2 ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ

Δύο μικρού μήκους animation «μιλούν» απλά αλλά ξεκάθαρα για τις επιπτώσεις που έχουν οι σύγχρονες διατροφικές μας συνήθειες στο περιβάλλον.

Αν ψάχνετε τρόπο να δείξετε σε μικρούς και μεγάλους (κυρίως σε μικρούς) την καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, τότε αυτά τα δύο animation μικρού μήκους της Greenpeace είναι μια καλή αρχή.

Δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από τέσσερα λεπτά και μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία για να ανοίξετε με τα παιδιά, τα ανίψια ή τα βαφτιστήρια σας τη συζήτηση γύρω από μια πιο ισορροπημένη διατροφή, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Εμένα, τουλάχιστον, μου φάνηκαν χρήσιμα.

Τα δύο animation για τη διατροφή μας

– Rang-tan

Η Rang-Tan είναι ένα μωρό ουρακοτάγκος, που βρίσκεται σε έναν άγνωστο κόσμο, στο υπνοδωμάτιο ενός κοριτσιού, καθώς το σπίτι της στο τροπικό δάσος καταστρέφεται. Η ιστορία της διαρκεί μόλις ενάμισι λεπτό. Κι όμως, ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να αντιληφθούμε την άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο φοινικέλαιο (συστατικό που βρίσκεται σε σνακ, καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού κ.ά.) και στην καταστροφή των δασών της Ινδονησίας, της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή φοινικέλαιου στον πλανήτη. Η φωνή που θα ακούσετε ανήκει στη βρετανίδα ηθοποιό Emma Thompson.

Από το 2001 έως το 2019, η έκταση των φοινικόδεντρων στην Ινδονησία διπλασιάστηκε και η αύξηση αυτή ήταν υπεύθυνη για σχεδόν το ⅓ της απώλειας παλιών δασών.

Και λίγο κουτσομπολιό: Η ταινία θα προβαλόταν στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αλλά τελικά αποσύρθηκε. Σύμφωνα με τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των διαφημίσεων πριν μεταδοθούν (Clearcast), το εν λόγω ποστ παραβίαζε κανόνες σχετικούς με την πολιτική διαφήμιση.

– Ένα τέρας στην κουζίνα μου

Ένα τρομερό τζάγκουαρ, ο Jag-wah, εισβάλει στην κουζίνα του μικρού μας φίλου. Γιατί; Γιατί μεγάλο μέρος του σπιτιού του στη Νότια Αμερική κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας της αποψίλωσης. Το δάσος που κατοικεί καταστρέφεται από πυρκαγιές, προκειμένου να δημιουργηθούν βοσκότοποι για βοοειδή και να καλλιεργηθεί περισσότερη ζωοτροφή. Η συνειδητοποίηση αυτή οδηγεί το μικρό αγόρι στο να αποφασίσει να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Η παραγωγή βοείου κρέατος και σόγιας προκαλεί περισσότερα από τα ⅔ της καταγεγραμμένης απώλειας οικοτόπων στις περιοχές του Αμαζονίου και του Cerrado της Βραζιλίας, και στην περιοχή Gran Chaco της Αργεντινής και της Παραγουάης. Η ζήτηση για σόγια συνδέεται στενά με τη ζήτηση για βόειο κρέας και άλλες ζωικές πρωτεΐνες. Μεταξύ 70% και 75% του συνόλου της σόγιας γίνεται ζωοτροφή.

Η επιλογή του τζάγκουαρ δεν είναι τυχαία, καθώς τα μεγάλα αυτά θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), στην κατηγορία Near Threatened.

Η ταινία φτιάχτηκε για την Greenpeace από το στούντιο κινουμένων σχεδίων Cartoon Saloon (μετρά ήδη πέντε υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ, καθώς και μερικές ακόμα για Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και Emmy) και το ανεξάρτητο δημιουργικό γραφείο Mother. Η φωνή του Jag-wah ανήκει στον βραζιλιάνο ηθοποιό Wagner Moura, που υποδύεται τον Pablo Escobar στην τηλεοπτική σειρά «Narcos».

Η λύση δεν είναι δύσκολη. Δεν χρειάζεται να κάνουμε στροφή 180 μοίρες στη ζωή μας. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε πιο συνειδητές αγορές και να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών τροφών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.