iStock

10+1 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας η 17η Νοεμβρίου και παρουσιάζουμε βιβλία που θα σε μυήσουν στον κόσμο της φιλοσοφίας αν είσαι νέος αναγνώστης και θα τα απολαύσεις σίγουρα αν είσαι ήδη μυημένος.

Χωρίς πυξίδα δεν ξεκινάει κανένα ταξίδι, ούτε αυτό της ανάγνωσης. Όταν μάλιστα πρόκειται για πορεία στα πελάγη της φιλοσοφίας, η σωστή επιλογή βιβλίου γλιτώνει τον αναγνώστη από βέβαιο πνιγμό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, λοιπόν, που έχει οριστεί στις 17 Νοεμβρίου, ζητήσαμε από τους ανθρώπους του βιβλιοπωλείου Πολιτεία να μας προτείνουν βιβλία για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους αναγνώστες, που θέλουν να κινητοποιήσουν τη μουδιασμένη από τον ψηφιακό κόσμο σκέψη τους.

Διαβάζοντας τα οπισθόφυλλα των παρακάτω εκδόσεων παίρνει κανείς μια πρόγευση για το περιεχόμενο. Ο κόσμος, ο άνθρωπος, η σκέψη, η αρετή, τα συναισθήματα, η λογική και η ηθική, ο αρχαίος κόσμος αλλά και η σκέψη του Καστοριάδη…

Χριστούγεννα πλησιάζουν, μπορείτε και να προσφέρετε κάποια από αυτά ως δώρο, σε φίλη ή φίλο έτοιμο για διανοητικές περιπέτειες.

ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ, Μάρκος Αυρήλιος

Τι σκεφτόταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας μέσα σε ένα αντίσκηνο στην πρώτη γραμμή του πολέμου; Προσπαθώντας να σταθεί συνεπής στις ιδέες του και να μην παρασυρθεί από τον χείμαρρο των γεγονότων, ο Μάρκος Αυρήλιος κατέγραφε την αγωνία του να μην καταλήξει ένας συνηθισμένος άνθρωπος της εξουσίας και να παραμείνει αυτό που ήταν: ένας φιλόσοφος-αυτοκράτορας.

Μάρκος Αυρήλιος

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιστέκεσαι είναι να μην εξομοιώνεσαι», λέει απευθυνόμενος στον εαυτό του. Δεκαοκτώ αιώνες μετά, το κείμενό του στέκει περήφανο στα ράφια των βιβλιοπωλείων ως ανεξάντλητη πηγή σοφίας και για τον σύγχρονο αναγνώστη.

Εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ – ΚΡΙΤΩΝ, Πλάτων

Ο «Κρίτων» εντάσσεται στην τετραλογία των διαλόγων που αναφέρονται στη δίκη και την εκτέλεση του Σωκράτη, το τέλος του οποίου φαίνεται ότι είχε συγκλονίσει τον 28χρονο τότε Πλάτωνα.

Πλάτων

Στο επίπεδο της φιλοσοφίας, το βιβλίο θέτει μία σειρά από ερμηνευτικά προβλήματα. Στο επίπεδο της πολιτικής φιλοσοφίας, το έργο έχει συχνά ερμηνευθεί ως ένας ύμνος στην κυριαρχία του κράτους απέναντι στο άτομο.

Σε λογοτεχνικό επίπεδο, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι διαβάζει μυθιστόρημα, όχι μόνο από τη ζωντάνια της περιγραφής, αλλά κυρίως από τον τρόπο που ψυχογραφούνται οι δύο ήρωες: Ο ατάραχος Σωκράτης και απέναντί του ο φίλος του, Κρίτων, που αγωνιά για την τύχη του Σωκράτη.

– Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, A.C. Grayling

Γνωσιολογία, μεταφυσική, ηθική, αισθητική, λογική, φιλοσοφία του νου, φιλοσοφία της γλώσσας, πολιτική φιλοσοφία και φιλοσοφία της ιστορίας πρωταγωνιστούν σε αυτή τη διανοητική περιπέτεια.

Η ιστορία της φιλοσοφίας

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ίσως η πιο πλήρης, εμπνευσμένη και συναρπαστική επίτομη ιστορία της φιλοσοφίας που γράφτηκε μετά το 1945 (και την «Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας», του Μπέρτραντ Ράσσελ).

Ο συγγραφέας A.C. Grayling, καθηγητής φιλοσοφίας, , οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι από τον βουδισμό, τον Κομφούκιο και τον Σωκράτη ως την κυριαρχία του χριστιανισμού στο ευρωπαϊκό πνεύμα, από την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό ως τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, τον Νίτσε και τον Σαρτρ, φτάνοντας ως σήμερα.

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

ΟΙ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, G.S. Kirk, J.E. Raven, M. Schofield

Στις σελίδες της έκδοσης πρωταγωνιστούν οι κυριότεροι προσωκρατικοί «φυσικοί» και οι πρόδρομοί τους, στους οποίους αργότερα αντιτάχθηκε ο Σωκράτης.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ανάγνωσμα αποφθεγμάτων των προσωκρατικών φιλοσόφων, καθένας από τους οποίους ήταν λαμπρός φάρος της εποχής από τον 7ο περίπου αιώνα μέχρι την εμφάνιση του Σωκράτη.

Αλήθεια, γνωρίζατε ότι ο πυθαγόρειος φιλόσοφος, Εμπεδοκλής ήταν φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης, ιατρός, μουσικός και ποιητής;

Εκδόσεις ΜΙΕΤ (ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ)

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, Will Durant

Το βιβλίο «Η περιπέτεια της φιλοσοφίας – Η ζωή και η σκέψη των μεγάλων φιλοσόφων» δεν αποτελεί μια πλήρη ιστορία της φιλοσοφίας, αλλά μια προσπάθεια να επικεντρωθεί η θεωρητική σκέψη γύρω από ορισμένες κυρίαρχες προσωπικότητες.

Η περιπέτεια της φιλοσοφίας

 

Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο του συγγραφέα, «αυτό το βιβλίο δεν αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τα πρωτότυπα έργα των φιλοσόφων, αλλά αυτοπροτείνεται ρητώς ως εισαγωγή και πρόσκληση».

Eκδόσεις  ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, Φερνάντο Σαμπατέρ

Η έκδοση μυεί στη φιλοσοφική σκέψη τόσο εκείνους που καλούνται να προσεγγίσουν για πρώτη φορά το αντικείμενο της Φιλοσοφίας στον χώρο της εκπαίδευσης, όσο κι εκείνους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τα θεμέλια αυτής της πνευματικής παράδοσης σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι ερωτήσεις της ζωής

Ο θάνατος, η αλήθεια, το σύμπαν, ο χρόνος, η ελευθερία και η δικαιοσύνη, το ωραίο είναι η ουσία των ερωτημάτων στα οποία η φιλοσοφία δεν δίνει μια τελεσίδικη απάντηση, αλλά μας διδάσκει έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο αναζήτησης και μας προτείνει απαντήσεις ελκυστικές, που μας βοηθούν να συνυπάρξουμε λογικά μαζί τους.

Εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ

ΔΟΚΙΜΙΑ (Βιβλία Α', Β', Γ'), Michel de Montaigne

Ο Γάλλος στοχαστής Μισέλ ντε Μονταίνι έζησε στην καρδιά του 16ου αιώνα, αποτραβηγμένος στον πύργο του από τη στιγμή που εγκατέλειψε την θέση του στο Κοινοβούλιο του Μπορντώ. Και αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο «καλής πίστης», αφιερωμένο «στην προσωπική ωφέλεια των συγγενών και φίλων».

Δοκίμια

Στα τελευταία είκοσι δύο χρόνια της ζωής του εμπλούτισε το κείμενό του με θέματα και ερωτήματα που δημιουργεί η ίδια η ζωή, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις χωρίς ποτέ να πάψει να αμφιβάλλει. Διαβάστε το «περί της θλίψης».

Eκδόσεις ΠΕΚ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ)

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΖΩΗ, William B. Irvine

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Οδηγός για την καλή ζωή – Η αρχαία τέχνη της Στωικής χαράς» παρουσιάζει με ανάλαφρη και ελκυστική γλώσσα τις βασικές αρχές και πρακτικές της Στωικής φιλοσοφίας. Έτσι, η εξαιρετικά δημοφιλής σχολή σκέψης στην αρχαιότητα βρίσκει εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο μας.

φιλοσοφία

Αντλώντας από την ψυχολογική γνώση και τις τεχνικές των Στωικών, ο Irvine δίνει έναn χάρτη πορείας στον αναγνώστη που αναζητά το ευ ζην, για να αποφεύγει τα αρνητικά συναισθήματα, να παραμερίζει τα βαρίδια του παρελθόντος και να εστιάζει τις δυνάμεις του στα ζητήματα που μπορεί να ελέγξει.
Γιατί «τιμούμε» τους Στωικούς; Γιατί, σε αντίθεση με άλλες φιλοσοφικές σχολές, οι Στωικοί αναζητούν την ισορροπία στη ζωή και μας προτρέπουν να απολαύσουμε τις χαρές της χωρίς να αγκιστρωνόμαστε σε αυτές.

Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΙΣΥΦΟΥ, Αλμπέρ Καμύ

Ο αγώνας του Σισύφου που περιφρονεί τους θεούς, αγαπά τη ζωή και μισεί το θάνατο γίνεται το σύμβολο της ανθρώπινης μοίρας.

Καμί

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος παραδέχεται τη διάσταση ανάμεσα στη λογική επιθυμία του για κατανόηση και ευτυχία, και στη σιωπή του κόσμου, μπορεί άραγε να κρίνει αν η ζωή αξίζει τον κόπο να την ζει κανείς; Τούτο το θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας τίθεται από τον Γάλλο λογοτέχνη στο έργο «Ο μύθος του Σισύφου – Δοκίμιο για το παράλογο», που κύριο θέμα του έχει το «παράλογο» τη σχέση που αυτό έχει με την αυτοκτονία.

Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ, Carlo M. Cipolla,

Ο διάσημος ιστορικός έγραψε αυτό το σύντομο, πνευματώδες δοκίμιο σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει, να κατανοήσει και να εξουδετερώσει μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης ευμάρειας και ευτυχίας: την ανθρώπινη ηλιθιότητα.

φιλοσοφία

Ζούμε ανάμεσα σε ηλίθιους, ανάμεσά τους μπορεί να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Ας γελάσουμε και με εαυτούς.

Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑΣ, Κορνήλιος Καστοριάδης

Ποιος φοβάται τον Καστοριάδη; Όλοι εμείς, για το «ξεβόλεμα» που προτείνει προκειμένου να βούμε από την ψυχική και ηθική μας εξαθλίωση.

Καστοριάδης

Στη συγκεκριμένη έκδοση, ο αναγνώστης θα διαβάσει για την κρίση των Δυτικών κοινωνιών και τα κινήματα της δεκαετίας του ’60, για την Αθηναϊκή δημοκρατία και για την αποσάθρωση της σύγχρονης Δύσης αλλά και την άνοδο της ασημαντότητας. Σας θυμίζει τίποτα;

Εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ / ΒΙΒΛΙΑ

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.