Καρολίνα Δωρίτη

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Μια πρωτότυπη συνταγή με μπουτάκια κοτόπουλο, που ετοιμάζεται γρήγορα και μπαίνει στο φούρνο χωρίς πολύ κόπο.

Κυκλοφορούν διάφορες συνταγές που συνδυάζουν κρέας με φρούτα, αλλά βάζω στοίχημα ότι δεν έχετε δοκιμάσει μπουτάκια κοτόπουλο με βανίλιες στο φούρνο. Είναι ένα πιάτο εποχικότατο και πρωτότυπο. Εύκολο και ελαφρύ.

Η συνταγή δεν απαιτεί πολλά από εμάς, πέρα από τη σχετικά γρήγορη προετοιμασία. Στη συνέχεια, απλώς βάζουμε το ταψί στο φούρνο και περιμένουμε να το απολαύσουμε με καλή παρέα! Λίγο πολύ ό,τι είχαμε κάνει και με τα μπουτάκια κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και γλιστρίδα.

Θα μου πείτε, γιατί να μην κάνω ένα κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, κλασικό ή έστω με λαχανικά; Οι ζουμερές βανίλιες δένουν τέλεια, λιώνουν στο ψήσιμο και δημιουργούν μια γλυκόξινη φρουτένια και ελαφριά σάλτσα, η οποία συνδυάζεται υπέροχα με το κουσκούς που ετοιμάζουμε ξεχωριστά.

Αρωματίζω τα μπουτάκια κοτόπουλο με δεντρολίβανο και με ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο. Ναι, ολόκληρο! Το κόβουμε στη μέση με τη φλούδα του και το βάζουμε στο ταψί. Έτσι, ενώ το σκόρδο είναι πολύ, γίνεται γλυκό και αρωματικό με πιο λεπτό τρόπο. Μετά, μπορούμε να το φυλάξουμε – παίρνουμε τον πουρέ του πιέζοντάς το (βγαίνει σαν αλοιφή) και το χρησιμοποιούμε σε σάλτσες, μπρουσκέτες, σούπες κ.ά.

Βάζω σπόρους μουστάρδας, οι οποίοι ταιριάζουν τέλεια με τις γλυκόξινες γεύσεις αυτού του πιάτου και προσθέτουν μια τραγανή λεπτομέρεια.

Ο μοβ βασιλικός που προτείνω προαιρετικά για γαρνίρισμα έχει πιο πλούσια και πικάντικη γεύση από τον πράσινο, και δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά στο φαγητό.

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είχα πολύ μεγάλες προσδοκίες να αρέσει ο συνδυασμός στον 9χρονο γιο μου, αλλά για καλή μου τύχη διαψεύσθηκα! Το πιάτο έγινε ανάρπαστο!

Μια τελευταία σημείωση: Στο κουσκούς ταιριάζει το βούτυρο γιατί του δίνει ωραίο άρωμα. Αν θέλετε να το αποφύγετε, μπορεί να αντικατασταθεί με ελαιόλαδο.

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλο με βανίλιες στο φούρνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1,5 ώρα

μπουτάκια κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 800 γρ. μπουτάκια κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, καθαρισμένα
  • 150 ml κρασί λευκό ξηρό (και το ροζέ ταιριάζει ωραία, αν έχετε ανοιχτό)
  • 1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 σκόρδο ολόκληρο (με τη φλούδα)
  • 800 γρ. βανίλιες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • μαύρο πιπέρι
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο, κομμένα σε φουντίτσες
  • 2 κ.γ. σιναπόσπορος

Για το κουσκούς

  • 250 γρ. κουσκούς
  • 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο
  • μοβ βασιλικός για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες. Πλένουμε το σκόρδο και το κόβουμε στη μέση. Κόβουμε στα δύο τις βανίλιες, αφαιρούμε το κουκούτσι και στη συνέχεια κόβουμε το κάθε μισό στα δύο (δηλαδή όλη η βανίλια κόβεται σε τέταρτα).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

Βάζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, τη σκόνη μουστάρδας και πιπέρι και τρίβουμε με τα χέρια μας σαν να κάνουμε μασάζ.

Στρώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Από πάνω τοποθετούμε τις κομμένες βανίλιες, τις οποίες επίσης αλατίζουμε ελαφρά.

μπουτάκια κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε στο ταψί το κομμένο σκόρδο και τα μπουτάκια κοτόπουλο. Περιχύνουμε με το κρασί και το ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με το σιναπόσπορο. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και καλύπτουμε με καπάκι ή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε καλυμμένο για 45 λεπτά, στη μεσαία σχάρα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι/λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσουν οι βανίλιες.

μπουτάκια κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το κουσκούς. Το βάζουμε σε μπολ και το μουλιάζουμε σε βραστό, αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου. Συνήθως 4 λεπτά αρκούν για να είναι έτοιμο.

Το ανακατεύουμε και το στραγγίζουμε από τα περιττά υγρά.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κουσκούς με το βούτυρο, χαμηλώνουμε και φωτιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το φιστίκι Αιγίνης, αλάτι και πιπέρι.

μπουτάκια κοτόπουλο
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε σε πιάτα με το κοτόπουλο και τη σάλτσα του. Γαρνίρουμε προαιρετικά με μοβ βασιλικό που ταιριάζει πολύ!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.