iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΨΕΙΣ ΓΚΡΙ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ

Το γκρι είναι ένα χρώμα με απίστευτη γοητεία, που ήρθε για να μείνει. Ξέχνα, λοιπόν, το μπεζ και ανακάλυψε το χρώμα που θα αλλάξει το σπίτι σου.

Αν αποφασίσεις να κρατήσεις μίνιμαλ τον χώρο σου (τι θα έλεγες για declutter;), τότε το γκρι αρκεί για να δώσει στο σπίτι σου την αίσθηση ενός boutique hotel – ξέρεις, από αυτά που αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να έχουν τόσο όμορφη αίσθηση, την οποία δεν μπορείς να πετύχεις στο δικό σου διαμέρισμα.

Θυμάσαι την απόχρωση της μανόλιας; Αυτό το «σπασμένο» λευκό με μια μικρή δόση κίτρινου; Θα μπορούσες να την αποκαλέσεις και μπεζ ή να την παρομοιάσεις με το χρώμα του γάλακτος. Όποιες λέξεις κι αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις, η μανόλια είναι το χρώμα που είχες συνηθίσει να βλέπεις στους τοίχους των περισσότερων σπιτιών. Ανέδιδε κομψότητα και έδινε στον χώρο μια αίσθηση οικειότητας – σε αυτό συμφωνούσαν όλοι. Μέχρι που εμφανίστηκε το γκρι. Και όλα άλλαξαν.

Από τη στιγμή που σχεδιαστές, interior designers και αρχιτέκτονες ανακάλυψαν τη γοητεία του γκρι, το λευκό, το μπεζ και όλα όσα είχαμε συνηθίσει φαίνεται να εγκαταλείφθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

γκρι
iStock

Η επιτυχία του γκρι οφείλεται στους περίπου 50 διαφορετικούς τόνους του, που προσφέρουν το ιδανικό φόντο πάνω στο οποίο το φως μπορεί να κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα παιχνιδίσματα – αυτό δεν μπορείς να το πετύχεις με το μπεζ.

Σκέψου ότι το γκρι έχει τον ρόλο του χαμαιλέοντα. Μπορεί να λειτουργήσει ως μια ουδέτερη βάση για πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους στυλ διακόσμησης. Έχει παράλληλα μια εντυπωσιακή ικανότητα να κολακεύει οποιοδήποτε χρώμα στέκεται δίπλα του. Δες το συνδυασμένο με κίτρινο ή με το κόκκινο της σκουριάς και θα εντυπωσιαστείς.

γκρι
iStock

Πώς να βάλεις το γκρι στον χώρο σου

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην επιλογή της απόχρωσης του γκρι. Αυτό που χρειάζεται να λάβεις σίγουρα υπόψη σου πριν καταλήξεις, είναι το φυσικό φως που υπάρχει στο δωμάτιο. Μπορείς να παίξεις και να πειραματιστείς όσο θες με τις διάφορες αποχρώσεις του, έχε όμως στο μυαλό σου μια γενική αρχή: το «ψυχρό» φως ζητάει ένα πιο «ζεστό» γκρι και το αντίστροφο. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή σου θα παίξουν επίσης τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που υπάρχουν ήδη στον χώρο, αλλά και το στυλ διακόσμησης και η ατμόσφαιρα που επιδιώκεις να πετύχεις.

Σε χώρους μικρούς και όχι τόσο φωτεινούς, δοκίμασε ένα γκρι με μικρή δόση κίτρινου ή πορτοκαλί. Πολύ ωραία λύση είναι και ο συνδυασμός γκρι με μπεζ – έχει και όνομα, λέγεται greige και έχει φανατικούς οπαδούς λόγω της ουδέτερης φύσης του (ορισμένοι το έχουν δοκιμάσει και στα έπιπλα).

γκρι
iStock

Αν μιλάμε για διαμερίσματα με αρκετό φυσικό φως και μεγάλα δωμάτια, τότε αξίζει να δοκιμάσει κανείς μια μικρή δόση μπλε μέσα στο γκρι. Σημείωσε εδώ ότι το γκρι ταιριάζει γάντι με το φυσικό ξύλο (κάτι ξέρουν οι Σκανδιναβοί), ενώ όμορφες είναι και οι πινελιές μετάλλου (π.χ. ένα μεταλλικό διακοσμητικό ή ένα μεταλλικό φωτιστικό).

γκρι
iStock

Συνδυάζοντας μεταξύ τους διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι στον ίδιο χώρο έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς κραυγαλέες κινήσεις – θυμήσου επίσης ότι παίζεις safe, τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος. Αν θέλεις να δώσεις βάθος στον χώρο, πρόσθεσε ανάμεσα στα διαφορετικά γκρι το άσπρο και το μαύρο.

γκρι
iStock

Μην φοβηθείς ούτε το σκούρο γκρι, το οποίο μπορεί να δώσει δραματικό τόνο στον χώρο σου. Μπορείς για παράδειγμα να βάψεις σε μια έντονη απόχρωσή του έναν τοίχο ή το τζάκι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.