iStock

BEYOND BORDERS FESTIVAL: ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ, με ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αναδεικνύουν καίρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, ξεκινά για 8η φορά στο ακριτικό Καστελλόριζο. Αν βρεθείς στο νησί, μην χάσεις το Beyond Borders Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Καστελλόριζο: ένα νησί που στο μυαλό πολλών δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, αλλά στο δικό μου φέρνει εικόνες ντοκιμαντέρ και ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που πραγματεύεται όλα εκείνα που με απασχολούν: πόλεμος, προσφυγιά και μετακινούμενοι πληθυσμοί, αποικιοκρατία, φύλο και σεξουαλικότητα, δικαιοσύνη και έλλειψή της, συνθήκες εργασίας, τεχνολογία και oi προκλήσεις της. Ένα σημείο συνάντησης δημιουργών ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που αναδεικνύει καίρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Για 8η χρονιά, το Beyond Borders Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου μας περιμένει από τις 20 μέχρι τις 27 Αυγούστου στο ακριτικό νησί. Εικοσιτέσσερις ταινίες μεσαίου και μεγάλου μήκους και 24 ταινίες μικρού μήκους θα προβληθούν στις δυο διαγωνιστικές σκηνές.

Φέτος, το Beyond Borders (Πέρα από τα Σύνορα) επιστρέφει στα βασικά: τις ρίζες και το χώμα. Τα υλικά από τα οποία όλοι αποτελούμαστε. «Η πρώτη ύλη της γέννησης, της φυγής, της επιστροφής και της αιώνιας σιωπής», λένε οι εμπνευστές του.

«Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης και της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να επαναφέρει το ζήτημα του εκπατρισμού και του ξεριζωμού στο σήμερα. Να προβληματίσει με προσωπικές ιστορίες που καταλήγουν συλλογικές και να παρατηρήσει εξελίξεις στις σύγχρονες κοινωνίες και πως αυτές επιδρούν στην καθημερινότητα όλων».

Αναδεικνύοντας ένα ακριτικό νησί

Ποια ανάγκη γέννησε το φεστιβάλ αυτό και γιατί το Καστελλόριζο είναι ο τόπος που το φιλοξενεί; «Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, κύριος διοργανωτής του Beyond Borders, ασχολείται μεταξύ άλλων με τις εκδόσεις ιστορικών βιβλίων και ντοκιμαντέρ», μου απαντά η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Beyond Borders. «Έπειτα από τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα το Καστελλόριζο, γεννήθηκε η ιδέα να προβληθεί η ταινία στο ίδιο το νησί. Στην πορεία, ο ιστορικός και όμορφος τόπος του Καστελλορίζου μας μάγεψε, με αποτέλεσμα να αναζητούμε έναν βιώσιμο τρόπο να το επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό του. Από το 2016 μέχρι σήμερα, που διεξάγεται η 8η έκδοση του Φεστιβάλ, προσπαθούμε για το το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Φεστιβάλ Καστελλόριζου
Βeyond Borders

»Όσο για το Καστελλόριζο, αποτελεί έναν τόπο μοναδικό. Πέρα από τη γεωγραφική του θέση και την ιδιαίτερη ομορφιά του, κουβαλά μεγάλη και πολυτάραχη ιστορία. Αυτή την Ιστορία και τον Πολιτισμό του νησιού –που μέχρι και το 1922 άκμαζε στις τέχνες και τα γράμματα– θέλουμε να προωθήσουμε στα πέρατα του κόσμου. Το Φεστιβάλ είναι μια δημιουργική αφορμή να ενωθούν λαοί από όλο τον κόσμο, προάγοντας τον Πολιτισμό και την Τέχνη, με έδρα το ειδυλλιακό Καστελλόριζο».

Στιγμιότυπο από την ταινία «Πένθος – Αυτοί Που Μένουν», που εστιάζει στις δολοφονίες του Σαχζάντ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Beyond Borders

«Οι άνθρωποι που εργαζόμαστε γι’ αυτόν τον σκοπό, νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά κάθε φορά που παρακολουθούμε τις ταινίες τεκμηρίωσης του Φεστιβάλ. Για να βγει κάτι καλό, χρειάζεται κόπος και όραμα. Η ομάδα του Φεστιβάλ οραματίζεται και προχωρά “με τα μάτια ψηλά στον ουρανό και τα πόδια κάτω στη γη”. Παράλληλα, όμως, ενημερωνόμαστε, προβληματιζόμαστε και μαθαίνουμε πολλά», συμπληρώνει.

Στιγμιότυπο από την ταινία «What Remains On The Way», που ακολουθεί μια οικογένεια η οποία φεύγει από τη Γουατεμάλα, συμμετέχοντας σε ένα καραβάνι με χιλιάδες άλλα άτομα που προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ. Beyond Borders

Εμπλέκοντας την τοπική κοινωνία

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να ενσωματωθεί και η τοπική κοινωνία στη διοργάνωση και να νιώσει τον παλμό της. «Η ανταπόκριση των μόνιμων κατοίκων του νησιού είναι συγκινητική. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.