iStock

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ

Τι παθαίνουν τα μπαχαρικά όταν λήγουν; Πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις, αντί να τα πετάξεις; Και πώς διατηρούνται καλύτερα για μεγαλύτερο διάστημα;

Οι ειδικοί θα απαντήσουν ότι τα μπαχαρικά –δεδομένου ότι προέρχονται από αποξηραμένες ρίζες, φλοιό ή τον καρπό κάποιου φυτού– δεν λήγουν ακριβώς, αλλά χάνουν με τον καιρό τα έντονα αρώματα και τις γεύσεις τους. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν καταναλώσεις συσκευασμένο μπαχαρικό του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει, είναι μάλλον απίθανο να πάθεις κάτι.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι χρειάζεται να το ρισκάρεις, γιατί σε ένα πολυκαιρισμένο μπαχαρικό μπορεί να έχουν συμβεί άλλα πράγματα. Προσωπικά, το κατάλαβα με τον χειρότερο τρόπο όταν έφαγα την πρώτη μπουκιά μιας καταπληκτικής ομελέτας με σπαράγγια που είχα φτιάξει, την οποία σκέφτηκα να πασπαλίσω με λίγη γλυκιά πάπρικα την οποία θυμήθηκα ότι έχω κάπου στο ράφι με τα μπαχαρικά. Στη δεύτερη μπουκιά κοίταξα καλύτερα το πιάτο μου και παρατήρησα κάτι μαύρα σημαδάκια που κουνιούνταν… Δεν ήταν το μαύρο πιπέρι που είχα τρίψει νωρίτερα. Άνοιξα το βαζάκι της πάπρικας και είχε γεμίσει μαμούνια!

Κοιτάζοντας τη συσκευασία διαπίστωσα πως πράγματι η πάπρικα είχε λήξει. Ωστόσο, ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω αργότερα κατάλαβα πως το μαμούνι θα μπορούσε να έχει βρεθεί εκεί και νωρίτερα. Συμβαίνει, λένε οι ειδικοί, ειδικά στα μπαχαρικά με βάση το πιπέρι (πάπρικα, πιπέρι καγιέν, τσίλι) να εισχωρούν παράσιτα (ένα είδος σκαθαριού) που καλύπτουν μέσω αυτών τις διατροφικές ανάγκες τους, προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή. Τελικά, μεγαλώνουν μέσα στα δοχεία, φτάνοντας σε μέγεθος σουσαμιού, ενώ δεν μπορούν να βγουν έξω μέχρι να τα πασπαλίσουμε στο φαγητό μας. Τότε, μπορούν ακόμα και να πετάξουν.

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα μπαχαρικά;

Ας υποθέσουμε ότι αγόρασες μπαχαρικά χύμα, οπότε δεν αναγράφεται κάπου η ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Natalie Olsen, αν αποθηκευτούν σωστά, τα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια.

Τα αποξηραμένα βότανα (βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, φύλλα δάφνης) διαρκούν από 1 έως 3 χρόνια.

Το αλάτι δεν λήγει ποτέ.

Τι να κάνεις με τα μπαχαρικά που λήγουν
iStock

Πώς θα καταλάβεις αν ένα μπαχαρικό έχει λήξει

Αν πρόκειται για χύμα μπαχαρικό, το οποίο δεν θυμάσαι πότε ακριβώς αγόρασες αλλά σίγουρα έχει περάσει χρόνος, ρίξε λίγο στο χέρι σου, μύρισέ το και δοκίμασε τη γεύση του. Αν το άρωμα είναι αδύναμο και η γεύση περίεργη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το προσθέσεις στο φαγητό σου. Μην το πετάξεις όμως!

Τι μπορείς να κάνεις με τα μπαχαρικά που λήγουν

  • Κομποστοποίηση: Αν συνηθίζεις να κάνεις κομποστοποίηση, μπορείς κάλλιστα να προσθέσεις τα μπαχαρικά στον κάδο.
  • Εντομοαπωθητικό: Είτε μέσα σε μικρά πουγκιά, είτε σε μικρά μπολάκια, μπορείς να ρίξεις τα μπαχαρικά που δεν χρησιμοποιείς πια, αρκεί να είναι από αυτά που διώχνουν τα έντομα. Για παράδειγμα, οι κατσαρίδες μισούν τα φύλλα δάφνης, ενώ τα μυρμήγκια τρέχουν μακριά από την κανέλα.
  • H κανέλα σκοτώνει τους μύκητες: Την πολυκαιρισμένη κανέλα μπορείς να τη ρίξεις στα φυτά, καθώς λειτουργεί ως φυσικό μυκητοκτόνο. Χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι, ρίξε μια κουταλιά του γλυκού κανέλα σε δύο ποτήρια νερό και ψέκασε τα φυτά σου για να τους δώσεις νέα ζωή.
  • Τα μπαχαρικά δυναμώνουν τα φυτά: Τα φυτά αγαπούν όλα τα μπαχαρικά, καθώς τρέφονται από τα μέταλλα και τις βιταμίνες τους, οπότε αντί να τα πετάξεις, ρίχνε τα λίγο-λίγο στις γλάστρες.
  • Φυτικές βαφές αβγών: Βράσε σε λίγο νερό κουρκουμά ή πάπρικα και έχεις φτιάξει τις πιο γήινες φυτικές βαφές για τα πασχαλινά αβγά! Απλά θυμήσου πριν βάλεις μέσα στο κατσαρολάκι τα αβγά για να βαφτούν να προσθέσεις στη βαφή δύο κουταλιές της σούπας ξύδι.
  • Μυρωδάτα χαλιά: Αν έχεις δεντρολίβανο, τζίντζερ ή κάποιο άλλο μπαχαρικό με ωραίο άρωμα που δεν θέλεις να καταναλώσεις πια, μπορείς να το πασπαλίσεις στα χαλιά σου πριν τα καθαρίσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό θα τους δώσει ένα ευχάριστο άρωμα.

Τι να κάνεις με τα μπαχαρικά που λήγουν
iStock

Πώς διατηρούνται ακόμα περισσότερο τα μπαχαρικά

  • Αγόραζε μπαχαρικά καλής ποιότητας και σε μικρές ποσότητες, ώστε να μη μένουν για πολύ.
  • Όσο είναι εφικτό, να προτιμάς ολόκληρο το κοτσάνι ή τον καρπό του μπαχαρικού και να το τρίβεις εσύ στο σπίτι κάθε φορά που χρειάζεσαι να προσθέσεις στο φαγητό σου (όπως κάνεις με το πιπέρι), καθώς έτσι η γεύση του θα είναι πάντα πιο έντονη.
  • Στο σπίτι προσπάθησε να τα αποθηκεύσεις στις πιο σκοτεινές και δροσερές γωνιές της κουζίνας και, αν είναι χύμα, φρόντισε να τα μεταφέρεις σε βαζάκια που σφραγίζουν καλά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.