Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ DATING APP

Πώς βιώνει την εμπειρία ενός dating app μια φανατική θιασώτης του ρομαντισμού; Υπάρχει χώρος στις εφαρμογές αυτές για μια γνωριμία πιο ουσιαστική ή τα πάντα κρίνονται από το πόσο επιτυχημένη είναι η λήψη μιας φωτογραφίας;

Θυμάμαι ακόμα την εμβρόντητη έκφραση της φίλης μου, όταν της ανακοίνωσα ότι άνοιξα προφίλ σε μια εφαρμογή γνωριμιών, σε ένα dating app. «Θες να μου πεις ότι εσύ, το στιβαρότερο προπύργιο του ρομαντισμού, διαλέγεις ανθρώπους από μια φωτογραφία σαν να διάλεγες μπλουζάκια;» μου είπε.

Θεώρησα την αντίδρασή της απολύτως δικαιολογημένη, γιατί ακριβώς αυτό ήταν και το δικό μου αίσθημα κατά τις πρώτες μέρες χρήσης της εφαρμογής. Με ξένιζε τρομερά η διαδικασία του να περνάνε μπροστά από τα μάτια μου χιλιάδες εικόνες και το βασικό μου κριτήριο –πέρα από λίγες πληροφορίες– να είναι το πόσο ελκυστικό μου φαίνεται ένα πρόσωπο ή ένα σώμα. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η αποτύπωσή τους στον φακό. Διαπίστωσα, όμως, ότι οι εν λόγω εφαρμογές είχαν να μου προσφέρουν εμπειρίες και γνώσεις, που δεν είχα φανταστεί και ότι δεν χρειαζόταν απαραιτήτως να απαρνηθώ τη ρομαντική μου φύση.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό σου»

Η εφαρμογή με την οποία πρωτογνώρισα τον κόσμο των dating apps με έριξε κατευθείαν στα βαθιά. Όταν έγινε το πρώτο «ματσάρισμα», όταν βρήκα κάποιον που μου κίνησε το ενδιαφέρον, στην οθόνη του κινητού εμφανίστηκε το μήνυμα «now the ball is in your court».

dating app
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Διαπίστωσα με τρόμο πως μόνο η κοπέλα έχει το δικαίωμα να στείλει το πρώτο μήνυμα και να προσεγγίσει αυτόν ή αυτήν που της αρέσει. Ίσως από υπερβολική συστολή, από φόβο ή ακόμα και από εγωισμό, μου ήταν πάντα δύσκολο να πάρω τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Αφού δυσανασχέτησα, αφού αρχικά χρειαζόμουν μια αιωνιότητα και μια μέρα μέχρι να πατήσω το πολυπόθητο «send», σιγά σιγά άρχισα να συνηθίζω στη νέα συνθήκη. Αυτό που έκανα εξαναγκαστικά, έφτασε να είναι κάτι που απολάμβανα. Μου έδινε μια αίσθηση δυναμισμού που δεν είχα νιώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και η αίσθηση αυτή με τη σειρά της παρέσυρε σαν ντόμινο άλλα τουβλάκια συστολής ή ταμπού που μπορεί να με διέκριναν.

Θέτοντας από νωρίς όρια

Πόσο πολύ μπορεί να καταπιεστεί μια people pleaser σαν και μένα μέσα σε ένα dating app γεμάτο αγνώστους; Πόσο εύκολα μπορεί να κατανικήσει την παρόρμησή της να τους ικανοποιήσει όλους; Ευτυχώς, οι απαντήσεις ήταν κάπως διαφορετικές από αυτές που φανταζόμουν. Μετά τα πρώτα αποτυχημένα ραντεβού, άρχισα να λαμβάνω πιο σοβαρά υπόψιν το τι ήθελα εγώ κι όχι το πόσο επίμονα μπορεί να μου ζητούσε κάποιος να βρεθούμε. Επίσης, σταμάτησα να δίνω μεγάλα περιθώρια σε όσους αισθανόμουν ότι δεν αναζητούν τα ίδια πράγματα με εμένα ή σε όσους ένιωθα πως παραβιάζουν κάποιο προσωπικό μου όριο. Κοντολογίς, άρχισα να σέβομαι περισσότερο εμένα και τον χρόνο μου.

Παράλληλα, είδα πόσο σημαντικό ήταν να νιώθω ασφαλής, ώστε να είμαι χαλαρή σε ένα ραντεβού και να περάσω όμορφα. Κάτι που με βοήθησε αρκετά ήταν τουλάχιστον τις πρώτες φορές να δίνω ραντεβού σε χώρους πολυσύχναστους ή σε μαγαζιά και περιοχές που γνωρίζω, καθώς και το να «παιδεύω» λίγο τους κολλητούς μου, δίνοντάς τους λεπτομέρειες σχετικά με την ώρα και το μέρος της συνάντησης. Αν κάποιος μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον, αλλά δεν έδειχνε διάθεση να σεβαστεί κάποια απλούστατα όρια και προϋποθέσεις, γινόταν για μένα πιο εύκολο να του πω ένα ωραιότατο «thank you, next»!

«ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΕΝΤΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΔΕΙΧΝΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΟΡΙΑ, ΓΙΝΟΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ "THANK YOU, NEXT"»

Χωράει ο ρομαντισμός σε ένα dating app;

Για να απαντήσω στο βασικό μου ερώτημα, θα έλεγα ότι το να επιλέγω εγώ με ποιους θα συνομιλώ και το να θέτω σαφή όρια, με βοήθησαν να μείνω πιστή σε αυτό που είμαι και σε αυτό που αναζητώ. Σαφώς, το πρώτο πράγμα που αξιολογείται είναι μια φωτογραφία, αλλά για μένα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το πώς θα συνομιλήσω με κάποιον, το αν η συζήτησή μας αποκτά μια ροή και καταφέρνει να ξεφύγει από τον σκόπελο των αμήχανων κλισέ ερωτήσεων. Σε δεύτερη φάση, κατάλαβα πως όσα έχει να σου δείξει η εκ του σύνεγγυς επαφή μέσα σε λίγες ώρες, δεν θα τα μάθεις όσες μέρες κι αν συνομιλείς με κάποιον μέσω ενός chat.

Εκεί έγκειται και ο ρομαντισμός του πράγματος. Αυτό που μας γοητεύει και θα μας γοητεύει δεν είναι μια καλά φωτισμένη λήψη, αλλά το βλέμμα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, ο ήχος του γέλιου του, ο τρόπος που περπατάει. Μπορεί να είναι ακόμα και ένα χαριτωμένο ελάττωμα στην εμφάνιση ή στην ομιλία, που θα έχει προσπαθήσει επιμελώς να αποκρύψει στο προφίλ του.

Για όσο καιρό οι άνθρωποι συνεχίζουν να συναντιούνται, να κοιτάζονται και να αγγίζονται, ο ρομαντισμός δεν μπορεί να απειληθεί από κανένα dating app. Ίσα ίσα μπορεί το τελευταίο να λειτουργήσει ως ένας ακόμη δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων, που ίσως δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.