iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ ΟΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

Αν φέτος αποφάσισες να φτιάξεις με τα χεράκια σου τη γέμιση της γαλοπούλας, ρίξε μια ματιά σε όσα ακολουθούν για να αποφύγεις τα πιο κοινά λάθη στην προετοιμασία και το ψήσιμό της.

Στο γιορτινό τραπέζι κάποιοι φτιάχνουν γαλοπούλα, ενώ άλλοι προτιμούν το κοτόπουλο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και τόση σημασία τι πουλερικό θα βρεθεί στο κέντρο του τραπεζιού σου. Σημασία έχει η γέμιση που θα το συνοδεύσει.

Όμως, αν και το μείγμα αυτό ετοιμάζεται εύκολα, εξίσου εύκολο είναι το να παρασυρθούμε από το κλίμα των ημερών και να πέσουμε σε λάθη που μπορεί να μας στοιχίσουν σε γεύση και συνοχή. Παρακάτω θα βρεις τέσσερα από τα πιο συνηθισμένα ολισθήματα, αλλά και τον τρόπο να τα αντιμετωπίσεις.

Λάθος Νο. 1: Ψήνεις τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα

Είναι η πρώτη και πιο βασική συμβουλή: Μην ψήνεις τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα (ή στο κοτόπουλο). Τι θα συμβεί αν δεν ακολουθήσεις τη συμβουλή αυτή; Είτε το κρέας θα παραψηθεί και δεν θα τρώγεται, είτε η γέμιση θα λουστεί με τους χυμούς της άψητης γαλοπούλας. Το πρώτο δεν θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σου κάλυκες, ενώ το δεύτερο θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου. Φρόντισε, επομένως, να τα ψήσεις χωριστά, στην κατάλληλη για το καθένα θερμοκρασία.

Λάθος Νο. 2: Η γέμιση διαλύεται

Όταν ετοιμάζεις με τα χεράκια σου τη γέμιση, πραγματικά δεν υπάρχει όριο στα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Απλά άσε τη φαντασία σου να οργιάσει. Μπορείς να προσθέσεις αποξηραμένα ή/ και φρέσκα φρούτα, λαχανικά, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά.

Ωστόσο, χρειάζεται να υπάρχει ένα στοιχείο που θα κρατά όλα τα υλικά χαλαρά κολλημένα μεταξύ τους και το ψωμί μπορεί να κάνει τη δουλειά αυτή. Το κάπως ξερό ψωμί ρουφάει τα υγρά σαν σφουγγάρι και μόλις το βάλεις με τα υπόλοιπα υλικά αρχίζει να διασπάται και λειτουργεί σαν κόλλα. Μπορείς να δοκιμάσεις όποιο είδος ψωμιού σου αρέσει. Πειραματίσου για να βρεις αυτό που σου αρέσει.

γέμιση γαλοπούλας
iStock

Λάθος Νο. 3: Πολύ υγρή ή πολύ στεγνή γέμιση

Αν η γέμιση που έχεις ετοιμάσει χρειάζεται περισσότερη υγρασία, είναι κάπως δύσκολο να γνωρίζεις πόσο ζωμό να προσθέσεις. Το ψωμί, όπως είπαμε, απορροφά τα υγρά, αλλά επειδή είναι ξερό χρειάζεται λίγος χρόνος για να τα τραβήξει. Επομένως, προσθέτεις λίγο ζωμό τη φορά (π.χ. 1 φλιτζάνι) για κάθε 4 φλιτζάνια μείγματος, ανακατεύεις καλά και μετά περιμένεις για ένα λεπτό. Αν υπάρχει ζωμός στον πάτο του δοχείου σημαίνει ότι έχεις προσθέσει πολύ υγρό, οπότε συμπληρώνεις ψωμί. Αν το μείγμα είναι στεγνό, ρίχνεις λίγο ακόμα ζωμό και ανακατεύεις καλά.

γέμιση γαλοπούλας
iStock

Λάθος Νο. 4: Η γέμιση της γαλοπούλας έχει πολύ αλάτι

Την περίοδο αυτή θα βρεις στα κρεοπωλεία έτοιμη γέμιση. Η αλήθεια είναι ότι γλιτώνεις όλη τη φασαρία της προετοιμασίας και του ψησίματος. Το αρνητικό είναι ότι δεν ξέρεις ούτε τα ακριβή συστατικά ούτε τις ποσότητές τους. Είναι πιθανό, επομένως, να έχει λίγο παραπάνω αλάτι, ιδίως αν περιέχει κρέας, όπως λουκάνικα και μπέικον.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι μία: φτιάξε μόνος σου τη γέμιση για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου και να ελέγχεις την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιείς. Επίσης, φρόντισε πριν προσθέσεις αλάτι… με το μάτι, να δοκιμάσεις την παρασκευή σου, γιατί μπορεί να μην χρειάζεται.

Καλή επιτυχία!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.