iStock

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 2 ΣΟΥΗΔΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ

Για τάξη, ισορροπία και οργάνωση στο σπίτι, εμπνευστείτε από αυτές τις δύο σουηδικές πρακτικές.

Είναι γεγονός ότι ο σκανδιναβικός τρόπος ζωής αποτελεί πολλές φορές παράδειγμα προς μίμηση. Από τους Φινλανδούς, που θεωρούνται οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο και «παραδίδουν» σχετικά μαθήματα, μέχρι τους Σουηδούς και τα «Fredagsmys» αλλά και τους Δανούς με το «hygge», μπορούμε να μάθουμε και να υιοθετήσουμε πολλές καλές συνήθειες.

Γενικότερα, οι άνθρωποι του βορρά φημίζονται για το μοντέλο ζωής τους, αφού έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους ωφέλιμες πρακτικές όπως το Nordic Walking (ή αλλιώς σκανδιναβικό περπάτημα) ή το σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου.

Φυσικά, οι Σκανδιναβοί δεν θα μπορούσαν να μην φημίζονται για την οργάνωσή τους, δίνοντας έμφαση στην απλότητα, τη λειτουργικότητα, τον μινιμαλισμό και την ισορροπία.

σπίτι
iStock

Οργάνωσε το σπίτι με αυτές τις δύο σουηδικές μεθόδους

1. Το «Döstädning» υπόσχεται οργανωμένο σπίτι

Μπορεί την πρώτη φορά που θα ακούσουμε το σουηδικό «Döstädning» να μας φανεί ανατριχιαστικό ή μακάβριο, διαβάζοντας όμως περισσότερες σχετικές πληροφορίες συνειδητοποιούμε ότι κρύβει μια βαθύτερη φιλοσοφία.

Η λέξη «Döstädning» αποτελείται από δύο μικρότερες λέξεις: «dö», που σημαίνει πεθαίνω/θάνατος, και «städning», που σημαίνει καθάρισμα. Μεταφράζεται σε «καθάρισμα θανάτου» και ουσιαστικά αναφέρεται στο declutter και την οργάνωση των υπαρχόντων ενός ατόμου προκειμένου να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των αγαπημένων του προσώπων μετά τον θάνατό του, αφού εκείνοι δεν θα έχουν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο πραγμάτων.

Ο όρος διαδόθηκε από τη Σουηδή συγγραφέα Margareta Magnusson και το βιβλίο της «The Gentle Art of Swedish Death Cleaning». Η ιδέα πίσω από το döstädning δεν είναι μόνο να τακτοποιήσει κανείς –και να μειώσει– τα υπάρχοντά του, αλλά και να μάθει να αγαπάει τα αντικείμενα με νόημα και να διευκολύνει τους ανθρώπους που θα φροντίσουν τα πράγματά του αφού εκείνος πεθάνει. Η πρακτική αυτή αφορά την ταξινόμηση πραγμάτων αλλά και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ποια πράγματα πρέπει κανείς να κρατήσει, να πετάξει ή να δωρίσει προκειμένου να διατηρήσει ένα οργανωμένο σπίτι.

– Πώς να το εφαρμόσετε: Χωρίστε τα πράγματά σας σε κατηγορίες. Ξεκινήστε κάνοντας declutter σε ντουλάπες και συρταριέρες και αφήστε τα μικρότερα πράγματα και εκείνα με τα οποία έχετε συναισθηματικό δέσιμο για το τέλος. Ελέγξτε και επαναξιολογήστε τη σημασία που έχουν για εσάς ορισμένα αντικείμενα. Μην ξεχνάτε ότι όπως οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, έτσι μπορεί να αλλάξει η άποψή σας για το ποια αντικείμενα είναι απαραίτητα.

σπίτι
iStock

2. «Ordning och reda» σημαίνει τάξη και οργάνωση

Το «ordning och reda» είναι μια σουηδική φράση που μεταφράζεται σε «τάξη και τακτοποίηση» ή «οργάνωση και τάξη». Πρόκειται για μια μια έννοια που τονίζει τη σημασία της διατήρησης της τάξης σε διάφορες πτυχές της ζωής μας, όπως οι προσωπικές υποθέσεις, η εργασία και φυσικά το σπίτι μας! Η φράση συνοψίζει την αξία που αποδίδεται στην καθαριότητα, την αποτελεσματικότητα και το καλά οργανωμένο περιβάλλον στη σουηδική κουλτούρα.

Σύμφωνα με τις αρχές της παραπάνω φιλοσοφίας, κάθε αντικείμενο σε ένα σπίτι πρέπει να έχει μια καθορισμένη θέση. Όλα τα αντικείμενα πρέπει να έχουν τη θέση τους στον χώρο, κάνοντας πιο απλές τις διαδικασίες της οργάνωσης και της καθαριότητας. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο καθιστά έναν χώρο πιο όμορφο, αλλά προάγει και μια αίσθηση τάξης και ηρεμίας.

– Πώς να το εφαρμόσετε: Χρησιμοποιήστε ράφια ή ραφιέρες, κουτιά αποθήκευσης με ετικέτες και έπιπλα πολλαπλών λειτουργιών για να μεγιστοποιήσετε τον χώρο και να αποθηκεύεσετε τα αντικείμενα του σπιτιού. Επίσης, χρησιμοποιήστε διαχωριστικά για να οργανώσετε τα συρτάρια και τα ντουλάπια. Τέλος, προσπαθήστε να επιστρέφετε πάντα τα αντικείμενα στη θέση τους αμέσως μετά τη χρήση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.