DAVID HERRANZ/NETFLIX © 2021

«ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ»: ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ NETFLIX ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ

Η «Ιδιωτικότητα» είναι μια ισπανική σειρά του Netflix με θέμα το πόσο αβοήθητος νιώθεις όταν δημοσιοποιούνται προσωπικές σου στιγμές. Ειδικά αν είσαι γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία.

Το να ψάχνεις στα τυφλά να βρεις τι θα δεις στο Netflix δεν εγγυάται ότι θα πετύχεις κάτι αξιόλογο. Μπορείς πάντα να εμπιστευτείς τι σου προτείνει ο αλγόριθμος, με βάση τις σειρές που έχεις ήδη δει και ενδεχομένως αξιολογήσει, αλλά ίσως έτσι καταλήξεις σε μία από τα ίδια. Για να μην πολυλογώ, δεν θυμάμαι πώς έπεσε το βλέμμα μου στην ισπανική σειρά «Intimidad» («Ιδιωτικότητα» στα ελληνικά), πάντως δεν ήταν μία από τα ίδια.

Το πρώτο πράγμα που με τράβηξε ήταν η πρωταγωνίστρια Ιτσιάρ Ιτούνιο. Στο πρόσωπό της αναγνώρισα μια από τις ηρωίδες του «La Casa de Papel»: τη Ρακέλ Μουρίνιο – ή Λισαβόνα. Mάλλον ήταν η περιέργεια να δω πώς θα χειριζόταν η σειρά ένα θέμα τόσο λεπτό όσο η παραβίαση της ιδιωτικότητας που με έκανε τελικά να δω το «Intimidad». Στα συν, τα πλάνα του Μπιλμπάο, που μου φάνηκαν γοητευτικά. (Αν μιλάς Ισπανικά, θα φρεσκάρεις στο μυαλό σου και τη γλώσσα!)

Έτσι, βρέθηκα να παρακολουθώ τις περιπέτειες των δύο κεντρικών ηρωίδων. Η μία είναι η Μαλέν, την οποία υποδύεται η Ιτούνιο: Μια ανερχόμενη πολιτικός, που θεωρείται «δυνατό χαρτί» ως πιθανή υποψήφια για τη Δημαρχία της πόλης – μέχρι που βλέπει να προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη δημόσια ένα ερωτικό βίντεο με την ίδια και έναν άγνωστο, ο οποίος σίγουρα δεν είναι ο σύζυγός της.

Ιδιωτικότητα
Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο που ανατρέπει τη ζωή και απειλεί την καριέρα της Μαλέν. DAVID HERRANZ/NETFLIX © 2021
Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο που ανατρέπει τη ζωή και απειλεί την καριέρα της Μαλέν.

Η δεύτερη ηρωίδα είναι η Άνε, που αυτοκτόνησε αφού διέρρευσε ένα δικό της ερωτικό βίντεο στο εργοστάσιο όπου δούλευε. Την υποδύεται η Βερόνικα Έτσεγκουι, που μπορεί να έχεις δει στο σαφώς πιο ρομαντικό «Σουζάνα με σκοτώνεις».

Η Μαλέν δεν είχε γνωρίσει την Άνε ποτέ. Ο συνδετικός κρίκος που τις ενώνει είναι μια επιθεωρήτρια στον τομέα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, που προσπαθεί να διαλευκάνει τις δύο υποθέσεις. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι γνωστό ποιος διέρρευσε το επίμαχο βίντεο και γιατί.

 

Η «Ιδιωτικότητα» απηχεί την εποχή μας

Η «Ιδιωτικότητα» θα μπορούσε να βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Όπως λέει η Βερόνικα Φερνάντεζ, μία από τις δύο δημιουργούς της σειράς, στον πυρήνα της βρίσκεται το πόσο αβοήθητος νιώθεις όταν παραβιάζεται η προσωπική σου ζωή και πόσο δυσδιάκριτα έχουν γίνει τα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο: «Η ζωή αλλάζει σε μια στιγμή. Σε ένα κλικ, όσο ο ήχος που ακούγεται όταν στέλνεις ένα μήνυμα. Η ιδιωτική σου ζωή παύει να είναι ιδιωτική και γίνεται δημόσια σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Κάποιος πατάει ένα κουμπί και απελευθερώνει ξαφνικά έναν ανεξέλεγκτο τυφώνα. Και, σαν επιδημία, η ιδιωτική σου ζωή ταξιδεύει με ανυπολόγιστη ταχύτητα από οθόνη σε οθόνη».

Ιδιωτικότητα
Οι ηρωίδες της σειράς, από αριστερά: Η Άνε, η αδερφή της, η Μαλέν, η κόρη της, η επιθεωρήτρια και η πολιτικός που είναι σαν μέντορας της Μαλέν.
Οι ηρωίδες της σειράς, από αριστερά: Η Άνε, η αδερφή της, η Μαλέν, η κόρη της, η επιθεωρήτρια και η πολιτικός που είναι σαν μέντορας της Μαλέν.

Η συνεργάτιδά της, Λάουρα Σαρμιέντο, προσθέτει: «Η υπόθεση της “Ιδιωτικότητας” αφορά την εικόνα που επιλέγουμε να προβάλλουμε προς τα έξω και το πόσο μπορεί να διαφέρει από την πραγματική. Οι χαρακτήρες της σειράς ζουν –όπως κι εμείς– σε έναν κόσμο όπου τα όρια που χωρίζουν το ιδιωτικό από το δημόσιο είναι ακανόνιστα, μεταβλητά και παράξενα. Η σειρά δείχνει επίσης πώς το να δημοσιοποιείς προσωπικά δεδομένα άλλων είναι κάτι που μπορεί να καταστρέψει το θύμα».

Οι αντοχές των ηρωίδων και το τίμημα

Για την Άνε, το τίμημα είναι ξεκάθαρο: η ίδια της η ζωή – και είναι η αδερφή της που αναζητά απεγνωσμένα απαντήσεις. Για τη Μαλέν φαίνεται να είναι η πολιτική της καριέρα, αλλά δεν είναι τόσο απλό – αφενός γιατί η ίδια δεν δέχεται να παραιτηθεί «αξιοπρεπώς», όπως της ζητάει το κόμμα, αφετέρου γιατί η δημοσιοποίηση του βίντεο επηρεάζει και τη ζωή της οικογένειάς της.

Ιδιωτικότητα
Η Μαλέν στο ανδροκρατούμενο δημοτικό συμβούλιο. DAVID HERRANZ/NETFLIX © 2021
Η Μαλέν στο ανδροκρατούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι δημιουργοί ανοίγουν δύο ακόμη μέτωπα: Από τη μια η έφηβη κόρη της Μαλέν απειλείται από τον φίλο της με τη δημοσιοποίηση δικών τους προσωπικών στιγμών (κάτι σαν revenge porn, αν όχι ακριβώς αυτό). Από την άλλη, η επιθεωρήτρια που έχει αναλάβει τις υποθέσεις φαίνεται να μην τολμά να δημοσιοποιήσει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό και τη σχέση με τη σύντροφό της.

Η αλήθεια είναι ότι σεναριακά αισθάνεσαι έναν «υπερβάλλοντα ζήλο» να χωρέσουν όλα αυτά στην ίδια σειρά και αναρωτιέσαι αν κάνουν πιο ηχηρό το μήνυμα ή αν το ξεχειλώνουν. Ωστόσο, αναγνωρίζεις την ανθρωπιά καθεμιάς από τις ηρωίδες και αγωνιάς να δεις πού θα καταλήξει. Ακόμα και στην περίπτωση της Άνε, που μόνο μετά θάνατον θα μπορούσε να έχει μια κάποια δικαίωση.

Idivtik;othta
Η αδερφή της Άνε (Πατρίσια Λόπεζ Αρνάιζ) γνωρίζει τη Μαλέν στο γραφείο της επιθεωρήτριας και της ζητάει βοήθεια. DAVID HERRANZ/NETFLIX © 2021
Η αδερφή της Άνε (Πατρίσια Λόπεζ Αρνάιζ) γνωρίζει τη Μαλέν στο γραφείο της επιθεωρήτριας και της ζητάει βοήθεια.

Γιατί η «Ιδιωτικότητα» μας αφορά

Ίσως δεν έχει νόημα να μιλάμε για οποιαδήποτε σεναριακή υπερβολή, όταν οι πραγματικές ειδήσεις όλο και πιο συχνά ξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμα και την πιο νοσηρή. Πέρα από την τηλεοπτική σύμβαση, οι ηρωίδες της σειράς υπάρχουν ανάμεσά μας και πέφτουν θύματα της πατριαρχίας ή προσπαθούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντί της. Όπως κι οι άντρες γύρω τους καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή συμπεριφέρονται φαλλοκρατικά γιατί έχουν μάθει ότι μπορούν να το κάνουν.

Η «Ιδιωτικότητα» είναι μια σειρά που τολμά να θίξει επώδυνα ζητήματα. Ζητήματα που μας αφορούν πέρα από το πλαίσιο της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και μόνο εύκολο δεν είναι να λυθούν. Οτιδήποτε όμως συνεισφέρει στη συζήτηση μπορεί να είναι έστω και θεωρητικά ένα βήμα προς τη λύση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.