Ένας γιατρός στα Απαλάχια όρη της Βόρειας Αμερικής, τον οποίο υποδύεται ο Michael Keaton, πείθεται να χορηγήσει στους ασθενείς του οξυκωδόνη. ALAMY/VISUALHELLAS.GR

«DOPESICK»: Η ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, ένα εθιστικό οπιοειδές προωθήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παυσίπονο. Στην πραγματικότητα, σκότωσε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους. Το «Dopesick» σοκάρει με μια ιστορία που, αν και μοιάζει βγαλμένη από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, είναι κατά βάση αληθινή.

Έμαθα αρκετά για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ μέσα από το ντοκιμαντέρ της Laura Poitras «All the beauty and the bloodshed», το οποίο πήρε Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και προβλήθηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Μια κορυφαία φωτογράφος, η Nan Goldin, αγωνίζεται για να αποκαλύψει τα εγκλήματα μιας φαρμακοβιομηχανίας η οποία θεωρείται ως η κατεξοχήν υπεύθυνη για την επιδημία των οπιοειδών που ξέσπασε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘90, και οι συνέπειές της είναι ακόμα εμφανείς.

Αν έχεις δει το «Dopesick», τη σειρά της πλατφόρμας Hulu, θα καταλάβεις πώς σχετίζεται με την Goldin. Αν όχι, ίσως είναι ευκαιρία. H βαθμολογία που έχει αυτή η μίνι σειρά στο IMDb είναι 8,6/10. Προσωπικά, παρακινήθηκα να τη δω από έναν λογαριασμό στο TikTok, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ευνοεί την προβολή θεμάτων ψυχικής υγείας μέσα από διαφόρων ειδών βίντεο (που δεν ξέρουμε, βέβαια, πάντα αν είναι πάντα αξιόπιστα).

Η χρήστρια του TikTok Gwennevere Dudley, την οποία ακολουθώ, έχασε τον σύζυγό της από υπερβολική δόση φαιντανίλης (fentanyl), ενός ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς που είναι έως και 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη. Όπως αναφέρει η ίδια στο προφίλ της, εκείνος εθίστηκε στα οπιοειδή ενώ πήγαινε ακόμη σχολείο, όταν του χορηγήθηκε για τον πόνο στην πλάτη οξυκωδόνη, ένα συνταγογραφούμενο οπιούχο αναλγητικό. «Αν δεν ξέρετε τη διαφθορά πίσω από αυτό το φάρμακο, δείτε το Dopesick στο Hulu. Αυτό θα σας πει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε», λέει η Dudley σε ένα από τα βίντεό της.

Mετά από 3 μέτριες σειρές στο Netflix και μια αποτυχημένη ταινία σε άλλη πλατφόρμα, τα 8 επεισόδια του «Dopesick» με αποζημίωσαν. Η σειρά αφηγείται με τον πιο δυνατό τρόπο «μια ιστορία απληστίας και πόνου», όπως τη χαρακτήρισαν οι New York Times. Απόλυτα δικαιολογημένα τα βραβεία και οι υποψηφιότητες της σειράς και των πρωταγωνιστών της!

Dopesick
Η σειρά παρουσιάζει τον αγώνα κατά του εθισμού στα οπιοειδή, μεταφέροντάς τους τηλεθεατές από τις αίθουσες συνεδριάσεων της φαρμακοβιομηχανίας Purdue μέχρι τη δράση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ. ALAMY/VISUALHELLAS.GR
Η σειρά παρουσιάζει στους τηλεθεατές τον αγώνα κατά της προώθησης και του εθισμού στα οπιοειδή, μεταφέροντάς τους από τις αίθουσες συνεδριάσεων της φαρμακοβιομηχανίας Purdue μέχρι τη δράση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ.

Γιατί αξίζει να δεις το «Dopesick»

Η σειρά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μη μυθοπλαστικό βιβλίο της δημοσιογράφου Beth Macy με τίτλο «Dopesick: Dealers, Doctors and the Drug Company that Addicted America».

Επιδιώκει να παρουσιάσει πώς τα μέλη της πάμπλουτης οικογένειας των Sackler και η φαρμακευτική βιομηχανία «Purdue Pharma» προώθησαν ένα φάρμακο με οξυκωδόνη ως μη εθιστικό φάρμακο για τον πόνο τη δεκαετία του 1990, με τη βοήθεια κρατικών φορέων, πιέσεων, προπαγάνδας και άλλων δόλιων μέσων. Η εισαγωγή του φαρμάκου θεωρείται πλέον ως η αρχή της επιδημίας των οπιοειδών, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εθίσει εκατομμύρια άλλους.

Κεντρικός ήρωας ένας οικογενειακός γιατρός στα Απαλάχια όρη της Βόρειας Αμερικής, τον οποίο υποδύεται ο Michael Keaton, που πείθεται από τους επιθετικούς πωλητές της φαρμακευτικής εταιρείας Purdue ότι το φάρμακο που προωθούν είναι θαυματουργό. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας προπαγανδίζουν ότι πρόκειται για ένα ισχυρό, μακράς δράσης παυσίπονο και επιμένουν ότι προκαλεί εθισμό σε λιγότερο από το 1% των ανθρώπων που το παίρνουν σύμφωνα με συνταγή γιατρού. Τρεις ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και μία αστυνομικός της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών ερευνούν την υπόθεση.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της σειράς, το «Dopesick» δίνει έμφαση στον αγώνα κατά του εθισμού στα οπιοειδή στην Αμερική, στο πώς επηρεάζονται τα άτομα και οι οικογένειες από τις εξαρτήσεις, στις συγκρούσεις συμφερόντων που αφορούν τη Purdue Pharma και διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες (όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), στη νομική υπόθεση κατά της Purdue Pharma και στην ανάπτυξη, δοκιμή και εμπορία του φαρμάκου.

Σε αντίθεση με άλλες ταινίες για σκληρά ναρκωτικά, το «Dopesick» καταφέρνει να σου δείξει τις τρομερές συνέπειες του εθισμού στα οπιοειδή, με κύρια την καταστροφή της ίδιας της ζωής του ατόμου και της οικογένειάς του, χωρίς σκληρές εικόνες. Η ιστορία είναι τόσο δυνατή, που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. «Αυτό που οδηγεί την ιστορία σε ένα βαθύ σημείο είναι ότι πρόκειται για τη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού καπιταλισμού, όπου έχουμε τη συμπαιγνία κυβέρνησης και βιομηχανίας», δήλωσε στους New York Times ο Danny Strong, δημιουργός της σειράς.

Dopesick
Δύο από τους τρεις ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που αποφασίζουν να ανοίξουν την υπόθεση για την Purdue Pharma. ALAMY/VISUALHELLAS.GR
Δύο από τους τρεις ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που αποφασίζουν να ανοίξουν την υπόθεση για το OxyContin.

Η θεραπεία είναι δυνατή, αρκεί να ζητήσεις βοήθεια

Ο δημιουργός και ο πρωταγωνιστής της σειράς έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν πώς η οξυκωδόνη αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου ενός ατόμου, ακόμη και όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τη συνταγή γιατρού. «Η ιδέα ότι ο μετωπιαίος λοβός αλλοιώνεται και μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια για να επανέλθει από αυτό με σόκαρε», είχε αναφέρει ο Strong στους New York Times.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Strong δήλωσε ότι στα τελευταία επεισόδια έδωσε έμφαση στην ανάρρωση και τις μεθόδους θεραπείας, με την ελπίδα να αποστιγματίσει τη θεραπεία της διαταραχή χρήσης οπιοειδών. Σε διάφορα επεισόδια ακούμε εξάλλου ότι όταν είσαι εθισμένος στην οξυκωδόνη, νιώθεις ότι ο οργανισμός σου τη χρειάζεται όλο και πιο πολύ και ότι αν δεν πάρεις θα πεθάνεις. «Δεν μπορείς να καταλάβεις το αίσθημα, αν δεν κάνεις χρήση», θυμάμαι να λένε δύο πρόσωπα της σειράς τα οποία πάλευαν με την εξάρτηση.

Μια δήλωση της Beth Macy συνοψίζει τα συναισθήματα που νιώθεις αφού ολοκληρώσεις τον κύκλο επεισοδίων: «Ελπίζω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πολλοί άνθρωποι εθίστηκαν χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, αλλά επειδή η Purdue προώθησε το μήνυμα ότι τα οπιοειδή ήταν πλέον ασφαλή. Ελπίζω η σειρά να ανοίξει τις καρδιές και τα μυαλά σχετικά με το ποιοι είναι οι πραγματικοί εγκληματίες».

Πρόσφατα, η Macy κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο με τίτλο «Raising Lazarus: Hope, Justice, and the Future of America’s Overdose», το οποίο θεωρείται πιο προσωπικό, και εξετάζει προσεκτικά τι μπορεί να γίνει για να λυθεί το χάος της κατάχρησης οπιοειδών. Σκοπός της είναι να ακουστεί η φωνή των θυμάτων και να αποδοθούν ευθύνες. «Μια "βαθιά καταγεγραμμένη, βαθιά συγκινητική" (όπως την χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Patrick Radden Keefe) αφήγηση καθημερινών ηρώων που μάχονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης των υπερβολικών δόσεων», διαβάζουμε στην περιγραφή του βιβλίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.