iStock

ΑΚΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΕΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ

Ο αερισμός του παπλώματος είναι πιο σημαντικός από όσο φαντάζεσαι. Εφάρμοσε το παρακάτω hack και δες την ποιότητα του ύπνου σου να βελτιώνεται.

Μετά την ευρεία αποδοχή της σκανδιναβικής μεθόδου ύπνου, όπου το ζευγάρι κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι αλλά ο καθένας χρησιμοποιεί το δικό του σκέπασμα, άλλη μία τάση που σχετίζεται με τον ύπνο μας κι έχει τις ρίζες της στη σκανδιναβική κουλτούρα γίνεται viral στο TikTok: ο αερισμός του παπλώματος σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ρουτίνα καθαρισμού φαίνεται να βελτιώνει τον ύπνο. Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη του να απλώνεις το πάπλωμά σου στον δροσερό αέρα; Με ένα βίντεο στο TikTok, η Cecilia Blomdahl από τη Νορβηγία εξηγεί τη μέθοδο αυτή και συμβουλεύει να την επαναλαμβάνεις μία φορά την εβδομάδα.

Η πρακτική αυτή είναι εξαιρετική, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό το να πλένεις τα κλινοσκεπάσματά σου. Βέβαια, χάρη στον αερισμό τους θα μπορείς να παρατείνεις το διάστημα αυτό.

@sejsejlija Replying to @bksvincent I SWEAR by these tips in order to have amazing sleep 🙌😊🌛 #winteriscoming #sleephack #scandinaviansleephack #scandinaviansleepmethod #svalbard ♬ Clair de lune/Debussy - もつ

Πώς ωφελεί ο αερισμός του παπλώματος

  • Μείωση της υγρασίας: Κάθε βράδυ μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής χάνουμε νερό. Αυτή η υγρασία παγιδεύεται στο κρεβάτι, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την αναπαραγωγή ακάρεων σκόνης και μούχλας, που είναι επιβλαβή για την υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος. Ο αερισμός του παπλώματος μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τόσο της υγρασίας όσο και των αλλεργιογόνων.
  • Ρύθμιση της θερμοκρασίας: Η ζεστασιά του ήλιου και ο φρέσκος αέρας θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το πάπλωμά σου αφράτο για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Απομάκρυνση οσμών: Αν αερίζεις το πάπλωμά σου τακτικά, ιδίως τις ηλιόλουστες μέρες, το φως του ήλιου μπορεί να συμβάλλει στην απομάκρυνση τυχόν δυσάρεστων οσμών που προκαλούνται από τον ιδρώτα και τα έλαια που εκκρίνει το σώμα.
  • Απολύμανση: Κάτι ήξερε η μαμά και η γιαγιά που άπλωναν τα ρούχα στην ταράτσα. Η ακτινοβολία του ήλιου έχει απολυμαντικές ιδιότητες. Επομένως, ο αερισμός του παπλώματος δημιουργεί ένα φιλόξενο περιβάλλον ύπνου.
  • Βιωσιμότητα: Η συγκεκριμένη πρακτική είναι και φιλική προς το περιβάλλον. Ο τακτικός αερισμός μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του παπλώματος και να μειώσει την ανάγκη για πλύσιμο. Έτσι, εξοικονομείς νερό και ενέργεια.

αερισμός παπλώματος
iStock

Πόσο χρόνο χρειάζεται;

Μιας και περνάς περίπου το ένα τρίτο της ζωής σου στο κρεβάτι, το να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην φροντίδα του υπνοδωματίου σου είναι επένδυση και όχι αγγαρεία.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη σκανδιναβική μέθοδο, ο αερισμός του παπλώματος καλό είναι να διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες, για να αφρατέψει και να στεγνώσει. Αν έχεις πλύνει το πάπλωμα, θα χρειαστεί φυσικά πολύ περισσότερος χρόνος. Μπορεί στην επιφάνεια το πάπλωμα να μοιάζει στεγνό, αλλά εσωτερικά να μην είναι.

iStock

Κι αν δεν έχεις μπαλκόνι;

Αν βρέχει ή αν δεν έχεις εξωτερικό χώρο, μην ανησυχείς. Τράβα το πάπλωμα μακριά από τα σεντόνια, αφού σηκωθείς από το κρεβάτι και άνοιξε ένα παράθυρο. Αυτό το μικρό βήμα στην πρωινή σου ρουτίνα θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αέρα και θα μειώσει την υγρασία που έχει παγιδευτεί κάτω από τα σεντόνια. Αν έχεις χώρο, μπορείς να τοποθετήσεις τα κλινοσκεπάσματα δίπλα σε ένα παράθυρο, έναν ανεμιστήρα ή έναν αφυγραντήρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.