iStock

ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν έχεις τα μέσα να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο του μαστού; Η οργάνωση Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση-Στήριξη, βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες που έχουν ανάγκη.

Είναι φορές που δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις ένα κείμενο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα. Θα είμαι ειλικρινής. Θα ήθελα να μην υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης τέτοιων ομάδων. Αυτό, όμως, σε μια άλλη χώρα, σε έναν άλλο κόσμο.

Εδώ, σε αυτήν την χώρα, σε αυτόν τον κόσμο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μιλάμε για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην υγεία. Αναφέρουμε σε συνταγματικά άρθρα την υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει και να την προστατεύει. Όμως, τελικά, δεν έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε δομές, εξετάσεις, γιατρούς.

Εδώ, δημιουργείται η ανάγκη ύπαρξης ομάδων, που θα προσπαθήσουν να κλείσουν όσο μπορούν την ψαλίδα. Με όλες τις δυσκολίες που χρειάζεται να ξεπεράσουν. Με όλη την κούραση (σωματική και ψυχολογική) που χρειάζεται να διαχειριστούν. Εδώ δρα και η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., η Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση-Στήριξη.

Είχα και στο παρελθόν την χαρά να συνομιλήσω με τους ανθρώπους της. Τώρα, μου δίνεται για άλλη μια φορά η ευκαιρία μιας συζήτησης με τον Πρόεδρο της Εταιρίας, Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη.

– Για ποιον λόγο αποφασίσατε να ιδρύσετε την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση-Στήριξη;

Δουλεύοντας πάνω από 30 χρόνια στον τομέα της υγείας, διαπίστωσα ότι υπάρχουν γυναίκες που αδυνατούσαν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της νόσου του μαστού τους. Με την κρίση του 2009-2010 η κατάσταση επιδεινώθηκε κι αυτό με οδήγησε στην απόφαση να ιδρύσω την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., για να μπορέσουμε να προσφέρουμε, αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, βοήθεια (ιατρική περίθαλψη) σε αυτές τις γυναίκες πιο οργανωμένα, συντονισμένα και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση-Στήριξη

– Ποια είναι η δυναμική της Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρίας σήμερα;

Το 2010 ξεκίνησα την «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.» με άλλους 5 συναδέλφους. Σήμερα, αποτελείται από περισσότερους από 140 γιατρούς, που υποστηρίζουν εθελοντικά το έργο. Έχουμε, επίσης, πάνω από 1.000 μέλη, ανάμεσά τους και πρώην ασθενείς, που είναι ευαισθητοποιημένοι, ζουν το έργο από κοντά και το στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Έως σήμερα, η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. έχει αντιμετωπίσει χειρουργικά, κλινικά και θεραπευτικά πάνω από 250 γυναίκες με καρκίνο στο μαστό, άπορες, ανασφάλιστες, από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, οικονομικά αδύναμες. Εμείς, ως εθελοντές γιατροί, αναλαμβάνουμε χωρίς αμοιβές χειρουργεία και ιατρική παρακολούθηση, ενώ η Εταιρία καλύπτει διαγνωστικές εξετάσεις, προεγχειρητικούς ελέγχους, σταδιοποιήσεις της νόσου, ελέγχους παρακολούθησης πορείας της νόσου, και ό,τι άλλο απαιτείται ανά περίπτωση.

Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση-Στήριξη
13.12.2013 Ekdilosi Silogou EMEIS gia ton karkino tou mastou

Έντεκα χρόνια τώρα, οργώνουμε την Ελλάδα με τους εθελοντές γιατρούς, στοχεύοντας στην αφύπνιση των γυναικών γύρω από τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Παρέχουμε δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού στον γενικό πληθυσμό, ειδικά σε δυσπρόσιτα μέρη, όπου μας καλούν τα Κέντρα Υγείας και οι τοπικοί φορείς. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό έχουμε εξετάσει πάνω από 8.000 γυναίκες με υπερηχογραφήματα μαστού και κλινική εξέταση σε όλη την Ελλάδα, από τη βόρεια χερσαία έως τη νότια νησιωτική χώρα. Κόνιτσα, ορεινά χωριά Ξάνθης και Κομοτηνής, Μάνη, Μολάους, Αμύνταιο Φλώρινας, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Ορεινά χωριά Πίνδου, Λέρος, Κάλυμνος, Νεάπολη Βοϊών, Φυλακές γυναικών Θήβας, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Άσυλο Ανιάτων Κυψέλης, Σκύρος. Αυτά είναι κάποια από τα μέρη που έχουμε επισκεφτεί.

Δεν θα μπορούσαμε, ωστόσο, να παραλείψουμε τα επιστημονικά μας συνέδρια και τις ιατρικές και νοσηλευτικές εκπαιδεύσεις που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς διακοπή, με στόχο την προαγωγή της ίδιας της επιστήμης, αλλά και τη βέλτιστη κατάρτιση γιατρών και νοσηλευτών στη διαχείριση ενός ογκολογικού ασθενή.

– Τι κρατάτε στη μνήμη μας από τις ιστορίες που έχετε βιώσει και την επαφή σας με τους ασθενείς;

Οι ιστορίες των ασθενών μας είναι εντελώς προσωπικές και τις μοιραζόμαστε μόνο μαζί τους. Ωστόσο, κρατήστε αυτό, ότι πολλές ασθενείς μας, ανεξάρτητα από το ιατρικό κομμάτι, μας ευχαριστούν για τη ζεστή αγκαλιά που εισέπραξαν από την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση-Στήριξη. Φράσεις, όπως: «…μου δώσατε πίσω τη χαμένη μου αξιοπρέπεια», «…με τον τρόπο που με αντιμετωπίσατε με κάνατε να πιστέψω ότι όλο αυτό το αξίζω», θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά μας.

– Τι δυσκολίες συναντάτε στη διεκπεραίωση του έργου σας;

Όταν υπάρχει πάθος για αυτό που κάνεις, ξεπερνάς όλες τις δυσκολίες, ακόμα και τις οικονομικές.

– Πώς φαντάζεστε την εξέλιξη της Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρίας;

Η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. από την ίδρυσή της διατηρεί χαμηλό προφίλ. Αυτό είναι προσωπική μου φιλοσοφία-απαίτηση και το έχω περάσει σε όλους τους συνεργάτες μας. Επιθυμία μου δεν είναι η Εταιρία να γίνει κάτι «μεγάλο». Επιθυμία μου είναι να μπορούμε να συνεχίζουμε να παρέχουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες στον οικονομικά ευάλωτο πληθυσμό, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα.

Η ανάγκη για εθελοντική δράση θα υπάρχει πάντα κι αυτό πηγάζει από την ψυχή του καθ’ ενός από εμάς. Το ιδανικό κράτος δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

– Τι σημαίνει εθελοντική προσφορά για όλους εσάς στην Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία;

Εθελοντική προσφορά για την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. είναι το πάθος, ο ζήλος, η αγάπη που πηγάζει από την ψυχή να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη. Όσον αφορά στον χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται, για μας είναι μη μετρήσιμα όταν βρισκόμαστε σε αποστολή!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.