iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ

Αν θες σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο, δεν χρειάζεται να περάσεις ατέλειωτες ώρες μέσα στους τέσσερις τοίχους για να το καταφέρεις.

Αν κάθε μήνα υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα έχεις ένα πιο καθαρό και οργανωμένο σπίτι, αλλά δυσκολεύεσαι να πετύχεις τον στόχο σου, ίσως να σου πέφτει δύσκολο το να βάζεις μπρος μεγάλα πρότζεκτ, όπως η οργάνωση ολόκληρου του σπιτιού.

Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει είναι τα μικρά βήματα, τα baby steps, που λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Η λύση μπορεί να βρίσκεται στο να σπάσεις τις δουλειές του σπιτιού σε… κομμάτια, για να μην σου πέσουν όλα μαζεμένα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

1. Πάρε κάτι στα χέρια

Μια καλή στρατηγική για να κρατάς το σπίτι σχετικά καθαρό και οργανωμένο είναι να μην πηγαινοέρχεσαι άσκοπα πέρα δώθε με άδεια χέρια, αλλά πάντα να κουβαλάς κάτι που δεν βρίσκεται στη θέση του. Αυτό μπορεί να είναι ένα βρώμικο ποτήρι στο τραπέζι ή ένα παιχνίδι στο πάτωμα. Έτσι, θα μπορέσεις να αποτρέψεις τη δημιουργία σωρών από πράγματα. Μπορείς επίσης να έχεις δύο καλάθια στις δύο αντίθετες πλευρές του σπιτιού, στα οποία θα βάζεις αντικείμενα που δεν ανήκουν εκεί που τα βρήκες. Έτσι, θα μειώσεις τις πολλαπλές διαδρομές για να επιστρέψεις τα πράγματα στη θέση τους.

σπίτι καθαρό
iStock

2. Ένα σπίτι χρειάζεται να είναι καθαρό και ψηλά

Ακόμη και οι πιο τακτικοί άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν να καθαρίσουν σημεία ή πράγματα που βρίσκονται πάνω ή κάτω από το επίπεδο των ματιών τους. Οι γωνίες των ταβανιών, το πάνω μέρος από τις κάσες στις πόρτες, τα ψηλά ράφια είναι σημεία που συχνά παραμελούμε. Για να αποφύγεις εκεί τη συγκέντρωση σκόνης (καθώς και το να απλωθεί στο υπόλοιπο σπίτι), μπορείς να προμηθευτείς ένα φτερό ξεσκονίσματος με τηλεσκοπικό κοντάρι και μια μικρή σκάλα.

σπίτι καθαρό

3. Φτιάξε ένα giveaway κουτί

Μήπως έχεις μια τσάντα που δεν χρησιμοποιείς πια; Ένα τζιν παντελόνι που έχεις να φορέσεις τρία χρόνια; Παπούτσια που δεν κάνουν στα παιδιά σου; Μην τα βάλεις πίσω στη θέση τους. Συγκέντρωσέ τα όλα μαζί σε ένα καλάθι στην άκρη ενός δωματίου. Όταν μαζευτούν αρκετά, τότε πήγαινέ τα σε μια οργάνωση που τα έχει ανάγκη ή, αν είναι σε κακή κατάσταση, πήγαινέ τα στους κατάλληλους κάδους ανακύκλωσης.

4. Για καθαρό σπίτι ξεκίνα από τα μικρά

Αν φαντάζεσαι ότι θα καθαρίσεις και θα τακτοποιήσεις το σπίτι σου τόσο εύκολα όσο το παρουσιάζει η Marie Kondo, τότε λυπούμαστε, αλλά μάλλον θα απογοητευτείς. Τα πράγματα στο σπίτι σου δεν συγκεντρώθηκαν μαγικά εν μία νυκτί. Έτσι, δεν θα εξαφανιστούν μαγικά. Καλύτερα, λοιπόν, να κάνεις ένα βήμα τη φορά. Μην κάνεις εκκαθάριση σε όλο το σπίτι, αλλά ξεκίνα με τη ντουλάπα σου ή την παπουτσοθήκη.

σπίτι καθαρό
iStock

5. Για μπάνιο που αστράφτει

Ο πιο εύκολος τρόπος να διατηρήσεις το μπάνιο σου καθαρό, χωρίς μούχλα και λεκέδες από αφρό και νερό, είναι να προμηθευτείς έναν χειροκαθαριστήρα τζαμιών σιλικόνης (θα τον βρεις και ως Squeegee). Μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα κάνεις τα τοιχώματα του ντους ή της μπανιέρας σου να λάμπουν. Μάλιστα, επειδή είναι πολύ εύκολος στη χρήση, θα μπορείς να τον χρησιμοποιείς κάθε φορά που κάνεις μπάνιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.