iStock

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΑΝ ΠΙΝΕΙΣ 8 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Μια δημοσιογράφος μοιράζεται με τους αναγνώστες της όλα όσα έμαθε και βίωσε πίνοντας κάθε μέρα 8 ποτήρια νερό.

Είναι ίσως μία από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές συμβουλές, αν όχι η πιο διαδεδομένη. «Οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα», ακούς και διαβάζεις διαρκώς. Η αλήθεια είναι ότι η επαρκής κατανάλωση νερού συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, ανάμεσά τους την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, τη μείωση του αριθμού των πονοκεφάλων, τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, της αθλητικής απόδοσης και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Από την άλλη, η περιορισμένη πρόσληψη έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Νιώθεις κουρασμένος, οι πνευματικές και σωματικές σου επιδόσεις δέχονται ένα πλήγμα, σε πιάνει πονοκέφαλος και η διάθεσή σου πέφτει.

Η δημοσιογράφος Abigail Demarest αποφάσισε να τεστάρει τη συμβουλή αυτή και έτσι πραγματοποίησε ένα μικρό πείραμα: ξεκίνησε να πίνει οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά για μία εβδομάδα. Μοιράστηκε, μάλιστα, με τους αναγνώστες πώς την επηρέασε η αλλαγή αυτή και τα μαθήματα που αποκόμισε.

Τι κέρδισε πίνοντας 8 ποτήρια νερό

Συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα: Όπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση της πρόσληψης νερού οδηγεί και σε αύξηση των επισκέψεων στην τουαλέτα. Η ίδια σχολιάζει ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών οι επισκέψεις αυτές δεν ήταν τόσες όσες φανταζόταν, που σημαίνει ότι ίσως ο οργανισμός της ήταν λίγο αφυδατωμένος. Η θετική πλευρά σε όλα αυτά τα πέρα δώθε, παραδέχεται, είναι ότι σηκωνόταν συχνότερα από την καρέκλα, οπότε πρόσθεσε λίγη κίνηση στην καθημερινότητά της και συχνότερα διαλείμματα από την οθόνη του υπολογιστή, ξεκουράζοντας έτσι τα μάτια της. Βέβαια, αυτό το πήγαιν' έλα δεν ήταν τόσο ευχάριστο όταν βρισκόταν έξω με φίλους.

iStock

Μικρότερη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ: Ο καφές και το αλκοόλ έχουν διουρητική δράση, για αυτό και τις μέρες που τα κατανάλωνε παρατήρησε ότι πήγαινε συχνότερα στην τουαλέτα. «Έτσι, προσπάθησα να τα αποφύγω. Παραλείποντάς τα περιόρισα την ποσότητα των θερμίδων και της πρόσθετης ζάχαρης που προσλάμβανα κι ένιωθα πιο ενυδατωμένη», γράφει.

iStock

Τι συνέβη με την απώλεια βάρους; Θα το έχεις ακούσει: η αυξημένη πρόσληψη νερού θα μπορούσε να σε βοηθήσει να χάσεις τα περιττά κιλά. Η δημοσιογράφος ζυγίστηκε το πρωί της πρώτης και της τελευταίας μέρας και το βάρος της ήταν ακριβώς ίδιο. Η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική απώλειας βάρους, καθώς σε βοηθά να καταναλώνεις λιγότερα σνακ, όπως π.χ. όταν μπερδεύεις την δίψα με την πείνα. Μάλιστα, μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού δεν μειώνει σημαντικά την ποσότητα που τρως.

iStock

Ποιο ήταν το τελικό συμπέρασμα;

«Το να πίνω 8 ποτήρια νερό τη μέρα υποτίθεται ότι έχει κάθε είδους οφέλη για την υγεία, αλλά για μένα μια εβδομάδα μπορεί να μην ήταν αρκετά μεγάλο διάστημα για να παρατηρήσω μεγαλύτερες αλλαγές. Το να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει την κατανάλωση άφθονου νερού, μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, άσκηση και περιορισμό του στρες, δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Τούτου λεχθέντος, το να πίνεις 8 ποτήρια νερό τη μέρα ήταν πιο εύκολο από όσο νόμιζα και θα συνεχίσω να το προσπαθώ».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.