ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «ΕΤΡΕΞΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ»

Ο Αχιλλέας είναι ένας από τους δρομείς που συμμετείχαν τη μαζικότερη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ, την Running Out of Time. Έτρεξε για την προστασία του πλανήτη και για να μεταφέρει ένα μήνυμα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Στις 8 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το Running Out of Time, η μαζικότερη σκυταλοδρομία που έχει γίνει ποτέ και ήταν αφιερωμένη στην προστασία του πλανήτη. 40 ημέρες, 18 χώρες, 7.767 χιλιόμετρα. Η σκυτάλη ταξίδεψε από τη Γλασκόβη μέχρι το Σαρμ Ελ Σέιχ, τον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP27 (6-18 Νοεμβρίου 2022).

Η σκυταλοδρομία διέσχισε και την Ελλάδα, με μικρούς και μεγάλους να τη συνοδεύουν στην πορεία της, μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου. Ανάμεσα στους ανθρώπους που κουβάλησαν την σκυτάλη ήταν και ο Γιάννης Μητρούλης, μαραθωνοδρόμος με αμαξίδιο, και ο συνοδός του, Αχιλλέας Τσακιλτσίδης, που την παρέλαβαν στην Πτολεμαΐδα και την παρέδωσαν στους ποδηλάτες της ομάδας «GIDAS CYCLISTAS» του Αθλητικού Συλλόγου Ατλαντίδα. Μιλήσαμε με τον Αχιλλέα κι εκείνος μοιράστηκε μαζί μας τη δική του εμπειρία.

Η πρώτη ερώτηση μάλλον αναμενόμενη: Γιατί αποφάσισες να πάρεις μέρος σε αυτήν τη σκυταλοδρομία με τελικό προορισμό την COP27; «Γιατί δεν έχω μάθει να μένω απαθής και αμέτοχος σε πράγματα και θέματα που ευθύνομαι. Επίσης, η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρώ ότι είναι ο ωραιότερος και πιο πολιτισμένος τρόπος για να δηλώσεις την άποψή σου, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της υποστήριξης και εκπαίδευσης των νέων σε θέματα προστασίας της φύσης και του πλανήτη».

Ο Αχιλλέας θεωρεί τον εαυτό του «κομμάτι» της φύσης και αυτήν προέκταση του εαυτού του. «Αυτή είναι το “σώμα” κι εγώ ένα ζωτικό της “όργανο”. Αν “αρρωστήσω”, τότε κι αυτή θα είναι “άρρωστη” και το αντίθετο. Φροντίζω και αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει φροντίζω και το “σώμα” μου. Επίσης, φροντίζοντας το “σώμα”, σημαίνει πως και το “όργανο” θα είναι καλά και υγιές. Περιβάλλον-Φύση-Άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρηθούν ξεχωριστά, είναι ένα».

Μαζί μπορούμε περισσότερα

Ο Αχιλλέας επέλεξε να μην τρέξει μόνος, αλλά ως συνοδός. «Ήθελα να δείξω πως μαζί με κάποιον άλλο καταφέρνεις περισσότερα». Και στις δυο διαδρομές που συμμετείχε μετέφερε τη σκυτάλη μαζί με δύο νέα παιδιά, την κόρη του, Ελισάβετ, και τον μικρό του φίλο Γιάννη, άτομο με αναπηρία, που συμβολίζουν όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους που πρέπει να εκπαιδευτούν, δείχνοντας «πως εμείς οι “μεγάλοι” πρέπει να μείνουμε συνοδοί και αρωγοί, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις επιλογές τους».

Τι θυμάται από την διαδρομή αυτή; «Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η θερμή και πολυπληθής παρουσία συμπολιτών μας και στις δύο αφετηρίες των διαδρομών. Επίσης, ιδιαίτερα εκδηλωτικοί κατά τη διαδρομή ήταν οι «συνοδοιπόροι» μας, δημοσιογράφοι που κάλυψαν το γεγονός, αλλά και οι συνοδοί-διοργανωτές της σκυταλοδρομίας. Αυτό με γέμισε αυτοπεποίθηση και σιγουριά πως υπάρχει ελπίδα! Μου θύμισε πως οι άνθρωποι θέλουν απλά κάποιον να μπει μπροστάρης και τότε γίνονται “ατρόμητοι στρατιώτες” και όλοι μαζί φέρνουν την πολυπόθητη “νίκη”».

Το μήνυμα προς εμάς & την COP27

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οφείλουν να μεταλαμπαδεύουν την γνώση στους νεότερους και αυτοί με την σειρά τους να προσπαθούν αδιάκοπα να κάνουν πράξη το καλό για όλους και για το σπίτι μας, τον πλανήτη». Αυτό είναι το μήνυμα που ο Αχιλλέας θα ήθελε να στείλει σε όλους μας, όχι μόνο στους ηγέτες τούτου του κόσμου που βρέθηκαν στην φετινή διάσκεψη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.