Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Ο εικαστικός Παναγιώτης Δαραμάρας παρουσιάζει στην Gallery 7 την έκθεση «Index 3: Silent memory», ολοκληρώνοντας μια τριλογία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο εικαστικός Παναγιώτης Δαραμάρας ξεκίνησε τη διερεύνησή του γύρω από τη συμβολική και επιστημονική διάσταση της ύλης, με την έκθεση «Index».

Στο «ευρετήριό» του έθεσε από την αρχή τους όρους και το πλαίσιο μέσα στο οποίο στοιχειοθετείται ένα αυτοτελές σύμπαν με πρωταγωνιστές το ξύλο και το βιβλίο, το φυσικό υλικό και τον τυπωμένο λόγο.

Από τότε μέχρι σήμερα, το «Index» εξελίχθηκε σε μια τριλογία, ο δημιουργός της οποίας αποζητά να μας μεταφέρει τον εσωτερικό ήχο από το ατόφιο σώμα της ύλης. Να μιλήσει για τη μνήμη και το «ξεφλούδισμα» των επιφανειών της.

έργο από την έκθεση

Ο Παναγιώτης Δαραμάρας γεννήθηκε το 1970, στην Ελλάδα. Σπούδασε στην Κιν/φική Σχολή Σταυράκου και παρακολούθησε μαθήματα Σύγχρονου Χορού, performance και υποκριτικής. Στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η δουλειά του αποτελείται κυρίως από γλυπτά, in situ εγκαταστάσεις και performances.

Παναγιώτης Δαραμάρας
Ο Παναγιώτης Δαραμάρας.
Ο Παναγιώτης Δαραμάρας.

Στην έκθεση «Index 3: Silent memory», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στην Gallery 7, ολοκληρώνεται μια μεγάλη ενότητα δουλειάς με έργα που –πάντα με επίκεντρο την τυπωμένη γραφή– μας φέρνουν αντιμέτωπους με την αλήθεια της σιωπηλής μνήμης μας. Γλυπτικές συνθέσεις και σχέδια, λιτά, μεστά νοήματος, συχνά μυστηριώδη, άγρια ή μαγευτικά απόκοσμα.

Δαραμάρας

Ο καλλιτέχνης λαξεύει, πλέκει, υφαίνει, καρφώνει ή ξεφλουδίζει σώματα ύλης, αποκαλύπτοντας ένα νήμα νοήματος που διαπερνά όλο το έργο του. Το ξύλο, το καλάμι, το φύλλο χαρτιού, το σώμα ενός βιβλίου, οι λέξεις που σφυρηλατούνται και γίνονται σκόνη, στρόβιλος ή πηγή που αναβλύζει, συνυπάρχουν αρμονικά με θραύσματα από κορμούς δέντρων, χοάνες και μαγικά τοτέμ και δημιουργούν για άλλη μια φορά ένα απαράμιλλο ευρετήριο, έναν «κήπο» μικρών θαυμάτων.

έργο από την έκθεση

Η Ήρα Παπαδοπούλου είναι Ανεξάρτητη Επιμελήτρια. Η έκθεση «Index 3: Silent memory», του Παναγιώτη Δαραμάρα, θα διαρκέσει από τις 31/01 έως τις 18/02/2023. Gallery 7: Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου – Τηλ.: 2103612050

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.