iStock

ΠΟΙΟ ΦΡΟΥΤΟ ΝΑ ΤΡΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ήξερες ότι μετά τη γυμναστική οι μύες σου χρειάζονται πρωτεΐνη. Αυτό που δεν ήξερες είναι ποιο φρούτο μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά.

Τα φρούτα δεν ανήκουν στις κατηγορίες τροφίμων που περιμένεις να ακούσεις ότι είναι ωφέλιμο να τρως μετά τη γυμναστική. Για την ακρίβεια, σε άρθρο του OW η διαιτολόγος–διατροφολόγος Νίκη Παπασπύρου MSc έχει επισημάνει ότι «αμέσως μετά την προπόνηση είναι σημαντικό να καταναλωθεί ένα φαγητό που να περιέχει πρωτεΐνη, προκειμένου να “χτιστεί” μυϊκή μάζα».

Το κοτόπουλο, το μοσχάρι, τα αβγά, το ψάρι, το τυρί cottage και το γιαούρτι είναι οι πρώτες πρωτεΐνούχες τροφές που έρχονται στο μυαλό (και που η κ. Παπασπύρου προτείνει), όμως τι γίνεται αν δεν θέλεις να φας κάτι τέτοιο ή αν είσαι vegan; Υπάρχει κάποιο τρόφιμο φυτικής προέλευσης που να κάνει εξίσου καλή δουλειά;

Το ιδανικό φρούτο μετά τη γυμναστική είναι τα μύρτιλα

Οι επιστήμονες έχουν και εδώ την απάντηση, συστήνοντας τα μύρτιλα ως ένα εξαιρετικό σνακ για μετά τη γυμναστική. Όπως απέδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ομάδα ποδηλατοδρόμων, στους οποίους στο τέλος ενός αγώνα 75 χιλιομέτρων προσφέρθηκαν μύρτιλα και μπανάνες, τα φρούτα αυτά μείωσαν σημαντικά τους προ-φλεγμονώδεις δείκτες που αυξάνονται μετά την έντονη άσκηση.

Άλλη μελέτη σε γυναίκες αθλητές έδειξε ότι ένα smoothie με μύρτιλα πριν και μετά την έντονη μυϊκή άσκηση επιταχύνει την αποθεραπεία των μυών και την επαναφορά της δύναμής τους.

Ποιο φρούτο να τρως μετά τη γυμναστική
iStock

Αυτό που κάνει τα μύρτιλα τόσο ωφέλιμα είναι η βιταμινή C που περιέχουν, η οποία προάγει την απορρόφηση σιδήρου και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, του ιστού που συνδέει τα οστά και τους μυς. Επιπλέον, ένα φλυτζάνι μύρτιλα περιέχει το 24% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην ενίσχυση των μυών και στην πήξη του αίματος.

5 ακόμα λόγοι για να τρως μύρτιλα

Τα οφέλη αυτού του πολύ γευστικού φρούτου του δάσους, το οποίο παράγεται και στη βόρεια Ελλάδα, δεν σταματούν εκεί. O ερευνητής γιατρός Dr. Neil Paulvin, ο οποίος μελετά τη μακροζωία πάνω από 20 χρόνια, αναφέρει σε άρθρο ότι τρώει καθημερινά μύρτιλα για να ζήσει περισσότερο. «Είναι πεντανόστιμα, χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από λοιμώξεις». Ο ίδιος απαριθμεί τα σημαντικότερα οφέλη τους:

1. Δυναμώνουν τα κύτταρα

Τα μύρτιλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υπεράσπιση των υγιών κυττάρων, αποτρέπουν περαιτέρω βλάβες και εμπλέκονται σε διαδικασίες που επιδιορθώνουν το DNA. Επίσης, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες (αυτές δίνουν και το μπλε χρώμα), οι οποίες πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση και την αγγειακή λειτουργία.

2. Ενισχύουν την όραση

Ένα φλιτζάνι μύρτιλα περιέχει το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την υγεία των ματιών. Συγκεκριμένα, η εν λόγω βιταμίνη προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και τη μείωση του κυτταρικού οξειδωτικού στρες στον αμφιβληστροειδή, καθιστώντας ουσιαστικά τα μάτια λιγότερο επιρρεπή στη φθορά.

Ποιο φρούτο να τρως μετά τη γυμναστική
Pexels

3. Τονώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με μελέτες, τα αντιοξειδωτικά που έχουν τα μύρτιλα μπορεί να επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευφυΐα. Μελέτη σε περισσότερα από 16.000 άτομα έδειξε ότι, μαζί με τις φράουλες, μπορούν να μειώσουν την γήρανση του εγκεφάλου έως και κατά δυόμισι χρόνια.

4. Μειώνουν τις φλεγμονές

Σύμφωνα με έρευνες, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, καθώς και στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, έχουν πρεβιοτική δράση που ρυθμίζει τα βακτήρια, ανακουφίζει από τη φλεγμονή του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

5. Μειώνουν τη χοληστερόλη

Επειδή είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα μύρτιλα βοηθούν στην απομάκρυνση της χολής από το έντερο μας, καθώς και των λιπαρών οξέων, των αλάτων, μετάλλων και της χολερυθρίνης, μιας ουσίας που δημιουργείται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ποιο φρούτο να τρως μετά τη γυμναστική
iStock

Πώς να απολαύσεις τα μύρτιλα

Τα μύρτιλα μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα, σε smoothies, σε σαλάτες ή στα πρωινά δημητριακά σου με βρόμη. Οι ειδικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι έχεις πολλά περισσότερα να κερδίσεις από αυτά αν τα προτιμάς κατεψυγμένα.

Δες μερικές ακόμα φοβερές συνταγές με μύρτιλα:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.