iStock

5 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ

Για να ανανεώσεις τον χώρο σου δεν χρειάζονται ούτε ακριβά αντικείμενα ούτε μεγαλεπήβολα σχέδια. Ξεκινήσε από αυτές τις απλές ιδέες οι οποίες δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα.

Η ανανέωση σε κάθε τομέα της ζωής είναι ζωτικής σημασίας και μια αδιαμφισβήτητη ανθρώπινη ανάγκη. Μια ανάγκη που ξέρουν να εκμεταλλεύονται όσοι «πουλάνε» ανανέωση με τη μορφή κάποιου καταναλωτικού αγαθού.

Η πρόκληση όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετική και πολύ στοχευμένη: πώς μπορούμε να ανανεώσουμε τον χώρο μας χωρίς να αγοράσουμε το παραμικρό καινούργιο αντικείμενο; Οι ιδέες που σας προτείνουμε είναι δοκιμασμένες και δίνουν πράγματι μια αίσθηση ανανέωσης, άλλη περισσότερο κι άλλη λιγότερο.

Το θέμα είναι ότι μπορεί να μην θέλουν χρήμα, θέλουν όμως κόπο και φαντασία. Οπότε διαλέξτε εκείνη που σας ταιριάζει για αρχή και συνεχίζετε όπως σας εξυπηρετεί.

Αλλάξτε θέση στα έπιπλα

Έστω ότι καναπές κοιτάζει το τζάκι, κάνοντας γωνία με τον άλλο καναπέ που κοιτάζει το παράθυρο και η τραπεζαρία βρίσκεται μπροστά στην είσοδο του σαλονιού. Αλλάζοντάς τους θέση μπορεί η τραπεζαρία να πάει μπροστά στο τζάκι και οι καναπέδες να σχηματίσουν μια όμορφη γωνιά (ο ένας με την πλάτη στην είσοδο, ώστε να δημιουργεί και ένα φυσικό διαχωριστικό). Ή μπορεί απλώς οι καναπέδες να τοποθετηθούν αντικριστά και ο πιο μικρός να περιορίζει το άνοιγμα της μπαλκονόπορτας.

Το κρεβάτι μπορεί να «αλλάξει» τοίχο και το τραπέζι της κουζίνας να τοποθετηθεί είτε στη γωνία είτε στο κέντρο του χώρου. Κοιτάξτε προσεκτικά τη διάταξη των επίπλων σας και σκεφτείτε όλους τους πιθανούς νέους συνδυασμούς, προτού επιλέξετε τον ιδανικότερο.

Να ανανεώσεις τον χώρο σου
iStock

Φέρτε το μπαλκόνι σας... μέσα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνα τους. Είναι όμως κι ένα ακριβό κεφάλαιο που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Ωστόσο το πράσινο αλλάζει εντελώς την αίσθηση του χώρου και έχει μοναδικά οφέλη στη διάθεσή μας. Για να μην ξοδέψετε λοιπόν ένα σωρό χρήματα σε νέα φυτά, μια ιδέα είναι να κόψετε μερικά από τις γλάστρες του μπαλκονιού.

Μπορεί να είναι απλώς λουλούδια ή ακόμη και μικρά κλωνάρια που θα αποξηράνετε (π.χ. λεβάντα ή φασκόμηλο). Μπορεί μεγαλύτερα κλαδιά που θα τοποθετήσετε σε βάζο πάνω στο τραπέζι ή και σε κάποια γωνία στο πάτωμα, αν είναι ψηλά. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάψετε γυμνά κλαδιά και να τα διακοσμήσετε!

Τέλος, υπάρχουν ορισμένα φυτά που είναι κατάλληλα τόσο για εξωτερικό όσο και για εσωτερικό χώρο, εφόσον τοποθετηθούν κοντά στο παράθυρο. Ένα μπονσάι, ένα γιούκα ή ένας φίκος Μπέντζαμιν μπορεί να μεταφερθούν κάλλιστα από έξω... μέσα. Συμβουλευτείτε τον γεωπόνο ή το φυτώριο απ' όπου τα έχετε προμηθευτεί.

Δημιουργήστε έναν τοίχο... τέχνης

Να ανανεώσεις τον χώρο σου
iStock

Επιλέξτε έναν τοίχο, ιδανικά στο σαλόνι, και συγκεντρώστε εκεί τα κάδρα ή τις φωτογραφίες σε κάδρα που έχετε διασκορπισμένα. Αν δεν είναι πολλά, μπορείτε να στολίσετε τον τοίχο σας με διάφορους τρόπους: ένα παλιό μαντήλι που θα τεντωθεί και θα στερεωθεί με 4 καρφιά, οι ζωγραφιές των παιδιών, ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό, ζωγραφισμένα πιάτα ή πήλινα. Οι ιδέες θα σας έρθουν κοιτάζοντας προσεκτικά τον χώρο σας.

Αλλάξτε θέσεις στα διακοσμητικά

Δεν μπορείτε να το φανταστείτε αν δεν το δείτε μπροστά σας, αλλά οι μικρές αλλαγές στα διακοσμητικά, δημιουργούν μεγάλη ανανέωση. Ακόμη και τα βιβλία μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ευφάνταστης διακόσμησης.

Να ανανεώσεις τον χώρο σου
iStock

Βάζα που μπορεί να φιλοξενήσουν τα μικρά φωτάκια των Χριστουγέννων γίνονται φωτιστικά, χαλιά που αλλάζουν θέση, η συλλογή με τα κεριά που μπορεί να τοποθετηθεί σε μια κονσόλα, η ίδια η κονσόλα πίσω από τον καναπέ που μπορεί να πάει με όλες τις φωτογραφίες στον διάδρομο και άλλα τέτοια κόλπα, θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση που αποπνέει ο χώρος σας και το κυριότερο; Θα ανακόψουν τη λαχτάρα σας για ψώνια!

Πετάξτε όσα δεν χρειάζεστε

Κι όμως το decluttering είναι ανανεωτικό όχι μόνο επειδή θα σας φτιάξει τη διάθεση, αλλά και επειδή θα ανανεώσει πράγματι τον χώρο, εφόσον είναι γενναίο. Το decluttering που θέλουμε εδώ είναι εκείνο που θα δώσει αέρα λιτότητας στο σπίτι, αδειάζοντας πάγκους και επιφάνειες, κάνοντας την κουζίνα να δείχνει «άδεια» και το δωμάτιο σχεδόν... ξενοδοχειακό. Για να δώσετε μια πρώτη «ανάσα» στο σπίτι, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα 6 αυτά αντικείμενα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.