Unsplash Camylla Battani

6 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΟΥ

Μήπως έχεις παρατηρήσει ανήσυχη συμπεριφορά στον σκύλο σου; Ο σκύλος, όπως και ο άνθρωπος, μπορεί να βιώσει έντονο άγχος και αυτό συνήθως φαίνεται στη συμπεριφορά του. Ο ιδιοκτήτης είναι εκείνος που θα πρέπει να τον βοηθήσει να το ξεπεράσει και υπάρχουν διάφορες μέθοδοι γι' αυτό.

Πράγματι, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να πάσχουν από άγχος. Παρόλο που δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα, ορισμένες φορές θεωρείται υγιές και φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν το άγχος του σκύλου σας δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικά και άλλα ζητήματα.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χαλαρώσει και να αποβάλλει το άγχος του; Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που καλό θα ήταν να δοκιμάσετε αν έχετε κι εσείς έναν αγχωμένο τετράποδο χνουδωτό συγκάτοικο.

Τι χρειάζεται ο σκύλος σας όταν νιώθει αγχωμένος

- Εντάξτε τη γυμναστική στο πρόγραμμά του

Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει άγχος αποχωρισμού, η άσκηση μπορεί να αποδειχθεί πολύ ευεργετική για την ψυχολογία του!

Όπως και στους ανθρώπους, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους. Το άγχος μπορεί να εκτονωθεί με μια μεγάλη βόλτα, ή με παιχνίδια στο πάρκο ή την εξοχή.

- Αυξήστε τη σωματική επαφή μαζί του

Είναι σημαντικό να συνδεθείτε με τον σκύλο σας, να έχετε σωματική επαφή και να επικοινωνείτε μαζί του.

Ιδιαίτερα καταπραϋντικά μπορούν να λειτουργήσουν τα αγγίγματα και οι αγκαλιές από τον ιδιοκτήτη. Δοκιμάστε να τον πάρετε στα χέρια σας, να ξαπλώσετε μαζί στον καναπέ και να του κάνετε χάδια.

σκύλος
Unsplash Eric Ward

- Δοκιμάστε το μασάζ

Ένα χαλαρωτικό μασάζ μπορεί να ηρεμήσει ακόμα και τον πιο ανήσυχο άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους! Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως, δεν είναι. Επειδή το άγχος προκαλεί μυϊκή ένταση, η θεραπεία με μασάζ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

- Γνωρίστε την τεχνική της μουσικοθεραπείας

Ως γνωστόν, οι ήχοι συμβάλλουν στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής μας ισορροπίας. Ειδικότερα, η μουσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας κάνει να νιώσουμε λιγότερη δυσφορία σε δύσκολες ή στεσογόνες καταστάσεις.

Η μουσική είναι εξίσου ευεργετική και για τους σκύλους και μπορεί να τους ανακουφίσει από τους ενοχλητικούς ή τρομακτικούς θορύβους. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το είδος μουσικής που έχει ιδιαίτερα χαλαρωτική επίδραση στους σκύλους είναι η κλασική μουσική! Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος μουσικής μπορεί να χαλαρώσει το σκύλο σας εάν είναι αγχωμένος, έχει άγχος αποχωρισμού ή χρειάζεται ύπνο.

σκύλος
Unsplash Avi Naim

- Δώστε στον σκύλο σας χώρο και χρόνο

Όταν ο σκύλος βρίσκεται σε μια στιγμή άγχους, ίσως χρειάζεται να του δώσετε λίγο χρόνο και χώρο για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Μπορείτε να τον αφήσετε σε έναν ασφαλή και ήσυχο χώρο για να ηρεμήσει ή να δημιουργήσετε μια «ατμόσφαιρα» στο χώρο, βάζοντας π.χ. απαλή μουσική και έχοντας χαμηλό φωτισμό.

Δείτε πώς θα αντιδράσει και αν θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρακτική, για να ξέρετε πώς να πράξετε την επόμενη φορά.

- Επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι μερικές φορές αναπόφευκτη, ιδιαίτερα όταν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν έχει αποτελέσματα. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ο ειδικός θα σας συμβουλέψει και θα σας προτείνει πρακτικές για να βοηθήσετε τον σκύλο σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.