iStock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΙΑ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΟΤΕ

Θέλεις όταν είσαι στο αεροπλάνο να νιώθεις σαν στο σπίτι σου; Να κάνεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου; Για ξανασκέψου το! Μια ειδικός μοιράζεται 5 πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ ένας αεροσυνοδός ως επιβάτης στο αεροπλάνο.

Μερικές φορές τα αεροπλάνα μπορεί να είναι πολύ άβολα μέρη για να κάνεις το οτιδήποτε. Από το να κοιμηθείς και να απλώσεις τα πόδια σου στον χώρο μπροστά από το κάθισμα μέχρι το να γράψεις ένα κείμενο στο λάπτοπ σου. Παράλληλα, όταν είσαι «στον αέρα» κάποια πράγματα παραμένουν ανεξήγητα, όπως για παράδειγμα το γιατί υπάρχουν ακόμα ενδείξεις «μην καπνίζετε» ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Στην αρχή κάθε δρομολογίου, το πλήρωμα καμπίνας δεσμεύεται ότι θα κάνει το ταξίδι μια όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη εμπειρία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι επιβάτες που φαίνεται να έχουν απαιτήσεις από τους αεροσυνοδούς αλλά και το αντίστροφο.

Η Sara Nelson, πρόεδρος της Ένωσης Αεροσυνοδών στις Ηνωμένες Πολιτείες (επίσημη ονομασία «Association of Flight Attendants-CWA, AFL–CIO»), μοιράστηκε στο TODAY ορισμένες συμβουλές αναφέροντας 5 πράγματα που οι αεροσυνοδοί δεν θα έκαναν ποτέ ως επιβάτες στο αεροπλάνο.

1. Μην περιμένετε από τους αεροσυνοδούς να διαβάσουν το μυαλό σας

Η Nelson εξηγεί γιατί είναι σημαντικό οι επιβάτες να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφείς στις απαντήσεις τους προς τους αεροσυνοδούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι όταν ο/η αεροσυνοδός περπατάει στον διάδρομο για να πάρει τις παραγγελίες των επιβατών, καλό θα ήταν εκείνοι να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι στις προτιμήσεις τους, έτσι ώστε να διευκολύνουν την εξυπηρέτηση. «Αλλά κυρίως, βγάλτε τα ακουστικά σας για ένα λεπτό, δώστε προσοχή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους επιβάτες», τονίζει η ειδικός.

αεροπλάνο
iStock

2. Να θυμάστε ότι το αεροπλάνο δεν είναι το σπίτι σας

Το να βγάζουμε τα παπούτσια σε μια πτήση, ιδιαίτερα αν πρόκειται να διαρκέσει πολλές ώρες, μοιάζει φυσιολογικό. Αν και πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, η Nelson εξήγησε γιατί οι επιβάτες πρέπει να κόψουν αυτή τη συνήθεια. «Είναι πρόβλημα επειδή δημιουργεί απίστευτες συγκρούσεις, είναι αηδιαστικό και επίσης, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο».

Ειδικότερα, εκτός από το ότι μπορεί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε βακτήρια και μολύνσεις, καθώς τα αεροπλάνα μπορεί να μην απολυμαίνονται τόσο σχολαστικά, το να βγάζετε τα παπούτσια κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι επίσης επικίνδυνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πρώτον, γιατί κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κατάστασης τα παπούτσια μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδια που θα φράξουν τον δρόμο προς την έξοδο από το αεροσκάφος. Και δεύτερον, γιατί αν τα πόδια σας δεν καλύπτονται σωστά, τα αφήνετε εκτεθειμένα σε ένα σωρό επικίνδυνα υλικά που μπορεί να υπάρχουν στον διάδρομο του αεροσκάφους, όπως σπασμένα γυαλιά ή μεταλλικά αντικείμενα.

3. Δείξτε σεβασμό στον επιβάτη του μεσαίου καθίσματος

Πράγματι, σχεδόν κανείς δεν προτιμάει να κάθεται στη μεσαία θέση αλλά σε όλους μας έχει συμβεί να βρεθούμε εκεί κάποια στιγμή. Η Nelson μάς συμβουλεύει να είμαστε διακριτικοί με τον επιβάτη της μεσαίας θέσης, όταν εμείς καθόμαστε στο παράθυρο ή τον διάδρομο.

Από τη μία, η θέση στο παράθυρο έχει το προνόμιο της θέας αλλά και λίγο χώρο για να ακουμπήσει ή να κοιμηθεί κανείς, και από την άλλη, όποιος κάθεται στη θέση που βλέπει προς τον διάδρομο μπορεί να σηκωθεί με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία. Γι' αυτό, το άτομο που κάθεται στη μεσαία θέση δικαιούται να έχει το υποβραχιόνιο! 

4. Κρατήστε δεμένη τη ζώνη ασφαλείας καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης

Η ειδικός συνιστά να έχουμε πάντα δεμένη τη ζώνη ασφαλείας, ακόμα και όταν η προειδοποίηση πάνω από το κάθισμά μας είναι σβηστή. «Οι πιλότοι κάνουν πολύ καλή δουλειά προσπαθώντας να μας προειδοποιήσουν όταν πρόκειται να υπάρξουν αναταράξεις, αλλά μερικές φορές αυτές έρχονται χωρίς καμία προειδοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση ξαφνικών αναταράξεων οι επιβάτες που δεν έχουν δεμένη τη ζώνη ασφαλείας τους μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά, γεγονός που έχει συμβεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια πτήσεων.

αεροπλάνο
iStock

5. Μην έχετε μαζί σας στο αεροπλάνο φαγητά που μυρίζουν άσχημα

Όταν κάνει κανείς ένα μεγάλο ταξίδι, όπως αυτό που πραγματοποίησα εγώ πέρυσι στα νησιά Αζόρες, τότε σίγουρα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με σνακ, βιβλία και μουσική. Ωστόσο, όπως και στο γραφείο, έτσι και στο αεροπλάνο, προτιμήστε να μην έχετε μαζί σας φαγητά και σνακ που μυρίζουν έντονα ή άσχημα. Αποφύγετε, για παράδειγμα, ένα σάντουιτς με αβγοσαλάτα (αν και είναι πεντανόστιμο). Επειδή βρισκόμαστε σε ένα κλειστό περιβάλλον με ανακυκλωμένο αέρα, δεν είναι καλό να μυρίζει άσχημα, εξηγεί η Nelson.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.