Πάνος Γιαννακόπουλος / 24MEDIA

ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΤΙΚΑ: «ΔΕΝ ΖΗΤΑΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2024»

Λίγο πριν το τέλος του 2023, η Θάλεια Ματίκα μιλάει στο OW για τη δουλειά, την οικογένειά της, όσα έζησε αυτή τη χρονιά και καταλήγει ότι δεν «ζητάει τίποτα από το 2024».

Η Θάλεια Ματίκα έχοντας δημιουργήσει ένα πλαίσιο δημιουργίας και καλλιτεχνικής επιμονής –μαζί με τον σύζυγό της Τάσο Ιορδανίδη– σε έργα που αφορούν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και το κοινό, διαπρέπει/διαπρέπουν για άλλη μία χρονιά επί σκηνής.

Αυτή την εποχή παίζει, σκηνοθετεί, φροντίζει την οικογένειά της και κάνει παρέα με τις φίλες της τις... συνταξιούχες, όπως τις λέει, κάποιες υπέροχες γυναίκες που συναντιούνται στο γυμναστήριο, μιλούν και της δίνουν κουράγιο, αλλά ποτέ συμβουλές.

Η Θάλεια Ματίκα και το «φακντ απ»

Το 2023 υπήρξε γενναιόδωρο μαζί μου. Μου χάρισε ένα σπουδαίο δώρο, το «φακντ απ». Είναι το θεατρικό έργο που έγραψε ο Τάσος Ιορδανίδης και που σκηνοθετώ έχοντας δύο νέους πρωταγωνιστές, την Αφροδίτη Λιάντου και τον Διονύση Παπανδρέου. Η συνύπαρξή μας έδωσε ζωή σε κάτι που είναι, για εμένα, σπουδαίο. Φτιάξαμε μία παράσταση που έχει αγαπηθεί πολύ και μέχρι στιγμής έχουν δέσει όλα άρτια. Ό,τι είχα στο μυαλό έγινε – έτσι απλά. Χωρίς προβλήματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Είναι μία δουλειά που έχει πολλή αγάπη και μου δίνει τεράστια χαρά.

Θάλεια Ματίκα
Πάνος Γιαννακόπουλος / 24MEDIA

Μαμά και στη δουλειά

Στη συνεργασία μου με την Αφροδίτη και τον Αλέξανδρο έγινα και πάλι μαμά, η απόλυτη μαμά. Μου βγήκε η μαμαδίστικη συμπεριφορά του ναι μεν τους φροντίζω όλους, αλλά την ίδια στιγμή να τους δίνω και εντολές. Αυτό έχει να κάνει με το ότι έχω τελειώσει τη Γερμανική Σχολή και έχω κατάλοιπα αγάπης και ταυτόχρονα αυστηρότητας.

Να σκεφτείς ότι είμαι τόσο επίμονη σε κάποια πράγματα, ακόμα και στα απλά, που ο Αλέξανδρος, τον οποίο έχω τσακίσει με τις υποδείξεις και τις συμβουλές, μου λέει «ναι, μαμά θα το κάνω», όταν του υποδεικνύω πού πρέπει να βάλει τα ρούχα του όταν είναι στο καμαρίνι.

Τι άλλαξε το 2023;

Άλλαξα το 2023. Κάποια στιγμή πήγα να παίξω με τον Τάσο, στη θεατρική παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» και με ρώτησε «Τι έπαθες σήμερα;» Κατάλαβα ότι ασυνείδητα η επαφή μου με τη νέα γενιά –την Αφροδίτη και τον Αλέξανδρο– μου άνοιξαν υποκριτικές πόρτες που δεν τις είχα σκεφτεί μέχρι σήμερα. Οι πρόβες μαζί τους με ξεκλείδωσαν. Κάπως έτσι, το 2023 μού έδωσε και ένα επιπλέον δώρο.

Τα καθημερινά, τα ασήμαντα

Το 2023 κύλησε ήρεμα και ομαλά για την οικογένειά μου. Είμαστε καλά, υγιείς και με μία επαγγελματική ισορροπία – θα ήθελα η ζωή μας να συνεχίσει να έχει αυτή την πορεία. Είχαν προηγηθεί πολλές στιγμές αποφάσεων, κυρίως μετά την πανδημία. Ήταν η εποχή που άλλαξαν πολλά και κάποιες συνήθειες που υιοθέτησα εκείνο το διάστημα, τις κρατώ μέχρι και σήμερα.

Όταν συμβαίνουν τόσο σημαντικά γεγονότα γύρω σου, όταν επικρατεί ο πόνος και η θλίψη, δε μπορείς να αναλώνεσαι στα καθημερινά και τα μικρά. Κάπως έτσι έχω σταματήσει να γκρινιάζω, ή για να είμαι δίκαιη, προσπαθώ να περιορίζω όλο και πιο πολύ τη γκρίνια μου για πράγματα μικρά και ασήμαντα. Κρατώ τις δυνάμεις μου για τα σημαντικά, για τις μεγάλες δυσκολίες.

Θάλεια Ματίκα
Πάνος Γιαννακόπουλος / 24MEDIA

Οι φίλες, οι συνταξιούχες

Κάτι που άλλαξα στην καθημερινότητά μου αυτόν τον χρόνο είναι το ότι ξεκίνησα να γυμνάζομαι. Την άσκηση τη μισούσα και δεν καταλάβαινα όλους αυτούς που γυμνάζονταν καθημερινά και με αφοσίωση. Τώρα πια συνειδητοποιώ ότι η άσκηση είναι η κατάχρηση που οφείλουμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας μετά τα 40. Η γυμναστική σού αλλάζει την ζωή.

Επίσης είχα την ευκαιρία, στο γυμναστήριο που πηγαίνω, να συναντήσω κάποιες υπέροχες γυναίκες, τις φίλες μου τις συνταξιούχες, με τις οποίες συζητώ και περνώ ποιοτικό χρόνο. Κάθε πρωί, εκεί μαζί τους, νιώθω ότι είναι το απάγκιό μου. Βρίσκω χρόνο να απομονωθώ, να μιλήσω μαζί τους για θέατρο, κινηματογράφο, για ταξίδια, να μου πουν για το μπότοξ. Είναι φανταστικές! Έχοντας μεγαλώσει τα παιδιά τους, διασκεδάζουν και φροντίζουν τον εαυτό τους με αγάπη. Με ρωτούν για την καθημερινότητά μου και μου δίνουν κουράγιο, ποτέ όμως συμβουλές.

«Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 40»

Η καθημερινότητα της Θάλειας Ματίκα

Η καθημερινότητά μου έχει οικογενειακά τραπέζια, μπάνια το καλοκαίρι και βόλτες. Αυτή είναι η οικογενειακή μας ζωή. Όταν έγινα μητέρα, δεν ξεκίνησα έχοντας στο μυαλό μου να αφοσιωθώ και να γίνω η σούπερ μαμά. Η δημιουργία της οικογένειας δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά μου. Έγινε όμως και μεγαλώνοντας έχω φτάσει να είμαι «πιο κηδεμόνας πεθαίνεις». Το μόνο που ζητώ, το μόνο που επιθυμώ, είναι να είμαι με τα παιδιά μου.

Θάλεια Ματίκα
Πάνος Γιαννακόπουλος / 24MEDIA

Ο ρατσισμός και η ενσυναίσθηση

Και το 2023, όπως και κάθε χρόνο, το μόνο που θέλω είναι να μάθουν τα παιδιά μου να σέβονται. Δίνω μεγάλο αγώνα προκειμένου να έχουν υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης. Δεν θέλω να ακούγεται ούτε ένα ρατσιστικό σχόλιο για κάποιον άνθρωπο – ούτε στο πλαίσιο του αστείου και της πλάκας. Το κάνω σε βαθμό που κάποιοι με κοροϊδεύουν, αλλά για εμένα ο σεβασμός απέναντι σε κάθε άνθρωπο, είναι σπουδαίος.

Θάλεια Ματίκα: «Η δουλειά που κάνουμε είναι μια δουλειά για να ζήσουμε τα παιδιά μας»

Νιώθω ευγνωμοσύνη που ο κόσμος αγαπά τη δουλειά μας. Κάθε έργο που παρουσιάζουμε έχει σκέψεις και ανησυχίες που απασχολούν πρωτίστως εμένα και τον Τάσο. Το ότι μία μεγάλη μερίδα του κοινού ανταποκρίνεται και συγκινείται, είναι το πιο ωραίο δώρο.

Αγαπάμε πολύ την τέχνη μας, αλλά την ίδια στιγμή είναι όλα γειωμένα. Δεν κάνουμε κάτι σημαντικό, μην τρελαθούμε. Είναι μία δουλειά για να ζήσουμε τα παιδιά μας. Μια δουλειά όμως που την αγαπάμε πολύ, επενδύουμε σ' αυτήν, τη σεβόμαστε και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό με στόχο αυτό που κάνουμε να αφορά τον κόσμο. Έχουμε πάρει άλλωστε τα μαθήματά μας. Όταν χάνεται το μέτρο, κατεδαφιζόμαστε. Η επιτυχία δεν είναι μόνιμη και όλα πρέπει να έχουν μέτρο.

Το μεγάλο Πρωτοχρονιάτικο πάρτι του γάμου

Η Πρωτοχρονιά που δεν θα ξεχάσω είναι αυτή που μαζί με τον Τάσο κάναμε ένα μεγάλο, υπέροχο πάρτι για τον γάμο μας. Είχαμε παντρευτεί σε δημαρχείο και δεν είχαμε πολλούς καλεσμένους. Για να το γιορτάσουμε, λοιπόν, διοργανώσαμε ένα αξέχαστο πάρτι, για όλους

Η φετινή Πρωτοχρονιά

Δεν ζητάω τίποτα από το 2024 και δεν έχω κανέναν στόχο. Απλώς εύχομαι όλοι να μάθουμε να κοιτάζουμε, να νοιαζόμαστε και να σεβόμαστε τον διπλανό μας.

Info:

  • Φακντ-απ, του Τάσου Ιορδανίδη. Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα, Κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:30. Στο θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου
  • Θέλω να σου κρατάω το χέρι, (I want to hold your hand), του Τάσου Ιορδανίδη. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Στο θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.