iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να βάλεις μερικά φυτά στο γραφείο σου, εκτός από εκείνον που μάλλον φαντάζεσαι.

Ίσως έχεις ακούσει ότι τα φυτά στο γραφείο απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές, μειώνοντας την επίδρασή της επάνω σου. Υπάρχει όμως και μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση: Η φροντίδα των φυτών μπορεί να καλλιεργήσει την ανθεκτικότητά σου στην εργασία.

Η ψυχική ανθεκτικότητα, δηλαδή η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται σε αντιξοότητες και να ανακάμπτει από αυτές, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη ζωή. Στον εργασιακό χώρο, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας βοηθά τον εργαζόμενο να ξεπερνά εμπόδια και δυσκολίες, και να μειώσει το άγχος και την εργασιακή εξουθένωση.

Η κηπουρική στο χώρο εργασίας μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο ανάκαμψης, που συμβάλλει θετικά στην ευημερία και ανθεκτικότητα του εργαζόμενου, και κατά συνέπεια στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της διάθεσής του.

Γιατί να ξεκινήσεις να φροντίζεις ένα φυτό στο γραφείο

1. Μειώνει το άγχος

Η φροντίδα ενός φυτού, η επαφή δηλαδή με τη φύση, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι γνωστή ως ορμόνη του άγχους, και αυξάνει τη σεροτονίνη, ορμόνη της ευτυχίας. Συμβάλλει στην ηρεμία και γαλήνη, αλλά και τη συνειδητή παρουσία στο παρόν.

φυτά στο γραφείο
iStock

2. Καλλιεργεί αυτοπεποίθηση

Η φροντίδα και ανάπτυξη των φυτών χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Η παρατήρηση της ανάπτυξης προσφέρει αίσθημα ικανοποίησης και ενδυνάμωσης. Η αντιμετώπιση δυσκολιών στην φροντίδα των φυτών καλλιεργεί την ικανότητα στην προσαρμογή, αλλά και την αυτοπεποίθηση.

3. Διαχείριση χρόνου

Η κηπουρική στο γραφείο χρειάζεται οργάνωση και προγραμματισμό. Καλλιεργείται έτσι η υλοποίηση στόχων και η ουσιαστική διαχείριση του εργασιακού χρόνου.

φυτά στο γραφείο
iStock

4. Ενίσχυση ομαδικότητας

Η ανταλλαγή σκέψεων, η υποστήριξη της ομάδας αλλά και ο καταμερισμός ευθυνών κατά τη διάρκεια της κηπουρικής μπορεί να γίνει η αφορμή για την καλύτερη συνεργασία μιας ομάδας.

5. Καλλιέργεια προσαρμοστικότητας

Οι δυσκολίες που θα προκύψουν στην φροντίδα των φυτών και η αντιμετώπισή τους βοηθούν στην ανάπτυξη της προσαρμοστικότητας και της ψυχικής ανθεκτικότητας. Η παρατήρηση του κύκλου ζωής στη φύση και η προσαρμογή στις αλλαγές των εποχών ωφελούν στη δημιουργία νέας οπτικής για την αντιμετώπιση δυσκολιών.

Πώς μπορείς να ασχοληθείς με την κηπουρική στο γραφείο

– Ο κήπος του γραφείου

Στον χώρο που εργάζεσαι πρόσθεσε μερικές μικρές γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου. Προτίμησε φυτά που είναι εύκολα στην φροντίδα και μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στις συνθήκες του χώρου.

κήπος του γραφείου
iStock

– Δημιουργία κηπουρικής ομάδας

Μαζί με άλλους συναδέλφους, επιλέξτε υπάρχοντα φυτά ή δημιουργήστε τον δικό σας εσωτερικό κήπο. Φτιάξτε ένα πλάνο φροντίδας των φυτών και μοιράστε αρμοδιότητες. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα της εβδομάδας που θα συγκεντρώνεστε και θα ανταλλάσσετε σκέψεις και ιδέες για τη φροντίδα των φυτών. Μπορείτε να δημιουργήστε ένα ημερολόγιο κηπουρικής, ώστε να καταγράφετε τις παρατηρήσεις, τα συναισθήματα και την πρόοδο της ανάπτυξης των φυτών.

– Ημέρα κηπουρικής

Οργάνωσε μαζί με την ομάδα σου μια βόλτα σε ένα φυτώριο. Επιλέξτε μαζί τα φυτά που θα τοποθετήσετε σε χώρο του γραφείου. Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα υλικά που χρειάζεστε και επιλέξτε τη μέρα που θα αφιερώσετε για να τοποθετήσετε τα φυτά στο χώρο εργασίας σας. Αυτή τη μέρα μπορείς να προτείνεις να συνοδεύσετε την κηπουρική με αρωματικό τσάι και τα αγαπημένα γλυκίσματα της ομάδας.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.