Filippo Ferraro, Wooden Diamonds/EARTH PHOTO AWARDS 2023

EARTH PHOTO 2023: ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Φωτογράφοι και κινηματογραφιστές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Earth Photo 2023 απαθανάτισαν σε μοναδικά στιγμιότυπα τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Earth Photo 2023, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές από όλον τον κόσμο απαθανάτισαν και φέτος την ευθραυστότητα αλλά και την ανθεκτικότητα του πλανήτη εν μέσω της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης. Ο διαγωνισμός καθιερώθηκε το 2018, ως ένα ετήσιο διεθνές πρόγραμμα με σκοπό την έκθεση των απειλών που δέχεται ο πλανήτης μας και την ενεργοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ώστε να προκύψουν συζητήσεις σχετικά με το κλίμα.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν αφηγούνται τις δικές τους, μοναδικές περιβαλλοντικές ιστορίες, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γη.

Φέτος οι συμμετοχές στο Earth Photo ξεπέρασαν τις 1.400. Από αυτές, μια ομάδα κριτών που ειδικεύονται στη φωτογραφία, την κινηματογράφηση, την γεωγραφία και το περιβάλλον, ξεχώρισε μόλις 128 φωτογραφίες και βίντεο, από 55 καλλιτέχνες, για να βραβευτούν τελικά 8 φωτογραφικά και κινηματογραφικά έργα.

Earth Photo 2023: Michal Siarek

Earth Photo 2023: Καθηλωτικές φωτογραφίες ρίχνουν φως στην κλιματική αλλαγή
Michal Siarek/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Ο Michal Siarek βραβεύτηκε για ένα project στο οποίο καταγράφει τη διάσωση εξωτικών κατοικίδιων ζώων, λιονταριών και τίγρεων που εγκαταλείφθηκαν κατά τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό τραβήχτηκαν οι δύο λήψεις που ξεχώρισαν: War babies και Korczowa.

Earth Photo 2023: Καθηλωτικές φωτογραφίες ρίχνουν φως στην κλιματική αλλαγή
Michal Siarek/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Ο φωτογράφος, ο οποίος βρέθηκε στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας ως φωτορεπόρτερ, περιγράφει την ανιδιοτέλεια με την οποία δύο γυναίκες από την Ουκρανία έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να διασωθούν αυτά τα ζώα σε ειδικά καταφύγια και να μην καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

Climate of Change: Clare Hewitt

Earth Photo 2023
Clare Hewitt/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Η φωτογράφος Clare Hewitt λέει ότι εμπνεύστηκε για το project Everything in the forest is the forest από βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η μοναξιά μαστίζει όλο και περισσότερους πολίτες στη Μ. Βρετανία.

Earth Photo 2023
Clare Hewitt/EARTH PHOTO AWARDS 2023

«Λίγες ημέρες μετά έμαθα ότι τα δέντρα ευδοκιμούν όταν βρίσκονται σε μικρή μεταξύ τους απόσταση, ακόμα και συνδεδεμένα. Σκέφτηκα τότε: Τι έχει να μας διδάξει η ενότητα του δάσους;»

Forest Ecosystem: Filippo Ferraro

Earth Photo 2023
Filippo Ferraro/EARTH PHOTO AWARDS 2023
Olive pruner, Valentino Toma cuts some big trunks just uprooted. Valentino considers himself lucky because he still has a job, while many have lost it, since Xylella began to destroy olive oil economy of the region. Casarano, Southern Salento, December 18, 2020.

Με το project Wooden Diamonds, ο φωτογράφος αφηγείται την ιστορία της επιδημίας που έπληξε τα ελαιόδεντρα στο Σαλέντο της νότιας Ιταλίας. Περισσότερα από 20 εκ. δέντρα πέθαναν από το 2013, όταν προσβλήθηκαν από το βακτήριο Xyllela fastidiosa, σε ένα από τα χειρότερα σχετικά περιστατικά στην ιστορία.

Moving Image: Adam Sébire

Earth Photo 2023
Adam Sébire/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Η ταινία AnthropoScene VIII: Escape Velocity παρουσιάζει την επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη. «Όπως το νερό, ο άνεμος ή ο σεισμός, η ανθρωπότητα έχει καταστεί άθελά της μια γεωλογική δύναμη από μόνη της», εξηγεί ο δημιουργός.

We the Forest: Liv Milani

Earth Photo 2023
Liv Milani/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Στη βραβευμένη φωτογραφία της Liv Milani από το project Women and Trees απεικονίζεται η Beatriz Cauper Garcia, μια παραδοσιακή θεραπεύτρια Περουβιανή Αμαζονία, με 6 παιδιά και 12 εγγόνια, η οποία αξιοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.

David Wolf Kaye Future Potential Award – Film: Jana Bednarova

Το film Wireless μιλά για τον σκοπό του καθενός μας στον πλανήτη.

David Wolf Kaye Future Potential Award – Photo: Mae Macadam

Earth Photo 2023
Mae Macadam/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Η σειρά φωτογραφιών Ισλανδία περιλαμβάνει τις λήψεις Retreating Glacier και Ice Waterfall, με σαφείς αναφορές στην κλιματική αλλαγή.

Earth Photo 2023
Mae Macadam/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Τριάντα χρόνια νωρίτερα, το τοπίο στο συγκεκριμένο σημείο ήταν πολύ διαφορετικό, είπε ο δημιουργός, κρίνοντας από φωτογραφίες που είχε τραβήξει τότε ένας δάσκαλός του.

Sidney Nolan Trust Residency Prize: Anna Sellen

Earth Photo 2023
Anna Sellen/EARTH PHOTO AWARDS 2023

Η φωτογραφία Meadow Study εντάσσεται σε μια σειρά φωτογραφιών από έξι φωτογράφους, που παρατηρούν τις μέλισσες ως περιβαλλοντικά βαρόμετρα ενδεικτικό για τη φθορά του φυσικού περιβάλλοντος. Η ίδια η Anna Sellen είναι μελισσοκόμος.

Όλες οι φωτογραφίες θα εκτίθενται μέχρι τις 23 Αυγούστου 2023 στο Λονδίνο, στον εκθεσιακό χώρο της Royal Geographical Society (with IBG), ενώ είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.