Καρολίνα Δωρίτη

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΜΕ ΤΣΙΛΙ ΚΑΙ ΛΑΪΜ

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε σπιτική μαγιονέζα, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Με μια πικάντικη πινελιά από τσίλι και λάιμ!

Έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε τη μαγιονέζα έτοιμη, για να γλιτώνουμε τον κόπο. Στην πραγματικότητα, όταν φτιάξουμε σπιτική μαγιονέζα για πρώτη φορά, θα δούμε ότι είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Μπορεί να γίνει και σε μπλέντερ, αλλά προτιμώ στο χέρι με αβγοδάρτη (σύρμα), αφού δένει εύκολα και γρήγορα χωρίς κούραση.

Το σημαντικό σε μια καλή μαγιονέζα είναι τα αβγά, για την ακρίβεια οι κρόκοι: να είναι φρέσκοι και ωραίοι. Το χρώμα της μαγιονέζας όταν είναι σπιτική εξαρτάται από το χρώμα των κρόκων, αλλά και από το αν θα προσθέσουμε μουστάρδα, που της πάει πολύ.

Τη μαγιονέζα που βλέπετε την έφτιαξα με χωριάτικα αβγά που μου έφεραν, νόστιμα και με κατακόκκινους κρόκους! Το χρώμα επίσης επηρεάζεται από το λάδι που χρησιμοποιούμε. Αν, για παράδειγμα, βάλουμε στη μαγιονέζα ελαιόλαδο θα κιτρινίσει. Επίσης, τα μπαχαρικά παίζουν τον ρόλο τους. Εδώ δίνω μια πικάντικη πινελιά με τσίλι και με χυμό λάιμ!

μαγιονέζα υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, φτιάχνω τη μαγιονέζα με ηλιέλαιο. Μπορεί να γίνει και με άλλα λάδια, αλλά ειδικά το ελαιόλαδο θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να την κάνει αρκετά λιπαρή.  Με το λάιμ και το τσίλι πιστεύω ότι ταιριάζει καλύτερα ένα πιο ουδέτερο λάδι.

Μπορούμε να βάλουμε στη μαγιονέζα μας λίγο ξύσμα λάιμ για επιπλέον άρωμα, ανάλογα με τη χρήση για την οποία την προορίζουμε. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε με κάποιο σάντουιτς με γαρίδες ή με καβούρι, σε διάφορες σαλάτες ή ακόμα και σε σπιτικό σούσι, τότε λίγο ξύσμα την απογειώνει. Η μαγιονέζα ταιριάζει σε πολλές συνταγές, όπως στο coronation sandwich με κοτόπουλο, στο σάντουιτς με αβγοσαλάτα και βέβαια στο σπιτικό «βρώμικο» hot dog.

Μέσα σε δέκα λεπτά έχουμε μια νόστιμη σπιτική μαγιονέζα με τέλεια υφή. Επειδή έχει φρέσκα αβγά και καθόλου συντηρητικά, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο μόνο για 3-4 ημέρες.

Συνταγή για σπιτική μαγιονέζα με τσίλι και λάιμ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Vegetarian

μαγιονέζα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για ένα βαζάκι περίπου 300 γρ.

  • 2 κρόκοι αβγών, κατά προτίμηση βιολογικών ή ελεύθερης βοσκής
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • 2 κ.γ. μουστάρδα απαλή ή ντιζόν
  • ¼ κ.γ. τσίλι (ή και παραπάνω, ανάλογα με το πόσο πικάντικη μας αρέσει)
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 κ.σ. χυμός λάιμ (και ξύσμα, προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε τους κρόκους σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα και λίγο αλάτι. Χτυπάμε καλά με το σύρμα, να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα μας θέλουμε να είναι λείο, πηχτό και κρεμώδες.

μαγιονέζα
Καρολίνα Δωρίτη

Αρχίζουμε να προσθέτουμε το λάδι σταδιακά, ενώ χτυπάμε συνεχώς και έντονα με το σύρμα. Μόλις μπει όλη η ποσότητα του λαδιού, το μείγμα μας πρέπει να έχει την υφή μαγιονέζας.

Προσθέτουμε το ξίδι και στη συνέχεια τον χυμό λάιμ (και ξύσμα, αν θέλουμε), και χτυπάμε με το σύρμα έντονα για να αποκτήσει την τέλεια υφή!

μαγιονέζα
Καρολίνα Δωρίτη

Αν μας αρέσει η μαγιονέζα λιγότερο ή περισσότερο ξινή, μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα χυμού που θα βάλουμε.

Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλάτι και προσθέτουμε τσίλι για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.