iStock

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΜΙΑ 14ΧΡΟΝΗ

Η 14χρονη Naya Ellis από τη Νέα Ορλεάνη μάς εμπνέει όχι μόνο επειδή εφηύρε μια εφαρμογή που ανιχνεύει τα πρώιμα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και επειδή θέλει η εφεύρεσή της να είναι προσιτή σε όλους.

Κανείς δεν φανταζόταν ότι η πρώιμη επαφή που είχε με την ασθένεια η μικρή Naya από τη Νέα Ορλεάνη, σε ηλικία 7 ετών, θα οδηγούσε σε μια σημαντική εφεύρεση. Κι όμως, στα 14 της πλέον, η Naya Ellis επινόησε μια συσκευή που στοχεύει στην ανίχνευση πρώιμων σημείων εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το πάθος της 14χρονης μαθήτριας για την επιστήμη ξεκίνησε όταν ήταν παιδί. Στα 7 της φρόντιζε τη μητέρα της, που έπασχε από καρκίνο του μαστού, και τη γιαγιά της, που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σήμερα, η πρωτοετής μαθήτρια γυμνασίου στο Kennedy High School της Νέας Ορλεάνης διακρίθηκε ως πρωταθλήτρια στον θεσμό του National STEM Challenge, έχοντας δημιουργήσει το WingItt, ένα ρολόι χειρός ικανό να ανιχνεύει πρώιμα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για μια τέτοια εφαρμογή

Αρχικά η Naya σκέφτηκε να σχεδιάσει ένα ρολόι για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων. Έχοντας όμως ζήσει τι συνέβη στη γιαγιά της όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει έλλειψη προσιτών και προσβάσιμων συσκευών ανίχνευσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εφαρμογή για εγκεφαλικό
iStock

Έτσι, αποφάσισε να μετατοπίσει την προσοχή της στη δημιουργία του WingItt. Η συσκευή είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων που είναι επιρρεπή σε εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The 74, η δημιουργία της Naya είναι ένα ρολόι χειρός εξοπλισμένο με αισθητήρες που μετρούν τον καρδιακό παλμό και τα νευρικά ερεθίσματα, επιτρέποντάς του να εντοπίζει λεπτές ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η εκπαίδευση STEM γεννά ελπίδες

Το ταξίδι της Naya προς την εφεύρεση του WingItt ξεκίνησε με τη συμμετοχή της στο STEM NOLA, έναν οργανισμό που προσφέρει πρακτικά προγράμματα STEM (Science Technology Engineering Mathematics) για μαθητές. Μέσω της οκτάμηνης υποτροφίας του STEM NOLA, που έχει στόχο να καλλιεργήσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των έγχρωμων μαθητών γυμνασίου χαμηλού εισοδήματος, η Naya απέκτησε πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία και είχε την ευκαιρία να κάνει πράξη τις καινοτόμες ιδέες της.

 

Η εφευρετικότητα της Naya δεν έχει περάσει απαρατήρητη, καθώς εντάσσεται στην ομάδα των 126 μαθητών που επιλέχθηκαν ως πρωταθλητές στο National STEM Challenge. Ο διαγωνισμός, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, τιμά τους νέους καινοτόμους και τη συμβολή τους στον χώρο του STEΜ.

Μια ελπιδοφόρα εφαρμογή γίνεται έμπνευση

Η επιτυχία της Naya αποτελεί έμπνευση για την κοινωνία μας και υπογραμμίζει τη μετασχηματιστική δύναμη της εκπαίδευσης STEM στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του πραγματικού κόσμου. Τόσο εκείνη, όσο και οι υπόλοιποι μαθητές που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, θα παρουσιάσουν τις εφευρέσεις τους στην Ουάσινγκτον.

Το WingItt λειτουργεί εντοπίζοντας νευρικά ερεθίσματα και καρδιακούς παλμούς, προσφέροντας ένα προληπτικό μέσο ανίχνευσης εγκεφαλικών επεισοδίων πριν εμφανιστούν ορατά συμπτώματα. Η Naya θέλει να διασφαλίσει ότι η εφεύρεσή της είναι οικονομικά προσβάσιμη σε ηλικιωμένους που δεν έχουν την οικονομική άνεση για να αγοράσουν ακριβά gadgets παρακολούθησης της υγείας, όπως iPhone και Apple Watches. Πόσο ελπιδοφόρα είδηση!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.