σε μια κοινωνία όπου τα ζώα θα είναι απαλλαγμένα από κάθε μορφή ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Η οργάνωση έχει ως αποστολή να αποτρέψει την εκτροφή, την κακοποίηση και τη σφαγή των ζώων με στόχο τη βρώση τους, που φτάνει σε ποσοστό 98% ανάμεσα στα ζώα που κακοποιούνται και σφαγιάζονται.

αγελάδες
Jo Anne McArthur / Unsplash

Αυτή τη μέρα λοιπόν,  που πλέον έχει αυτονομηθεί σε οργάνωση Meat Out Day και αριθμεί εκατοντάδες ακτιβιστές στις ΗΠΑ και σε άλλες 24 χώρες, καλεί τις διάφορες πολιτείες να υιοθετήσουν τον θεσμό, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις και εκστρατείες διατροφικής εκπαίδευσης για το κοινό.

Γίνε Vegan για 1 μέρα (την εβδομάδα)

Μια καλή εναλλακτική στον βιγκανισμό είναι το να ακολουθήσει κανείς vegan δίαιτα 1 φορά την εβδομάδα. Αποτελεί κι αυτό μια σύγχρονη τάση, που μοιάζει με τη θρησκευτική νηστεία (η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία). Ξέρετε τι προσφέρει στο περιβάλλον ένα άτομο που τρώει ως vegan μόνο 1 ημέρα την εβδομάδα;

Εξοικονόμηση περίπου 40 κιλά σιτηρών (τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν σε τριτοκοσμικές χώρες), πάνω από 4 χιλιάδες λίτρα νερού, 9 τετραγωνικά μέτρα δάσους και 1 ζώο. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, τα 4 χιλιάδες λίτρα νερού ισοδυναμούν με ποσότητες νερού που δαπανώνται σε ντους σχεδόν 4 μηνών. Και αυτή η εξοικονόμηση γίνεται μόνο από ένα άτομο!

Meat Out Day
iStock

Μεσογειακή διατροφή και περιβάλλον

Στο ερώτημα πόσο καλό κάνει η μεσογειακή διατροφή στο περιβάλλον απαντάει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, η οποία αξιολόγησε τη διατροφή περίπου 20.000 Ισπανών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο πιστά τηρούσαν οι συμμετέχοντες τις αρχές της συγκεκριμένης διατροφής, τόσο χαμηλότερο ήταν το περιβαλλοντικό κόστος όσον αφορά τη χρήση φυσικών πόρων και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα, για την παραγωγή τροφίμων για 1 άτομο:

  • οι απαιτήσεις σε νερό ήταν 60% χαμηλότερες,
  • χρειάστηκε 90% λιγότερη ενέργεια,
  • παρήχθησαν 70% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.