Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ξεκίνησες να παίρνεις σίδηρο και βιταμίνη D που σου συνέστησε ο γιατρός, αλλά δεν νιώθεις καμία διαφορά στην ευεξία σου. Μήπως κάτι δεν κάνεις καλά; Μήπως το σώμα σου δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά όπως θα έπρεπε; Πώς θα το διαπιστώσεις;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι πράγματι πολύ βοηθητικά στις περιπτώσεις εκείνες που έχει διαπιστωθεί κάποια έλλειψη. Τις περισσότερες φορές όχι μόνο θα φανεί η διαφορά στις αιματολογικές εξετάσεις σου, αλλά θα τη νιώσεις και σχετικά γρήγορα στην ευεξία σου.

Το μαγνήσιο θα σε βοηθήσει να χαλαρώνεις και σχεδόν θα εξαλείψει τις μυϊκές κράμπες, ο σίδηρος θα σου χαρίσει δύναμη και θα ξεχάσεις την ατονία, η βιταμίνη D θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου μακροπρόθεσμα και θα σταματήσεις να αρρωσταίνεις συχνά, ενώ η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος μπορεί να σε γλιτώσουν άμεσα από μία ίωση που σε τριγυρίζει.

Αυτά είναι μόνο μερικά τυχαία παραδείγματα, αποτελούν όμως απόδειξη ότι το σώμα σου όντως είχε την ανάγκη τους. Τι συμβαίνει όμως αν δεν νιώθεις καμία διαφορά; Ή αν παρατηρείς διάφορα άλλα συμπτώματα, τα οποία δεν ξέρεις πού οφείλονται;

Λειτουργεί σωστά το συμπλήρωμα που παίρνεις;

Για να μάθουμε αν κάποιο συμπλήρωμα λειτουργεί ή αν πρέπει να μειωθεί, αναζητήσαμε τις ενδείξεις στη σχετική βιβλιογραφία.

Οι υψηλές δόσεις κιτρικού μαγνησίου και βιταμίνης C είναι δυνατόν να προκαλέσουν διάρροια. Επομένως, αν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο, δοκίμασε αρχικά να μειώσεις τη δόση και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, ακόμη και να διακόψεις τη λήψη τους.

Απορρόφηση βιταμινών
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Μερικές φορές, υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να προκαλέσουν λαμπερά κίτρινα ούρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι επιβλαβές. Δοκίμασε και πάλι να μειώσεις τη δόση και συζήτα το με τον γιατρό σου.

Ορισμένα συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη Β12, μπορούν να αποφέρουν γρήγορα αύξηση στην ενέργεια. Τέτοιου είδους βιταμίνες, καθώς και ορισμένα μέταλλα αποκαλούνται συμπληρώματα επινεφριδίων, επειδή προστατεύουν τα επινεφρίδια από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης και συμβάλλουν τη μείωση του στρες. Έτσι, μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι πιο ήρεμος/η και συγκεντρωμένος/η σχετικά γρήγορα.

Εάν είσαι αφυδατωμένος/η ή μη ισορροπημένος/η σε μέταλλα (συνήθως μετά από κάποια ίωση), ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια, τη σωματική απόδοση και να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δεις άμεσο αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις;

Άλλα συμπληρώματα όμως μπορεί να έχουν πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί ένας νέος αιματολογικός έλεγχος σε διάστημα που θα σου υποδείξει ο γιατρός σου, συνήθως είναι οι 3 μήνες.

Έτσι, για τη λήψη σιδήρου ή φυλλικού οξέος (συνεργάζεται με τη Βιταμίνη Β12 για την παραγωγή ερυθροκυττάρων, τα οποία θα μεταφέρουν τον σίδηρο για την αντιμετώπιση της κόπωσης) θα χρειαστούν σίγουρα εκ νέου εξετάσεις.

Αν εκεί διαπιστωθεί ότι οι σχετικές τιμές δεν έχουν την επιθυμητή αύξηση, θα πρέπει να εξετάσεις, με την καθοδήγηση του γιατρού σου, πού οφείλεται η δυσαπορρόφηση. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να φταίει η γλουτένη, καθώς οι ασθενείς με κοιλιοκάκη έχουν υποστεί βλάβες στο λεπτό έντερο, το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Τι μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση;

Θα μπορούσε να φταίει η αλληλεπίδραση με κάποιο φάρμακο, γι' αυτό θα πρέπει να ενημερώνεις πάντοτε τον γιατρό σου για τα συμπληρώματα τα οποία παίρνεις παράλληλα με τη φαρμακευτική σου αγωγή ή ακόμη και μια πρόσφατη επέμβαση που έκανες – οι βαριατρικές επεμβάσεις για παράδειγμα καθιστούν ανέφικτη για ένα διάστημα την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.

Θα μπορούσε όμως να φταίει και ο τρόπος που λαμβάνεις το κάθε συμπλήρωμα. Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να παίρνεις τον σίδηρο κοντά με κάποιο γεύμα γαλακτοκομικών, θα πρέπει να ξέρεις ότι το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφησή του.

Πώς πρέπει να παίρνεις τα συμπληρώματα

Για να είσαι σίγουρος/η ότι παίρνεις σωστά τα συμπληρώματα, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο συχνές περιπτώσεις παραδειγμάτων.

  • Οι βιταμίνες A, D, Ε και Κ είναι λιποδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει να τις απορροφήσει και να τις χρησιμοποιήσει ο οργανισμός, πρέπει να συνοδεύονται από λίπος. Η λήψη τους λοιπόν μαζί με το πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας είναι αυτό που χρειάζονται. Βάλε στη σαλάτα σου λίγο ελαιόλαδο ή αν δεν μπορείς να τις πάρεις μαζί με το φαγητό, συνόδεψέ τις με λίγο αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.
  • Ο σίδηρος πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, καθώς τότε έχει τη μέγιστη απορρόφηση. Αν τον πάρεις με νερό ή, ακόμα καλύτερα, με χυμό εσπεριδοειδών, θα έχεις τη μέγιστη απορρόφηση. Αν όμως κάτι τέτοιο σου προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα, προτίμησε να πάρεις τον σίδηρο αμέσως μετά το γεύμα. Φρόντισε ωστόσο, να μην φας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως γιαούρτι ή τυρί φέτα, καθώς εμποδίζουν την απορρόφησή του.
  • Ασβέστιο, ψευδάργυρος και μαγνήσιο, τρία βασικά μέταλλα που λαμβάνουμε συχνά, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να απορροφηθούν, συνεπώς μπορεί να αλληλοεξουδετερωθούν. Χρησιμοποίησέ τα ύστερα από διαφορετικά γεύματα ή σνακ μέσα στην ημέρα.
  • Μιλώντας για μαγνήσιο, τσέκαρε το είδος του συμπληρώματος ανάλογα με τις ανάγκες σου. Το κιτρικό μαγνήσιο λειτουργεί καλύτερα για τις μυϊκές κράμπες και το L-threonate μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, το άγχος και τις ημικρανίες. Ο συνδυασμός του μαγνησίου με βιταμίνη D, ακόμη και μέσω της ηλιοφάνειας, μπορεί να βοηθήσει στη βιοδιαθεσιμότητά του. Το ίδιο μπορεί να βοηθήσει ο συνδυασμός μαγνησίου με υδατάνθρακες.
  • Τέλος, απόφυγε να πάρεις το όποιο συμπλήρωμα κοντά στον καφέ σου. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των συμπληρωμάτων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.