ONIMATIONS: ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΞΗΓΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Η σειρά κινουμένων σχεδίων Onimations απευθύνεται σε ενήλικες που τους ενδιαφέρουν ζητήματα σχετικά με την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και τον μυστικισμό. Και είναι για τον δημιουργό της ένα μέσο για να εξηγήσει στον κόσμο εκτός Ιράν τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.

Όταν μπαίνεις στο κανάλι του Onimations στο YouTube, σε υποδέχεται ο υπέρτιτλος «Κινούμενα σχέδια για το Ζεν και την Ψυχολογία». Και πράγματι, το πρώτο βίντεο έχει θέμα «Πώς να αντιμετωπίσεις τον ανθρώπινο πόνο». Όπως όμως επισημαίνει ο δημιουργός του, Mehran Sanei, με το που ανέβηκε online, τον Σεπτέμβριο του 2022, «ξεκίνησε στο Ιράν το κίνημα Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Και η θεματολογία του Onimations επεκτάθηκε σε ζητήματα πιο πολιτικά και κοινωνικά, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα.

Ο Mehran Sanei είναι Ιρανo-Βρετανός, καλλιτεχνικός διευθυντής και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, με έδρα το Κέιμπριτζ της Αγγλίας και τη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Το δεύτερο βίντεο του Onimations είχε τίτλο «Γιατί διαδηλώνουν οι Ιρανοί», και έγινε σε συνεργασία με την Ιρανο-Βρετανή ηθοποιό Nazanin Boniadi, η οποία παίζει στη σειρά «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης».

«Αυτό το μικρού μήκους animation εξηγεί κάποιους από τους λόγους για τους οποίους διαδηλώνουν οι Ιρανοί», μου λέει ο Mehran Sanei. «Απευθύνεται σε μη Ιρανούς που ίσως πιστεύουν ότι το βασικό θέμα των διαδηλώσεων είναι μόνο η υποχρεωτική χιτζάμπ. Χάρη στη Nazanin, το βίντεο έχει σχεδόν έξι εκατομμύρια views».

Mehran Sanei
O δημιουργός του Onimations, Mehran Sanei.
O δημιουργός του Onimations, Mehran Sanei.

Το Onimations και η ιρανική πραγματικότητα

«Για μένα και για άλλους Ιρανούς που ζουν στο εξωτερικό είναι προτεραιότητα να προβάλλουμε με κάποιο τρόπο στον κόσμο τη γενναιότητα του λαού μας και τη βαρβαρότητα της κυβέρνησης του Ιράν, και να προσπαθήσουμε να είμαστε η φωνή των Ιρανών στις δημοκρατικές χώρες», λέει χωρίς περιστροφές ο Mehran Sanei.

«Για μας, το να ασκούμε δημόσια κριτική στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γυρίσουμε στη χώρα μας όσο αυτό το καθεστώς είναι στην εξουσία. Το θάρρος και η γενναιότητα των Ιρανών διαδηλωτών που ρισκάρουν τη ζωή τους για να ελευθερώσουν τη χώρα μάς ενθαρρύνουν να κάνουμε ό,τι μπορούμε, κι ας είναι ένα τίποτα μπροστά στις θυσίες που κάνει ο λαός μας στο Ιράν».

Onimations

Το δημιουργικό background του Mehran Sanei

O Mehran Sanei πήρε μάστερ στον τρισδιάστατο σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων από το Academy of Art University του Σαν Φρανσίσκο το 2011. Έκτοτε, δουλεύει freelance.

«Είμαι διευθυντής της εταιρείας design PXL Creative στο Κέιμπριτζ», μου λέει. «Μαζί με τη γυναίκα μου, Samareh Azadi, ιδρύσαμε το Artistivo, ένα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης για καλλιτέχνες όλων των ειδών. Συμμετείχαμε στο The Big Pitch, έναν διαγωνισμό που γίνεται στο Κέιμπριτζ, κι έτσι κερδίσαμε ένα κομμάτι του αρχικού προϋπολογισμού για να στήσουμε αυτή τη start-up επιχείρηση».

To Onimations έχει και ιστοσελίδα και ο δημιουργός του το περιγράφει ως «μια σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες, με θέματα όπως η ψυχολογία, η φιλοσοφία και ο μυστικισμός. Δημιουργώ αυτά τα animation σε συνεργασία με συγγραφείς και εκδόσεις, εστιάζοντας σε περιεχόμενο που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο να μοιραστώ με άλλους».

Τον ρωτάω γιατί επέλεξε τους συγκεκριμένους θεματικούς άξονες. «Με ενδιαφέρουν γιατί μας βοηθούν να εξελισσόμαστε ως ενσυνείδητοι άνθρωποι», απαντάει. «Έφτιαξα το πρώτο animation σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ram Dass. Ο Ram Dass ήταν ένας Αμερικανός πνευματικός δάσκαλος και συγγραφέας που πέθανε το 2019. Διάλεξα ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ, με τίτλο Πώς να γίνεις κανένας: Οι βασικές διδασκαλίες του Ram Dass.

»Ο αριθμός των ανθρώπων που αποθήκευσε το βίντεο στο instagram με καθησύχασε. Σήμαινε ότι το στιλ που επέλεξα ήταν κατάλληλο για τους ενήλικες θεατές στους οποίους απευθύνομαι».

Η αισθητική του Onimations

Όπως εξηγεί ο Mehran Sanei, η αισθητική των χαρακτήρων του Onimations είναι επηρεασμένη από τις παραδοσιακές αφρικάνικες μάσκες, τις οποίες πάντα έβρισκε συναρπαστικές. «Αν και η ιστορία τους ξεκινάει από την εποχή του λίθου, φαίνονται πολύ σύγχρονες και αρέσουν σε ανθρώπους που ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα», λέει ο ίδιος.

O Mehran Sanei.
O Mehran Sanei.
O Mehran Sanei.

«Για να δημιουργήσω τους χαρακτήρες και άλλα στοιχεία του Onimations χρησιμοποιώ μικρο-φωτογραφίες εντόμων, μούχλας και μικρών υδρόβιων πλασμάτων. Είμαι ευγνώμων στους φωτογράφους που μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφίες τους για να δημιουργήσω αυτό το στιλ animation».

Onimations
Χαρακτήρες από τα βίντεο του Onimations και οι φωτογραφίες που τους ενέπνευσαν.
Χαρακτήρες από τα βίντεο του Onimations και οι φωτογραφίες που τους ενέπνευσαν.

Οι υφές και οι χρωματικές παλέτες του είναι εμπνευσμένες από τα παραδοσιακά καταλανικά πλακάκια που συναντάει κανείς Βαρκελώνη.

πλακάκια
Καταλανικά πλακάκια.
Καταλανικά πλακάκια.

Οι συνεργασίες

Εκτός από την ηθοποιό Nazanin Boniadi, ο δημιουργός του Onimations έχει ενώσει τις δυνάμεις του και με άλλες προσωπικότητες που βοηθούν να διαδοθεί το μήνυμα.

«Είναι τιμή μου που έχω συνεργαστεί για το θέμα των Ιρανικών διαδηλώσεων με την Ιρανο-Γαλλίδα ηθοποιό Golshifteh Farahani, υποψήφια στο φεστιβάλ των Καννών, και τον δημοφιλή Αμερικανό συγγραφέα Robert Greene», επισημαίνει.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο θα συνεχίσω να κάνω animation. Ενδιάμεσα σε αυτά τα βίντεο, συνεργάστηκα με τον Yuval Noah Harari, συγγραφέα του Sapiens, πάνω στο θέμα Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας καλής ιστορίας. Η συνεργασία μου με τον Harari στο τρίτο μου βίντεο ήταν μια όμορφη έκπληξη για μένα. Έπονται κι άλλες συνεργασίες, αλλά θα προτιμούσα να μη μιλήσω για αυτές πριν τη δημοσίευσή τους».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.