iStock

ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΥΜΑ;

Τελικά, σχετίζεται το νερό με την απώλεια βάρους; Κι αν ναι, πότε είναι προτιμότερο να το καταναλώνεις; Το Πανεπιστήμιο του Harvard συγκέντρωσε όλες τις σχετικές έρευνες, ώστε να καταρρίψει τους μύθους και να σου απαντήσει. Την ίδια γνώμη έχει και η διαιτολόγος που ρωτήσαμε.

Αν έχεις προσπαθήσει να χάσεις βάρος μέσω κάποιας δίαιτας, σίγουρα θα έχεις ακούσει και τη συμβουλή πίνε πολύ νερό ή πίνε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή πίνε τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα σου. Δεν ακούγεται παράλογο το να γεμίσεις το στομάχι σου με λίγο νερό πριν από το γεύμα, ώστε να χρειάζεσαι λιγότερη τροφή για να χορτάσεις και έτσι να σταματήσεις να τρως πιο νωρίς. Ισχύει όμως ότι το νερό μπορεί να σε βοηθήσει πράγματι να χάσεις βάρος;

Ο Dr. Robert H. Shmerling, ρευματολόγος με μακροχρόνια εμπειρία και ένας από τους αρχισυντάκτες της επιστημονικής επιθεώρησης του Πανεπιστημίου του Harvard, αναζήτησε όλα τα ερευνητικά δεδομένα, προκειμένου να απαντήσει τεκμηριωμένα στο παραπάνω ερώτημα.

Νερό και απώλεια βάρους: 4 μύθοι που σχεδόν όλοι πιστεύουμε

Νερό και απώλεια βάρους
iStock

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, προέκυψαν στοιχεία που τον οδήγησαν να εξετάσει ορισμένους επιμέρους μύθους αναφορικά με τη σχέση νερού και απώλειας βάρους. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του παραθέτει σε ένα από τα άρθρα του online περιοδικού της Ιατρικής Σχολής του Harvard.

Μύθος #1: Νιώθεις χορτάτος/η; Τρως λιγότερο

Το στομάχι σου έχει νεύρα που, όταν αισθάνονται τεντωμένα, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις να τρως. Πιθανώς και η κατανάλωση αλκοόλ πριν από το γεύμα να είχε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Υπάρχουν πράγματι μερικές μελέτες μικρού ωστόσο εύρους, που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

Μία από αυτές έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έπιναν ένα γεμάτο ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα, έτειναν να τρώνε λιγότερο από εκείνους που δεν έπιναν. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων και έπιναν επιπλέον νερό πριν από τα γεύματα, είχαν λιγότερη όρεξη και μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων από εκείνους που ακολουθούσαν παρόμοια δίαιτα χωρίς επιπλέον νερό. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν αξιολόγησε την επίδραση της κατανάλωσης επιπλέον νερού στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Μύθος #2: Δεν πεινάς, διψάς

Αυτή η εξήγηση υποδηλώνει ότι μερικές φορές κατευθύνεσαι στην κουζίνα για να τσιμπήσεις κάτι, όταν διψάς και όχι όταν πεινάς, πράγμα ωστόσο που δεν καταλαβαίνεις. Εάν συμβαίνει αυτό, η κατανάλωση νερού μπορεί να μας σώσει από την κατανάλωση περιττών θερμίδων – και αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Η ρύθμιση της δίψας και της πείνας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία του οργανισμού και ποικίλλει κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Για παράδειγμα, το αίσθημα της δίψας μπορεί να αμβλυνθεί σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Όμως, δεν έχουν βρεθεί πειστικές μελέτες που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι οι οποίοι διψούν παρερμηνεύουν το αίσθημα της πείνας ή ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μύθος #3: Αν αντικαταστήσεις τα αναψυκτικά με νερό, θα χάσεις σίγουρα βάρος

Αν πίνεις συχνά ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας (όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμούς φρούτων ή αλκοόλ), η αντικατάστασή τους με νερό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Μια σημαντική μείωση της πρόσληψης θερμίδων, αντικαθιστώντας ποτά υψηλότερης θερμιδικής αξίας με νερό θα μπορούσε σίγουρα να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν μια σχέση μεταξύ της υποκατάστασης των ποτών υψηλής θερμικής αξίας και της απώλειας βάρους.

Νερό και απώλεια βάρους
Kaboompics

Όμως και σε αυτή την περίπτωση, όπως ισχύει με σχεδόν όλες τις δίαιτες περιορισμού θερμίδων, είναι δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα, Οπότε μοιάζει ιδανικό όταν το ακούς, αλλά πραγματικά δύσκολο στην πράξη.

Μύθος #4: Για να κάψεις λίπος χρειάζεσαι νερό

Η αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα του σώματος να διασπά το λίπος με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, ίσως η κατανάλωση περισσότερου νερού βοηθήσει τη διάσπαση του λίπους και, τελικά, την απώλεια βάρους.

Αν και μερικές μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν αυτή την άποψη, δεν βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους ότι η κατανάλωση επιπλέον νερού βοηθά στην καύση λίπους.

Βοηθάει το νερό στην απώλεια βάρους;

Η απάντηση της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Εύας Τσάκου, συνοψίζει όλα τα παραπάνω: «Το νερό γενικά δεν έχει φανεί από σοβαρές έρευνες ότι βοηθάει βιοχημικά στη μείωση βάρους. Και, ενώ είναι βασικό για όλες τις βιοχημικές λειτουργίες μας να είμαστε κατάλληλα ενυδατωμένοι, το νερό δεν είναι το μοναδικό συστατικό που μας ενυδατώνει, καθώς ενυδάτωση παίρνουμε και από άλλα υγρά, φρούτα, λαχανικά κ.ά.

»Για να βοηθήσει το νερό στη μείωση βάρους (σε κάποιον μη αφυδατωμένο οργανισμό), θα πρέπει κάποιος να αντικαταστήσει με νερό κάτι που έπινε ή έτρωγε και περιείχε πολλές θερμίδες, δηλαδή έναν χυμό ή κάποιο σνακ. Επίσης, με τα γεύματα μπορείς να πίνεις νερό, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για τους υγιείς (εκτός αν υπάρχει κάποιο γαστρικό πρόβλημα). Ενώ ορισμένους μπορεί να τους βοηθάει να οριοθετούν καλύτερα την ποσότητα κατανάλωσης τροφής. Ωστόσο, λειτουργεί εξατομικευμένα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για όλους».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.