ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ;

Με αφορμή την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλα εκείνα τα στέκια που μας κρατάνε σε επαφή με το βιβλίο και γιορτάζουμε μαζί τους.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία έχουν τη χάρη τους: τον βιβλιοπώλη ή τη βιβλιοπώλισσα που λατρεύει τα βιβλία και ξέρει τα γούστα του κάθε πελάτη, κανα-δυο υπαλλήλους που έχουν διαβάσει -έστω και διαγώνια- τα αναγνώσματα και μπορούν να καθοδηγήσουν τις επιλογές σου και, αν η ιδιοκτησία είναι «δικτυωμένη» στον χώρο των γραμμάτων, στην καθημερινότητά τους εντάσσουν επισκέψεις λογοτεχνών που έχουν κάτι να σου πουν.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία ζουν από εμάς για εμάς. Γι’ αυτό και στενοχωρηθήκαμε όλοι εμείς που τα αγαπάμε όταν μάθαμε ότι το «Αμόνι», στα Άνω Πετράλωνα κινδύνευσε να κλείσει μετά από είκοσι δύο χρόνια παρουσίας του στη γειτονιά.

Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και το βιβλιοπωλείο βάζει τα καλά του για να συμμετάσχει κι αυτό στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων που θα διαρκέσουν από τις 22 έως τις 27 Μαΐου.

Πώς γιορτάζει ένα βιβλιοπωλείο;

Για μια εβδομάδα πάνω από 100 μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας φιλοξενούν μοναδικές δράσεις για βιβλία προκειμένου να συνδεθούν με τους αναγνώστες της γειτονιάς τους και να αναδειχτούν ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και των τοπικών κοινωνιών. Παρά το μέγεθός τους -συνήθως είναι κυριολεκτικά μικρά- κάνουν χώρο για να υποδεχτούν συγγραφείς και εικονογράφους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις νέες τους δουλειές. Ανάμεσά τους η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Μακριδάκης, η Αλκυόνη Παπαδάκη, ο Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο Νικόλας Σεβαστάκης, ο Πάνος Σταθογιάννης, η Έρη Ρίτσου, η Γιώτα Τεμπρίδου, η Ευλαμπία Τσιρέλη και η Ελένη Ανδρεάδη.

Σαιξπηρικόν
Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν, στη Θεσσαλονίκη.
Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν, στη Θεσσαλονίκη.

Όλοι οι καλοί χωράνε σε αυτές τις γιορτές όπου εκτός από τις συζητήσεις, τις παρουσιάσεις βιβλίων και τα αφιερώματα, θα γίνουν πάρτι και προβολές. Οι μικροί αναγνώστες θα γιορτάσουν με δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και αφηγήσεις παραμυθιών σε αυτή την ανοιχτή γιορτή των βιβλιοπωλείων της γειτονιάς.

Βιβλιοπωλείο Λεμόνι
Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, στο Θησείο.
Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, στο Θησείο.

Μια γιορτή πολλοί εορτασμοί

Οι εκδηλώσεις που φιλοξενούν τα μικρά βιβλιοπωλεία, περιστρέφονται γύρω από προσεκτικά επιλεγμένους θεματικούς άξονες και αφορούν όχι μόνο τους δημοφιλείς συγγραφείς, αλλά και νέους και νέες δημιουργούς. Ακόμη εξερευνώνται άλλοι πολιτισμοί, ενδυναμώνονται οι διαφορετικές φωνές και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ενισχύεται η ενσυναίσθηση και αμφισβητούνται στερεότυπα και προκαταλήψεις και λόγω εποχής αναδεικνύεται η κλιματική κρίση και τα αίτιά της και αναζητούνται τρόποι επανασύνδεσής μας με τη Φύση.

Το πιο συγκινητικό κομμάτι των εκδηλώσεων τιτλοφορείται: «Βιβλία που μας δημιούργησαν». Εκεί αναζητούνται οι αναγνωστικοί τόποι που διαμόρφωσαν την ταυτότητά μας. Σας έρχεται κάποιο βιβλίο στον νου;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.